Kultur

Oscar-nomineret islandsk stjernekomponist er død - blev 48 år

Jóhann Jóhannsson, der har vundet en Golden Globe og været nomineret til to Oscars, er død.

Jóhann Jóhannsson vandt i 2015 en Golden Globe for sit soundtrack til filmen "The Theory of Everything". Foto: Wikicommons/Sachyn Mital

En af filmverdenens mest respekterede komponister, islændingen Jóhann Jóhannsson, mistede fredag livet i Berlin.

Det bekræfter repræsentanter fra selskabet Redbird Music Management.

Johannsson blev fundet død i sin lejlighed i Berlin. Myndighederne har endnu ikke klarlagt årsagen til dødsfaldet.

Den islandske stjernekomponist blev 48 år.

- Vi har mistet en af de mest talentfulde og geniale personer, som vi har haft æren af at kende og arbejde med. Må hans musik blive ved med at inspirere os, skriver selskabet gennem Jóhannssons Facebook-profil.

Jóhannsson var en af nutidens mest populære komponister, og han har to gange været nomineret til en Oscar for sin musik. Det skete i 2016 og 2015 for soundtracket til henholdsvis "Sicario" og "The Theory of Everything".

Sidstnævnte film vandt han i øvrigt en Golden Globe for.

På Twitter har flere filmfolk reageret på Jóhannssons død. Blandt andre skriver den amerikanske filmmager Aaron Moorhead:

- Vi har lige mistet Jóhann Jóhannsson - en af de bedste komponister i verden. Han døde, lige da han var ved at komme i gang.

Jóhannsson var blandt andet kendt for at blande elektroniske elementer og klassiske orkesteropsætninger i sine værker.

Han havde også et tæt samarbejde med den fransk-canadiske instruktør Denis Villeneuve. Ud over at levere soundtracket til Villeneuves "Sicario" stod Jóhannsson også bag lyden til "Arrival" og "Prisoners".

Det var også oprindeligt planen, at Jóhannsson skulle have leveret soundtracket til Villeneuves seneste film, "Blade Runner 2049".

I sidste ende faldt valget dog på den kendte komponist Hans Zimmer.

Blandt hans ikke-film album er det ambitiøse "IBM 1401, A User's Manual," som er baseret på optagelser af Johannssons far, som var videnskabsmand, og som eksperimenterede med en tidlig computer i Island i 1960'erne.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her