Annonce
Kultur

Mindst 200.000 vil årligt besøge nyt oplevelsescenter

Det har været syv år undervejs, og onsdag tages det første spadestik til en "oplevelsesarena for naturens kræfter".

I 2020 vil man ved kysten nord for Ringkøbing kunne finde et 50 hektar stort aktivitetscenter, der henvender sig til både børn og voksne. Centret vil samtidig sætte en international dagsorden inden for bæredygtighed. Foto: Thøgersenstouby

Efterårsstorme, oversvømmelser og vilde bølger ved Vesterhavet har allerede i denne sæson vist, hvad naturen har af kræfter. Men hvad ligger bag disse naturfænomener, og hvorfor taler man om, at de måske kun bliver mere synlige i fremtiden?

Det vil et nyt vidensbaseret oplevelsescenter med navnet "Naturkraft" gøre os klogere på, når det står færdigt i 2020 i Ringkøbing. Samtidig er målet, at den nye viden om naturens kræfter kan motivere til mere bæredygtighed hos de enkelte besøgende.

"Naturkraft" bliver i højere grad et oplevelsescenter end et sommerland. Foto: thøgersenstouby

»Et besøg på Naturkraft skal motivere til fornyet adfærd hos de besøgende. På den måde understøtter Naturkraft målet om en bæredygtig fremtid og er altså ikke kun et lokalt vestjysk projekt, men et projekt, der taler ind i en international agenda,« siger Peter Sand, der er Naturkrafts administrerende direktør, i en pressemeddelelse.

I syv år har centret været undervejs, og denne onsdag i slutningen af november bliver det første spadestik så taget. Centret bliver mere en oplevelsesarena end et sommerland, og det er absolut ikke blot skabt til at bryde børns kedsomhed i sommerferien, lyder det. Og det tager danskerne glædeligt imod.

"Naturkraft"
  • Vestjysk Bank har med virkning fra den 29.november 2017 indgået et aktivt hovedpartnerskab med Naturkraft.
  • Centret indgår som strategisk infrastrukturprojekt under Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad.
  • En lang række af landets førende forskere inden for relevante discipliner og mere end 200 studerende – ingeniører, økonomer, dataloger, arkitekter, designere, antropologer, æstetikkyndige osv. – har spillet aktive roller i projektudviklingen.

  • Selve projektudviklingen har været funderet i aktive partnerskaber med vidensinstitutioner som Aarhus Universitet, Arkitektskolen i Aarhus samt Designskolen i Kolding. Derudover har nationale aktører som eksempelvis Danish Science Factory (nu Astra) også været en aktiv del af udviklingsprocessen.

I 2016 viste en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Epinion, at omkring 200.000 mennesker årligt vil besøge centret og dermed give en solid gevinst til området omkring Ringkøbing.

»Naturkraft bringer arbejdskraft til kommunen - og vores butikker og overnatningssteder vil helt sikkert også blive påvirket positivt. Der skal ikke være nogen tvivl om, at realiseringen af Naturkraft er et stort ønske, der er gået i opfyldelse. Vi har længe drømt om at få et turismefyrtårn til området, der tager udgangspunkt i vores unikke natur herude ved havet, fjordene og de åbne vidder,« lyder det fra borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen.

Centret skabes med både lokale, nationale og internationale partnere om bord, og byrådet har med borgmesteren i spidsen doneret 100 mio. kr. til projektet.

Debat: Din ferie kan redde natur – eller rydde den

»Vores kommune er Danmarks største for kystturisme. Vi scorer imidlertid lavt på attraktioner, og dermed udnytter vi ikke det fulde vækstpotentiale inden for turismeområdet – et område som har stor betydning for den samlede økonomi i kommunen. Det laver vi om på med Naturkraft, som bliver en markant attraktion på internationalt niveau,« siger Iver Enevoldsen.

Anlægget placeres på et 50 hektar stort område i den nordlige udkant af Ringkøbing. Inden for en ringvold på 30.000 kvm. vil man finde en integreret hovedbygning på knap 3.500 kvm. Den skal huse oplevelsesinstallationer og vidensplatforme, imens ringvolden med sine referencer til danske vikingeanlæg forventes at blive en arkitektonisk perle.

Det samlede anlægsbudget for "Naturkraft" er på 250 mio. kr., men ved åbningen af centret vil der være investeret ca. 300 mio. kr. i anlægget over de 10 år, det i alt har været undervejs.

Udover de 100 mio. kr. fra kommunen, har A.P. Møller Fonden doneret 100 mio. kr. Erhvervsvækst Ringkøbing har bidraget med 500.000 kr., Augustinus Fonden har leveret 10 mio. kr., Vestas har givet 9 mio. kr., imens Færchfonden har doneret 2,5 mio. kr.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her