JP Viborg Briefing 30/05/22

Ung landmand er frontløber

Artiklens øverste billede
Billeder af sønnen Asmus og faderen Gunnar, der driver gård med ca. 450 malkekøer. De rammes hårdt af det nye kvælstofkort, der er blevet offentliggjort, såfremt det træder i kraft. Billeder til LA august om emnet. // Frederik Siiger//

Godmorgen

I dette nyhedsbrev: En 29-årig viborgensisk landmand er frontløber indenfor bæredygtighed. Han har allerede gjort sig en del erfaringer med, hvordan man sænker klimaaftrykket, og nu overvejer han en millioninvestering.

Imens spørger 48-årige Mette Lund, hvad et menneskeliv egentlig er værd. Efter en fejloperation tilbage i 2002 har hun fået stomi og kateter som en uundværlig del af sin hverdag. Hun har fået erstatning, men har nu et budskab, der ikke handler om penge.

Sidst lover formueforvalter at lave landets første energiø i Viborg. Det ifølge borgmesteren næsten for godt til at være sandt, fordi det har en hel række fordele for viborgensere og Viborg Kommune.

Dagens nyhedsbrev er på 660 ord, og det tager tre minutter at læse.

Dagens udvalgte: »Det er ikke, fordi jeg er en grøn freak eller klimanørd - jeg elsker bare at passe køer.«

Billeder af sønnen Asmus og faderen Gunnar, der driver gård med ca. 450 malkekøer. De rammes hårdt af det nye kvælstofkort, der er blevet offentliggjort, såfremt det træder i kraft. Billeder til LA august om emnet. // Frederik Siiger//

Grønt generationsskifte. Citatet kommer fra 29-årige Asmus Klith Forum, der driver et landbrug nord for Viborg sammen med sine forældre. De er i gang med et generationsskifte, så fra 1. juli overtager han virksomheden, som han vil styre mod en mere bæredygtig fremtid.

»Hvis landbruget som erhverv skal kunne fortsætte med at fylde i landskabet og producere vores varer, bliver vi nødt til at tage arbejdet med klima og bæredygtighed alvorligt. Det er simpelthen et vilkår for at kunne fortsætte, og det motiveres jeg naturligt af,« fortæller den midtjyske landmand.

Familien har allerede gjort sig nogle erfaringer, som Asmus Klith Forum gerne deler ud af.

Kort overblik: Preben Pedersen står bag frivilligt tilbud til angst-ramte, sporarbejde påvirker togtrafikken ved Viborg og Viborg FF vandt over AaB og er klar til Europa.

Det skal du også vide: 48-årige Mette Lund har stomi og kan ikke mærke, når hun skal tisse.

Stomi mm

Fejloperation. En hel del kropsfunktioner er så afgørende, at de fleste mennesker kun tænker over dem, når de ikke fungerer. To af de meget basale er at kunne tisse og komme af med afføring.

For Mette Lund har toiletbesøg udviklet sig til regulære mareridt. I 2002 - 27 år gammel - gennemgik hun det, der på papiret var en harmløs og ukompliceret operation på Viborg Sygehus.

I dag har hun stomi og må bruge et kateter, hver gang hun tisser. Nervebanerne til blæren blev ødelagt ved operationen, og siden har hun ikke kunnet mærke en normal »tissetrang«. Hun har fået erstatning, men:

»Hvad er et menneskeliv værd? 500.000 kroner? Jeg synes, det er alt for lidt, for det er hele mit liv, der er splittet ad - min arbejdsevne og min værdighed. Men det hjælper ikke noget at sætte sig hen i et hjørne og pive. Det har jeg prøvet,« fortæller hun.

Vi holder øje med: Virksomhed vil give danskerne grøn energi og gøre Viborg til landets første energiø.

Iglsø Biogas i Viborg skal fremover være en del af en energiø, hvis det står til den nye ejer, BioCirc, som vil gøre Viborg Kommune 100 procent grøn indenfor en kortere årrække. PR-foto/Privatfoto

Grøn omstilling. Fra fossile brændstoffer til 100 pct. grønne energikilder indenfor en kort årrække, en almennyttig fond, der drysser penge ud over kommunen, og 100 nye arbejdspladser.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er, hvad virksomheden BioCirc lover viborgenserne - og man stopper ikke her. Planen er at skabe såkaldte energiøer i en stribe danske kommuner for at hjælpe den grønne omstilling på vej.

»Med vores cirkulære bioøkonomiske klynger håber vi på at kunne give kommunerne en reel mulighed for at skabe en fuld grøn omstilling inden for en overskuelig fremtid. Vi kan ikke vente længere, og senest har følgerne af krigen i Ukraine vist, at viljen er der til at handle nu,« siger administrerende direktør i BioCirc og Maigaard & Molbech, Bertel Maigaard.

Hvordan det skal gøres, og hvad det helt præcist betyder, fortæller han her.


Du er velkommen til at kontakte redaktionen på jpviborg@jplokal.dk, hvis du har input til historier eller forslag til emner, vi skal have fokus på.

Hvis du har fået tilsendt dette nyhedsbrev af en bekendt og selv ønsker at oprette dig, kan du tilmelde dig her.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.