JP Randers 30/05/2022

Medicin trækker tråde fra sygeplejerskesagen på Falster til mystisk plejehjemssag

Artiklens øverste billede
Det er en sjældenhed i Danmark, at ansatte på plejehjem, hospitaler og lignende steder bliver sigtet for drab eller drabsforsøg. Udover den verserende sag fra Plejecenter Tirsdalen vakte en sag fra Falster opsigt i 2015. Foto: Finn Frandsen // Politiken

Godmorgen,

I dette nyhedsbrev kan du blandt andet læse, hvorfor den mystiske plejehjemssag fra Randers vækker minder om en anden af landets opsigtsvækkende sager.

Og så kan du få et gensyn med familien Klinge, der for en måned siden blev fordrevet fra sit hjem af rotter. Desværre er rotterne langt fra den første udfordring, familien står over for. For to år siden forandrede livet sig pludselig, da deres lille datter blev dødeligt syg. I dag kæmper de med tre diagnosebørn og en tyndslidt økonomi.

Dagens nyhedsbrev er på 687 ord - 3,5 minutters læsning

Dagens udvalgte: Ét medicinsk præparat trækker tråde fra sygeplejerskesagen på Falster til den mystiske plejehjemssag

Det er en sjældenhed i Danmark, at ansatte på plejehjem, hospitaler og lignende steder bliver sigtet for drab eller drabsforsøg. Udover den verserende sag fra Plejecenter Tirsdalen vakte en sag fra Falster opsigt i 2015. Foto: Finn Frandsen // Politiken


Sager, hvor ansatte på hospitaler eller plejehjem bliver »anklaget eller dømt for drab eller drabsforsøg på patienter,« er yderst sjældne i Danmark.

I nyere dansk retshistorier findes der kun ganske få eksempler, og derfor er det i sig selv opsigtsvækkende, at en ansat på Plejecenter Tirsdalen i Randers er blevet sigtet af Østjyllands Politi for ét drab og tre drabsforsøg.

En af de sager, der særligt har gjort sig bemærket de senere år, er den stærkt omtalte sag fra Nykøbing Falster, hvor sygeplejersken Christina Hansen i landsretten blev idømt tolv års fængsel for fire drabsforsøg. Hun var forinden i byretten blevet dømt for tre drab og ét drabsforsøg.

Fælles for de sager er - udover sjældenheden - at det kan være ganske svært at løfte bevisbyrden, mener en af landets førende strafferetseksperter.

Og derudover spiller blandt andet det medicinske præparat Diazepam en rolle i begge sager.

Kort overblik

Det skal du også vide: Tidligere politiansat tiltalt for at hacke og krænke kvindelige kolleger

Den tidligere ansatte er også tiltalt for gennem et nøglehul til et omklædningsrum på politigården at have optaget billeder af en kvindelig medarbejder Arkivfoto: Thor Hedegaard.

En tidligere ansat i politiet er blevet tiltalt for at hacke og for forsøg på at hacke 140 medarbejderes mobiltelefoner.

I flere tilfælde fik han adgang til blufærdighedskrænkende materiale.

Det oplyser Fyns Politi.

Hændelserne har primært fundet sted på politigården i Aarhus, men også i Randers og Horsens, oplyser senioranklager i Fyns Politi Maria Fanø-Fredløkke, der omtaler sagen som »meget opsigtsvækkende.«

»Jeg kender ikke til sager, hvor denne her type misbrug er foregået tidligere,« siger hun.

Ifølge anklageren er der tale om en person, som på gerningstidspunktet var ansat i en IT-afdeling hos Østjyllands Politi.

Den tidligere ansatte er også tiltalt for at have fået uberettiget adgang til computere og lagringsenheder hos medarbejdere i politiet, for at misbruge sin stilling i politiet ved blandt andet at have skaffet sig adgang til efterforskningsmateriale, begå blufærdighedskrænkelse, besidde børnepornografiske billeder samt på ulovlig vis at have skaffet sig adgang til privat og blufærdighedskrænkende materiale hos en lang række private borgere.

»Vi tager altid sager om hacking og blufærdighedskrænkelse meget, meget alvorligt, men det er meget opsigtsvækkende i den her sag, at der er tale om så mange forurettede. Der er tale om rigtig mange mennesker,« siger Maria Fanø-Fredløkke.

Fik du læst? »Vores datter forsvinder for øjnene af os«: Allerede inden rotterne tog deres hjem, var familien Klinges liv forandret for altid

»Vores situation er efterhånden så surrealistisk, at vi næsten kan grine ad det,« siger Anja Klinge. Foto: Louise Bruun Høfler

Med den ene hånd holder hun en brækpose for sit dødeligt syge yngste barn.

Med den anden hånd skriver hun en konfirmationssang til familiens ældste barn, som er hjemme fra sin anbringelse på et bosted for at holde fest. Men lige nu har han et højrystet anfald på sit værelse.

På værelset ved siden af har familiens transkønnede midterbarn lukket sig inde i sig selv, efter endnu en dag med udredning på psykiatrisk afdeling.

For de fleste vil situationen her lyde kaotisk, men for 36-årige Anja Klinge er den hverdag.

For to år siden slog hendes og manden, Dennis Klinges, liv en kolbøtte. Det skete på motorvejen mellem Randers og Aarhus, hvor deres dengang 7-årige datter, Johanne, var ved at forsvinde for øjnene af dem.

»Vi var sikre på, at hun ville dø,« fortæller Anja Klinge.

Indtil da havde Johanne været et helt almindeligt barn, men som 7-årig ændrede alt sig.

Har du ris, ros, tips eller idéer:

Du er meget velkommen til at kontakte os her, hvis du har ris, ros, meninger eller tips til historier. Hvis du har fået tilsendt dette nyhedsbrev fra en anden, kan du selv tilmelde dig her.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.