JP Randers 27/05/2022

Hun vidste, at det ville medføre døden, mener politiet. Alligevel gav hun dem medicinen.

Artiklens øverste billede
Nye detaljer kom frem under dagens retsmøde. Foto: Viggo Lepoutre Ravn

Godmorgen,

I dette nyhedsbrev: I dag kan du få indblik i den spektakulære sag på Plejecenter Tirsdalen, hvor en kvinde er sigtet for drab og drabsforsøg på tre af stedets beboere. Sagen har været omgærdet af mystik, men nye detaljer er den senere tid blevet kendt i offentligheden, og der tegner sig et billede af en sag, som kun er sjældent set i dette land.

Derudover har Vikinggenetics leveret det værste resultat i virksomhedens historie. Nu er opgaven at vende tilbage til profitabilitet, men der er også andre vigtigere ting at fokusere på.

Og så har Center For Cybersikkerhed, der er underlagt Forsvarets Efterretningstjeneste, hævet trusselsniveauet for cyberaktivisme rettet mod Danmark. Derfor er blandt andet kommuner, der har taget imod ukrainske flygtninge, i risiko for nye typer af russiske cyberangreb.

Dagens nyhedsbrev er på 568 ord - 3 minutters læsning

Dagens udvalgte: Hun vidste, at det ville medføre døden, mener politiet. Alligevel gav hun dem medicinen

En kvinde er sigtet for drab og drabsforsøg begået på beboere på Plejecenter Tirsdalen. Foto: Viggo Lepoutre Ravn


En kvinde er sigtet for drab og drabsforsøg på plejehjemsbeboere i den opsigtsvækkende sag fra Plejecenter Tirsdalen. Sløret er løftet for nye detaljer, der placerer sagen som en af få i nyere dansk retshistorie.

Den 1. marts i år klokken 21.20 afgik en beboer fra Plejecenter Tirsdalen ved døden på Randers Sygehus.

Den afdøde havde uden en lægelig ordinering modtaget det medicinske præparat Baclofen, der »stærkt bevidsthedssvækket« fik den pågældende beboer indlagt.

Den 14. marts blev en kvindelig ansat anholdt og sigtet for drabet og yderligere tre drabsforsøg.

Under grundlovsforhøret nægtede kvinden sig skyldig i anklagerne, men anklagemyndigheden mener, at kvinden har fremskaffet medicinen, selvom hun ikke har haft adgang hertil, og bevidst forsøgt at slå beboerne ihjel.

Sagen har været omgærdet af mystik, tavshed og dobbelt lukkede døre, og indtil den forgange uge har kun enkelte brudstykker set dagens lys. Nyligt offentliggjorte oplysninger forstærker et billede af en sag, der er så opsigtsvækkende, at der kun findes ganske få sammenlignelige sager i nyere dansk retshistorie.

Kort overblik

Det skal du også vide: Genetikselskab efter kæmpe underskud: »Der er ingen, der er verdensmestre i alting«

Brian Lang blev hentet ind som konstitueret adm. direktør efter kollaps af en storstilet fusion. Foto: PR

Opgaven er nu at vende tilbage til profitabilitet - selvom der er vigtigere ting at fokusere på.

2021 var et særdeles begivenhedsrigt år for genetikselskabet Vikinggenetics, der blandt andet måtte se to et halvt års hårdt arbejde falde pladask til jorden, da en fusion med to internationale konkurrenter kollapsede.

Samtidig traf virksomhedens bestyrelse en række beslutninger, der i den grad har ramt virksomheden med hovedsæde i Randers på bundlinjen. Faktisk endte regnskabsåret med det værste resultat i virksomhedens historie.

Alligevel er Vikinggenetics optimistisk for fremtiden. Det fortæller konstitueret adm. direktør Brian Lang, der i januar blev hentet ind fra siden efter den fejlslagne fusion.

»Vi er ligesom Arla og bliver aldrig en virksomhed, der skal demonstrere, at vi kan lave et kæmpe overskud. Det er ikke derfor, vi er sat i verden,« siger Brian Lang.

Fik du læst? Kommuner, der har taget imod ukrainske flygtninge, er i risiko: En øget trussel åbner for nye typer af russiske cyberangreb

I forvejen er truslen for cyberspionage og cyberkriminalitet meget høj, og en ny øget trussel for cyberaktivisme medfører øget risiko for andre angreb mod danske myndigheder, mener Jens Myrup. Privatfoto

Risikoen for russiske cyberangreb er øget, og det kan få betydning for de af landets kommuner, der har modtaget ukrainske flygtninge.

Derfor bør offentlige myndigheder have cybersikkerheden i orden, lyder opfordringen.

Center For Cybersikkerhed, der er underlagt Forsvarets Efterretningstjeneste, har hævet trusselsniveauet for cyberaktivisme rettet mod Danmark.

I forvejen er trusselsvurderingen for både cyberspionage og cyberkriminalitet rettet mod Danmark vurderet til at være »MEGET HØJ,« men nu er niveauet hævet fra lav til middel, når det gælder truslen for cyberaktivisme.

Det skyldes en række »pro-russiske cyberaktivistiske angreb mod vestlige NATO-lande.«

»Det betyder, at der er en generel trussel mod Danmark, og at det er muligt, at danske virksomheder og myndigheder på kort sigt vil blive ramt af aktivistiske cyberangreb,« oplyser Forsvarets Efterretningstjeneste i en mail.

Har du ris, ros, tips eller idéer:

Du er meget velkommen til at kontakte os her, hvis du har ris, ros, meninger eller tips til historier. Hvis du har fået tilsendt dette nyhedsbrev fra en anden, kan du selv tilmelde dig her.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.