Lørdagslæsning: Krigen tvinger Schur-brødrene til at trække i håndbremsen: »Hver morgen møder vi ind og slukker ildebrande«

De har udskudt opkøbsplaner, men brødrene i spidsen af firmaet har en plan for fremtiden, der skal hives op af skuffen, når tiden er til det.

Artiklens øverste billede
Igennem seks generationer har familien bygget forretningen gradvist op. Johan Schur (tv.) har sammen med sin bror, Hans Christian Schur (th.), taget over efter deres far, Hans Schur. Foto: Søren E. Alwan/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Godmorgen

Her er vores helt nye weekendformat, hvor du fra tid til anden eksklusivt får adgang til vores bedste artikler. JP Horsens dykker over tre lørdage og tre kapitler ned i fortællingen om det landskendte familiefirma Schur International og de to brødre, der blev født ind i en ældgammel virksomhed og altid har vidst, at de en dag ville gå i fodsporerne på deres far.

Her er tredje og sidste kapitel i serien om Schur-brødrene. God læsning!

Kapitel 3

På papiret har de to brødre kun stået i spidsen for den mere end 175 år gamle familievirksomhed Schur International i mindre end et år.

Alligevel har de allerede været igennem flere historiske kriser.

Først var det coronapandemien, og så var det et hidtil uset logistik- og priskaos, der ramte hele verden, og senest har efterdønningerne fra krigen i Ukraine påvirket virksomheder overalt.

Nu står Hans Christian Schur og Johan Schur igen i en historisk situation.

Igennem seks generationer har familien bygget forretningen gradvist op. Johan Schur (tv.) har sammen med sin bror, Hans Christian Schur (th.), taget over efter deres far, Hans Schur. Foto: Søren E. Alwan/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

De to brødre tog i august sidste år officielt over efter deres far, Hans Schur, der i mange år var topchef for emballagekoncernen.

Ligesom en lang række andre virksomheder, kæmper familiefirmaet med at skaffe materiale nok til produktionen.

Som JP Horsens har beskrevet, har flere lokale virksomheder de seneste måneder haft problemer med at få fat i råvarer som stål og træ.

Hos Schur International, der producerer emballage og har afdelinger i flere lande, er det særligt karton, der er svært at skaffe, og det rammer produktionen.

»Det er det vilde vesten lige nu,« siger Johan Schur.

Sammen med sin bror har han planer om flere opkøb og satsninger, der kan få det gamle familiefirma til at vokse.

Men krigen i Ukraine har skabt verdensomspændende efterdønninger, og derfor har de besluttet sig for at trække i håndbremsen og udskyde opkøbsplanerne.

»Der er ingen tvivl om, at vi har store ambitioner for virksomheden, men lige nu er vi bare så fokuseret på alt det, der sker. Råvareknaphed, pandemi og krig,« siger Johan Schur, der tilføjer, at Europa normalt får leverancer fra USA og Kina, men knapheden betyder, at der er rift om produkterne.

»Hver morgen møder vi ind og slukker ildebrande lige nu og hjælper vores kunder. Der er ingen tvivl om, at vi har ambitioner om at vokse og flytte os som virksomhed, men vi blev koncerndirektører midt i en fuldstændig vanvittig pandemi, hvor man ikke vidste, hvad der skulle ske i morgen,« siger han og tilføjer:

»Det er stadig det mode, vi er i. Nu er det så bare råvareknaphed og den turbulens, der er i Ukraine lige nu, som vi lever med.«

Artiklen fortsætter efter billedet.

Schur-koncernen har over 800 medarbejdere og dækker i alt over 12 selskaber. Foto: Schur International

Har en plan klar

Selvom Schur-koncernen hverken har produktion i Ukraine eller Rusland, eller har forretninger i de to lande, bliver koncernen påvirket indirekte.

»Det giver jo bare nogle svingninger for vores kunder og verden generelt, som vi skal navigere i. Det er der, vores fokus primært er,« siger Johan Schur.

Men selvom familiekoncernen står i en ekstraordinær situation, har brødrene en plan klar for fremtiden, der bliver hevet op af skuffen, når tiden er til det.

»Der er skabt et økonomisk fundament, der gør, at vi kan vokse og lave nogle opkøb,« siger Hans Christian Schur.

Schur-koncernen har løbende været kendt for at opkøbe virksomheder, og for et år siden slog firmaet til og købte etikette-virksomheden Interket Denmark.

Men det handler ikke kun om varemanglen, når de to brødre skal forklare, hvorfor de har lagt opkøbsplanerne på is. Det handler også om, at koncernens over 900 medarbejdere har løbet stærkt i lang tid.

»Vores medarbejdere har ligget vandret i to år. Hvis de hører, at vi vil ud og købe 12 virksomheder, så falder de jo ned af stolen. Så der er en grund til, at vi sidder og svarer som politikere,« siger Johan Schur med et grin og tilføjer:

»Men vi er heller ikke aktivt ude og kigge efter opkøb lige nu. Der er så meget gang i den lige nu, så vi kigger ikke ud ad vinduerne.«

Artiklen fortsætter efter billedet.

Schur-koncernens hovedsæde ligger i Horsens, og koncernen er i alt til stede i fem lande, men sælger sammenlagt til over 100 markeder. Foto: Schur International

De har klaret den før

I deres første år i spidsen for familiefirmaet, har Schur-koncernens omsætning nået rekordhøje 1,8 mia. kr., mens resultatet efter skat ramte knap 133 mio. kr. Deres far, Hans Schur, har altid fortalt dem, at hvis virksomheden når over 100 mio. kr. i overskud, er det et virkelig godt resultat.

På gangene inde i hovedbygningen på J. W. Schurs Vej i Horsens, der er opkaldt efter grundlæggeren, Johan Wilhelm Schur, hænger en lang række brune billedrammer på væggene.

Hvert billede viser en af de efterhånden mange medarbejdere, der har været ansat hos Schur i over 25 år.

Og lige præcis traditionen med at have medarbejdere, der har været en del af koncernen i mange år, giver ro for de to brødre midt i den historiske situation.

»Selvom vi er kommet til for et år siden, er der jo ikke sket noget på ledelseslaget udover os. Det er alle vores medarbejdere, der har skabt værdien, og det giver en vis tryghed. Det gør jo, at når vi har de samme gode, talentfulde og arbejdsomme mennesker omkring os, har vi også en tro på, at så skal vi nok komme igennem det her. Det har vi gjort før med de samme mennesker,« siger Hans Christian Schur, der tilføjer:

»Det giver en ro, at vi har nogle mennesker, som vi ved vil firmaets bedste og som arbejder hver eneste dag for at gøre tingene bedre inden for den vision, som vores far startede med.«

Vanvittige prisstigninger

Igennem seks generationer har familien bygget forretningen gradvist op fra det, der oprindeligt blev skabt på skuldrene af et litografisk værksted, som Johan Wilhelm Schur grundlagde.

Ved en tilfældighed blev grundlæggeren leverandør til det russiske hof, da zarens læge var dansker og ofte besøgte sin bror, der var fængselslæge i Horsens. Zaren ville købe nogle russiske ikoner, og det hjalp J.W. Schur med.

I dag er virksomheden, ifølge firmaet selv, verdens ældste familieejede emballage-virksomhed og består nu af tre områder.

Artiklen fortsætter efter billedet.

I juni 1846 rejste Johan Wilhelm Schur fra sin hjemby Flensburg til Horsens, hvor han åbnede et litografisk værksted. Foto: Schur International

Ifølge brødrene er det særligt maskindivisionen, der lige nu er ramt af prisstigninger.

»Der lever vi med vanvittige prisstigninger. Nogle råvarer er jo steget med mere end det tredobbelte i pris, og det siger lidt om, hvor mange parametre, der skyder igennem taget lige nu. Vi kan snakke energipriser, råvarepriser, medarbejderknaphed. Der er mange variabler i spil lige nu, som gør, at du skal have hånd i hanke med din forretning, hvis du vil skabe en nogenlunde stabil drift,« siger Johan Schur.

De turbulente vande

Det er langt fra kun den horsensianske familievirksomhed, der oplever problemerne. DR beskrev i september, hvordan leveringstiden på råpap på bare et halvt år var steget fra cirka syv dage til hele seks uger. I dag er leveringstiden ifølge Schur-koncernen meget længere.

Dengang forlød det, at de lange ventetider dermed var med til at skabe forsinkelser på leveringen af f.eks. kontorstole, computere og sofaer, der bliver pakket ind i pap.

Som JP Horsens har skrevet oplever også Steel Products, der laver specialfremstillet metalbearbejdning og har rødder tilbage til 1924, udfordringer i forlængelse af krigen i Ukraine.

Næsten halvdelen af Steel Products’ årlige omsætning på over en halv mia. kr. stammer fra produkter, der indeholder grundstoffet nikkel. Men det er svært at skaffe nikkel, der bliver brugt til at lave produkter med rustfrit stål.

Flere steder i byggebranchen forventer man ligeledes, at sitationen vil afspejle sig i priserne.

På trods af den konstante krisehåndtering, der har præget dansk erhvervsliv i efterhånden et par år og har fyldt en del i de to brødres opstart som koncerndirektører, er de rolige.

»Vi er jo i krigstid i Europa. Det er så vanvittige tider, men det er ikke det, vi gør, som bliver definerende for, hvordan vi klarer den. Vi er nødt til at kippe hatten for vores medarbejdere, som virkelig knokler røven ud af bukserne for vores virksomhed,« siger Johan Schur og tilføjer:

»Du kan tage nogle forkerte valg som ledelse lige nu og ryge ud i meget turbulente vande, og vi forsøger virkelig at skabe stabilitet for vores kunder og medarbejdere. Det er vores fineste opgave lige nu.«


Du har netop læst det sidste kapitel i den første serie af vores nye weekendformat, der giver dig eksklusiv adgang til vores bedste artikler.

Og der er mere på vej, så hold øje med JP Horsens i indbakken.

Det skal du også vide i dag

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.