Dagens Briefing: Jordskælv sendte Dorina Mirsanus livsværk i ruiner | »Helt uacceptabel« udvikling i sager om kørsel med stoffer i blodet
Her kan du blive opdateret på de vigtigste nyheder fra Horsens.
- Kom i dybden med Horsens – modtag vores nyhedsbrev.
- Følg os – på Facebook, LinkedIn eller Instagram.
- Tip os – hvis du har en god historie.
Nye tal viser, at der er sket en stor stigning i antallet af sager i Horsens Kommune, hvor personer har kørt med euforiserende stoffer i blodet på vejene, og Stig Simonsen fra Sydøstjyllands Politi kalder tendensen »helt uacceptabel«. Samtidig kan du læse om den 18-årige Tajma Mehic, der ikke kan få et dansk pas, selvom der i flere af hendes papirer står, at hun er født i Danmark. Nu bliver hendes sag rejst politisk. Og så fortæller Dorina Mirsanu om, hvordan først en kræftdiagnose og siden et voldsomt jordskælv satte hendes psyke på prøve.
Dagens udvalgte: Voldsom stigning: 141 sigtelser på ét år for at køre med stoffer i blodet
Amfetamin, hash, kokain, LSD, ecstasy. Mulighederne for at tage ulovlige euforiserende stoffer er mange, og nye tal fra Sydøstjyllands Politi viser, at der er sket en stigning i antallet af sager, hvor en person er blevet standset i Horsens Kommune og sigtet for at køre med euforiserende stoffer i blodet.
»Det er helt uacceptabelt at køre bil under indflydelse af euforiserende stoffer – eller alkohol for den sags skyld,« siger Stig Simonsen, der er vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi.
I 2021 skete det 141 gange, mens det tal to år tidligere var 79.
»Det er rigtigt, at vi har set en stigning i antallet af bilister, der bliver taget med euforiserende stoffer i blodet,« siger Stig Simonsen.
Kort overblik: Malik har givet udfordringer, restauratør polstrer sig, problemer med vandet
-
Har du fået stormskader? Sådan er du stillet.
-
Restauratør bag Møhr og Gran polstrer sig mod sygdom efter genåbning: »Det er en stressfaktor for alle.«
-
Læs eller genlæs livebloggen: Sådan ramte Malik Horsens.
-
Problemer med det varme vand i Horsens mandag morgen.
Det skal du også vide: Lægerne mente, at Dorina Mirsanu fik »hjælp oppefra«, da hun overlevede sin kræftsygdom. Senere sendte et jordskælv hendes livsværk i ruiner
Absolut senest kl. 9 møder Dorina Mirsanu ind på sit lille spisested i Fugholm i Horsens. Ellers bliver det svært at nå det hele. Sætter trafikken eller andre ærinder hende en smule tilbage, bliver hun nødt til at bruge kagerullen, når hun arbejder med pizzadejen, og det skærer i hjertet på den 35-årige italiener, for det ødelægger - ja, faktisk dræber - dejen, siger hun.
Når Henrik Dam Andersen bliver færdig med sit fuldtidsarbejde som teamleder hos Rema 1000’s distributionscenter, støder han til og hjælper bl.a. med at servicere gæsterne, der kan begynde at komme fra ca. samme tid som ham.
Først når den sidste gæst har spist op og forlader stedet, kan parret gøre det samme og se frem mod at gøre det hele om igen dagen efter. Mange ville måske føle stressens åg på skuldrene, hvis de skulle leve på den måde, men sådan har de to indehavere af Trattoria Santa Rita det ikke.
Madlavningen på den klassiske facon er ikke noget, hun går på kompromis med. Man kan eksempelvis godt hælde piskefløde i en carbonara, men så er det bare ikke en carbonara mere, og fordi hun arbejder med sin passion, oplever hun ikke at blive stresset over de mange timer, forklarer hun.
»Det har også noget at gøre med, hvad jeg har været igennem i min fortid,« siger hun
Fortiden har budt på mere stress og modgang, end de fleste oplever på et helt liv. Hun var kun 19 år gammel og i gang med at få sit første spisested op at stå, da hun på sin lukkedag om mandagen faldt om og slog hagen i gulvet.
Hun troede, at hun var i sukkermangel, men fordi hun blødte kraftigt, kom hun på sygehuset og fik for en sikkerheds skyld taget en MR-scanning. Den viste, at hun havde en tumor i hjernen. Det førte til et længerevarende hospitalsophold på et specialiseret hospital i Bologna.
»Lægerne havde svært ved at forklare, hvordan jeg kunne være ved bevidsthed og ikke som minimum i koma,« siger Dorina Mirsanu.
Fik du læst? Hun er 18 år, født i Horsens, har været elevrådsformand og går i gymnasiet. Men hun kan ikke få et rødbederødt pas
For få dage siden tonede 18-årige Tajma Mehic frem i en video på folketingspolitiker Kathrine Olldags (R) facebookside.
Den 18-årige er født af bosniske forældre, og i videoen fortæller Tajma Mehic, at der i hendes opholdskort, som er hendes tilladelse til at opholde sig i Danmark, står, at hun er født i Danmark. Desuden har hun et visum i sit bosniske pas, hvori der står, at hun er født i Horsens, fortæller hun.
»Jeg synes, det hele er lidt tragikomisk,« siger den 18-årige i videoen, der er blevet set over 62.000 gange.
Hun kan nemlig ikke få et rødbederødt, dansk pas. Udlændingestyrelsen har afvist hendes ansøgning om permanent ophold i Danmark og et dansk statsborgerskab. Det på trods af, at hun altså har gået i folkeskolen, været formand for elevrådet, går i gymnasiet og drømmer om at søge ind på jura, så snart hun har fået studenterhuen på.
»Du har fået afslag på permanent opholdstilladelse. Denne korte sætning tikkede ind på min e-boks mandag aften og satte gang i tårekanalerne,« har Tajma Mehic skrevet i et læserbrev til Jyllands-Posten.
Gymnasieeleven har med andre ord aldrig trådt uden for stregerne. Bortset fra én gang.
Nu vil De Radikales integrationsordfører, Kathrine Olldag, rejse sagen politisk, og i næste uge kommer hun til at bede udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om at forholde sig til sagen.
- Kom i dybden med Horsens – modtag vores nyhedsbrev.
- Følg os – på Facebook, LinkedIn eller Instagram.
- Tip os – hvis du har en god historie.