Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Læserbrev: »Hvorfor skulle Viborg Kommune ikke være bedre end de andre?«

Artiklens øverste billede
Byrådsmedlem Marianne Gaardsdal (SF) har en holdning itl, hvordan Viborg skal agere i sagen om minimumsnormeringer i dagtilbuddene. Foto: Viborg Kommune

Loven om minimumsnormeringer er snart virkelighed, den nye lov træder endelig i kraft fra 1. januar 2024. 

Det er jeg virkelig glad for, fordi det var og er stadig virkelig tiltrængt med et minimum for hvor mange børn, der må være pr. pædagogisk personale i vores dagtilbud. Det var det, jeg kæmpede for som pædagog og forældreaktivist tilbage i 2019, hvor vi i tusindvis samledes i store landsdækkende demonstrationer.

Det er så vigtigt og også derfor, at SF fik skrevet ind i konstitueringsaftalen, at vi skal have reelle minimumsnormeringer i Viborg Kommune. 

Alle kommuner er blevet tildelt midler, og det samme er Viborg Kommune, men det er ikke nok til at nå i mål med minimum, og derfor er der en egenfinansiering til alle kommuner - og dermed også til vores kommune.

Snart skal der træffes en beslutning

7. juni skal vi i Børne- og Ungdomsudvalget finde midlerne til egenfinansiering af minimumsnormeringerne. En af mulighederne, som fremgår af bruttolisten, er at sænke pædagogandelen. Det har der været debat om i Viborg Stifts Folkeblad i denne uge.

Der argumenteres med, at vi i Viborg Kommune ligger over landsgennemsnittet i forhold til, hvor mange pædagoger vi har ansat, og hvis vi sænker pædagogandelen, vil vi komme til at ligne alle de andre kommuner. Men det vil komme til at gå ud over kvaliteten.

VIVE er netop udkommet med en rapport, som viser, at kvaliteten i alt for mange vuggestuer i Danmark er direkte utilstrækkelige eller ringe. Det er ikke overraskende for os, som kender vilkår og rammer i vores dagtilbud, og det er heller ikke overraskende, at rapporten konstaterer, at det netop er uddannede pædagoger, som løfter kvaliteten.

Det er vigtigt, at vi har en høj pædagogandel i vores dagtilbud, fordi det er pædagogernes faglighed og sofistikerede professionelle dømmekraft, som løfter kvaliteten. De løfter vores børn, de arbejder med dannelse, udvikling og anerkendelse. Det er det, som de er uddannet til.

Andre veje at gå

Hvorfor skal vi bare være gennemsnitlige? Hvorfor skulle Viborg Kommune ikke være bedre end de andre? Jeg er sikker på, at det vil lokke nye borgere til vores kommune, at vi har dagtilbud af høj kvalitet.

Borgmesteren bruger i Viborg Stifts Folkeblad 24. maj rekruttering og manglen på pædagoger som en undskyldning for, hvorfor Viborg Kommune kan overveje at sænke pædagogandelen. Men blev vi kendt som kommunen, som har de gode rammer, og hvor vi prioriterer høj faglighed, så tror jeg ikke på, at rekruttering vil blive en udfordring, så vil Viborg Kommune blive en attraktiv arbejdsplads for pædagogerne. 

Der ville lyde et ramaskrig, hvis Børne- og Ungdomsudvalget satte et maximum for, hvor mange lærere skolerne i gennemsnit måtte ansætte. Det giver ikke mening, lige så lidt mening, som det giver at fastsætte et max for, hvor mange pædagoger, vi skal have ansat i kommunen.

Jeg kan garantere for, at SF ikke går med i en aftale, hvor det besluttes at sænke pædagogandelen. Der er andre veje at gå, og dem vil SF foreslå til udvalget 7. juni.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.