Læserbrev: Borgerinddragelse og demokrati lever i Viborg Kommune
- Bliv opdateret på Viborg – modtag vores nyhedsbrev
- Hvad undrer dig? Skriv, og lad os hjælpe med at finde svaret
Medlemmerne af Viborg Midtby Forum (VMF) Per Bliksted, Søren Kornum, Kurt Borup, Jan Skov og Ole Capion havde d. 16. marts et læserbrev i JP Viborg, hvor de betragter borgerinddragelsen og demokratiet i Viborg Kommune som stendød.
Det er helt relevant med mellemrum at diskutere, om vi har et levende demokrati, men når man læser de meget bastante holdninger fra VMF om, at stort set intet fungerer, når man taler om borgerinddragelse i Viborg Kommune, så kan jeg ikke undlade at sidde tilbage med den tanke, at det må udspringe af en frustration over, at VMF ikke har fået mere medhold i de projekter, man har involveret sig i.
VMF skriver, at det er utroligt, at 2-300 borgeres synspunkter ikke kan trænge igennem, men det kunne jo netop være fordi, at der er langt flere, som har en anden holdning end VMF. For der kan sagtens have været en stor grad af borgerinddragelse, selvom man (VMF) ikke har fået medhold i sine tanker.
VMF skriver, at det ikke er holdbart, at byrådet træffer beslutninger hen over hovedet på de borgere, som kender og bor i Viborg, da et flertal i byrådet bor langt fra bymidten.
Nu skal man ikke tage fejl af, at selv om man ikke bor i Viborg By, kan man sagtens have stor veneration for den historiske bymidte og for hvad Viborg i det hele taget indeholder af centrale funktioner for hele kommunen.
Dermed handler det for os byrådsmedlemmer netop om, at søge informationer, tage kontakter til lokale borgere, holde borgermøder osv., for at få tilstrækkelig viden, inden vi træffer beslutninger på et område, som vi ikke nødvendigvis har helt inde på kroppen til daglig.
Så kan man mene, at det ikke lykkes i tilstrækkelig stor grad, men i løbet af blot det seneste år, har byrådet arbejdet med borgerinddragelse på flere forskellige måder.
På de større projekter sker inddragelsen allerede i idéfasen, som f.eks. vedrørende energiparken ved Tjele, der for tiden er i høring og hvor over 300 borgere mødte op til borgermødet i Tjelecentret.
Et andet eksempel er, at da Børne- og Ungdomsudvalget skulle se på ændret skolestruktur sidste år, blev der holdt tre stormøder med over 850 deltagere, som mødte op og kom med indspil.
Og som et tredje eksempel kan nævnes de efterhånden mange lokale udviklingsplaner der bliver gennemført i landsbyerne, hvor mange deltager i borgermøder og efterfølgende arbejdsgrupper til gennemførelse af projekterne.
Det er dermed ikke korrekt, når VMF skriver, at borgerinddragelse er en saga blot, og det er for nemt af VMF blot at påstå, at alt på forhånd er aftalt mellem forvaltningen og en lille klike af politikere.
Der sker jævnligt både større og mindre ændringer i et projektforløb, for der kommer heldigvis som regel mange konstruktive forslag i de demokratiske processer, der bliver afholdt undervejs.
- Bliv opdateret på Viborg – modtag vores nyhedsbrev
- Hvad undrer dig? Skriv, og lad os hjælpe med at finde svaret