Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Læserbrev: Demokratiet er stendødt i Viborg Kommune

Artiklens øverste billede
Ole Capion er en af initiativtagerne bag Viborg Midtby Forum. Arkivfoto: Dorte Brandsen

Formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, lancerede i sin borgmesterperiode i Viborg en Borgerinddragelsespolitik, vedtaget af Byrådet 25. april 2012, og nævner i forordet bl.a.:

”Byrådet ønsker med den politik at sætte fokus på, at borgere og andre lokale aktører inddrages i dialogen om udviklingen af Viborg Kommune og de lokale fællesskaber. Politikken er et led i realisering af Viborg Kommunes vision om, at Viborg er foregangskommune, der gennem nytænkning, dialog og et levende demokrati går nye veje og skaber unikke resultater”

Videre kan man læse, at Viborg Byråd vil: Engagere borgerne, støtte op om den lokale virkelyst, gå nye veje i borgerinddragelsen, gøre en indsats for at inddrage nye grupper i debatten, fastholde og udvikle samarbejdet med borgerne, råd, nævn, foreninger og organisationer, sikre samspillet mellem borgere og politikere/beslutningstagere/forvaltningen, anvende og udvikle nye demokratiformer.

Læserbrevet fortsætter efter linket.

Borgerne bliver overhørt

Borgere, brugere, foreninger, råd nævn m.v. skal opleve at de bliver inddraget - mere end loven siger, har reelle muligheder for dialog, har indflydelse på beslutninger, har adgang til tilstrækkelige informationer.

En velmenende politik, der sammen med andre politikker afgik ved døden med indførelsen af sammen-hængsmodellen.

Der er mange eksempler på, hvordan borgerne er og bliver overhørt: Udviklingsplaner for nærområder, lokalplaner for Overlund, Hald Ege, Navnløs, vindmøller i oplandet, helhedsplan for den gamle bydel, bydelen syd for Sct. Mathias Gade, Domkirkekvarteret, opgradering af gågaderne, parkerings- og handicapforhold, højhuse, byggeprojekter, Hjultorvet, fortætning i byen, trafikforhold og sikkerhed, klima og miljø, renovering af den historiske kulturarv, arkitekturpolitik og mange andre emner, som har betydning for borgere og byens udvikling. 

Besluttet i lukket kreds

Jo vist, der afholdes borgermøder, hvor det er muligt at blive orienteret om nye projekter og komme med forslag til ændringer, men fremlagte planer erreelt besluttet i en lukket kreds, som ikke interesserer sig for byens kulturarv og miljøer i nærområder. Erfaringsmæssigt har borgerne ingen succes med høringssvar og ændringsforslag, da de arrogant bliver negligeret af forvaltningen.

Det er på ingen måde acceptabelt, at de demokratiske rettigheder tilsidesættes, og det er helt utilfredsstillende at borgerne bliver marginaliseret og umyndiggjort i beslutningsprocesser, som gør borgere til marionetfigurer. 

Så den demokratiske borgerinddragelse er nu en saga blot og ikke eksisterende, men erstattet af en magtfuld direktion og borgmester, som i detaljer udsteder dekreter til byrådet, forvaltninger og borgere. 

Desværre har topstyringen forplantet sig til institutioner og organisationer med tætte relationer til borgerne, og mange har mistet deres selvstændighed som herrer i eget hus og mulighed for at realisere deres værdi-grundlag. 

Mur af tavse politikere

Så hvad handler det egentlig om? 

Er der et reelt samarbejde med borgerne om en kreativ, professionel og faglig udviklingsplan for midtbyen? - nej langt fra! 

Udvalgene og forvaltninger har frit slag, og det er klart, at de har fravalg borgerne og en demokratisk løsning, som ellers kunne bidrage til et positivt fællesskab, men i stedet har valgt en autoritær holdning for at holde borgerne ude og i lukkede kredse køre deres eget løb? 

Det er utroligt, at 2-300 borgeres synspunkter ikke kan trænge igennem en mur af tavse politikere og embedsværket, som lukker øjnene for input fra virkeligheden. Tavsheden er markant og kendetegnet ved at kommunen, politiske udvalg, forvaltninger og politikere ikke besvarer henvendelser fra borgere - hvilket er ekstrem dårlig forvaltningsskik. 

Det virker som om, at byrådet lever i en glaskuppel uden kontakt til virkeligheden og at et flertal fuldstændig har mistet dømmekraften og solgt demokratiet til en magtfuld elite og netværk.

Synlig borgerpolitik - tak

Det er ikke holdbart, at rådhuset træffer beslutninger hen over hovederne på de borgere, som kender og bor i byen og oplever en hverdag, der markant afviger fra rådhusets forestilling om hvordan livet leves i midtbyen. 

Der er kreative og engagerede borgere, som har den konkrete viden og nærhedsførelse, der er nødvendig for at få bylivet til at gro - i modsætning til rådhuset, hvor et flertal bor langt fra centrum. 

Vi vil kraftig opfordre Byrådet til et reelt samarbejde med borgerne om en opdatering af Søren Pape Poulsens udmærkede Borgerinddragelsespolitik og forankre en mærkbar og synlig borgerpolitik i kommunen

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.