Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Læserbrev: Her er en alternativ placering af parkeringshuset

Læserbrevsskribenterne har et forslag, som de mener er oplagt, og samtidig betyder færre biler i midtbyen.

Artiklens øverste billede
Læserbrevsskribenterne har et forslag til, hvor man kan placere midtbyens nye parkeringshus i stedet for ved VUC. Foto: Jane Gisselmann

Den socialdemokratiske byrådsgruppe glemte alt om ”byens sjæl”, da den i onsdags stemte ja til at give en anlægsudgiftsbevilling til et nyt parkeringshus i den gamle middelalderby. 

Derfor er det glædeligt, at andre socialdemokrater for alvor er kommet ind i kampen for at bevare uerstattelige historiske områder i vores by. 

Tak til Eva Bendix og Karin Gaardsted for deres læserbrev i Viborg Stifts Folkeblad den 25.1. Heri skriver de, at det er rystende at iagttage den ligegyldighed, som et borgerligt flertal i Teknisk Udvalg udviser over for det uerstattelige historiske område, hvor man nu har planer om at bygge et stort parkeringshus. 

Vi er helt enige. Det er ufatteligt, at man overhovedet kan overveje at placere et parkeringshus på, med forvaltningens ord: ”et af de centrale områder i Danmarks historie med flere ældre bygninger, der har en helt særlig placering i både Viborgs og landets fortid.” 

Området ligger i Gråbrødre Kirke Stræde, en meget fin brolagt gade med fortove af piksten. På den ene side af strædet findes Stænderpladsen fra 1834, de store rødstensbygninger bestående af det gamle bevaringsværdige røde rådhus fra 1874 og fængselsbygningerne – også bevaringsværdige – fra 1874 og på den anden side det bevaringsværdige Nyt Viborg Museum, der har fået til huse i tidligere Vestre Landsret fra 1920. 

Parkeringshuset tænkes placeret nederst i strædet i et næsten rektangulært område og bliver så stort, at det vil optage plads fra hjørnet af Sct. Nikolaj Gade og Gråbrødre Kirke Stræde op mod Nyt Viborg Museum, derfra hen langs den fredede Gråbrødre Klosterhave, mod øst ved VUC’s bygninger og endelig mod syd langs Sct. Nicolaj Gade.

Undgår trafik i de snævre gader

Projektet kræver både en ny lokalplan og et kommuneplantillæg, bl.a. fordi bebyggelsesprocenten ønskes øget fra 110% til 160%. Tilmed vil man placere det lige over for bl.a. de små bevaringsværdige huse i Sct. Nicolaj Gade 8 og 10. I Bevaringsplan Viborg 1972 står der om Sct. Nicolai Gade, at flere store bygninger i lighed med udvidelsen af Østre Skole vil ødelægge miljøet her, og bemærk: ”Trafikskabende anlæg bør absolut undgås.”(vores fremhævelse).

I Kommuneplan 2017-2029 skriver man, at bevaringsværdige bygninger og bymiljøer skal søges bevaret, så hvorfor placere et for området ødelæggende parkeringshus lige her, når så meget taler imod det? 

Store dele af de tilstødende arealer mod vest og nord er omfattet af fortidsmindefredning, og enhver ændring, herunder anlægsarbejde, kræver dispensation fra Slots- og Kulturstyrelsen. Der bør kunne findes et godt alternativ.

Vi skal ikke have flere, men færre biler ind i et tæt bebygget historisk område, der allerede er stærkt belastet af trafik, støj, rystelser og udstødningsgasser.

Et oplagt alternativ er, for os at se, at udnytte området neden for Viborg Hallen. Her kan man nedlægge tankstationen i Lille Sct. Mikkels Gade, hæve terrænet op i højde med hallens bygning og dermed skabe en terrasse med grønt areal, byhave eller lign. 

Et 3-etagers P-hus indpasses under terrassen med en etage nedgravet. Med denne placering undgår man belastning af smalle og snørklede gader, og bilister får en direkte adgang til parkeringshuset fra en af de større gader.

Afstanden til Domkirkepladsen bliver ikke længere end fra Nicolaj Gade, og man undgår øget trafik i den historiske bydel.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.