Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debat: Genopbygning af dansk forsvar

Artiklens øverste billede
Debattøren lægger op til forhandlinger om forsvarets genopbygning efter valget. Her er det fra træning i Oksbøl. Arkivfoto: Rikke Kjær Poulsen

Jeg har siden 1981 været fastansat i Forsvaret og er det stadig som officer af linjen.

Siden min indtræden i Folketinget i 2005 har jeg dog haft orlov til borgerligt ombud uden løn – med tilknytning til Jydske Dragonregiment i Holstebro. Før Murens Fald i 1989 oplevede jeg et stærkt og troværdigt dansk forsvar med mange stående operative enheder, mange værnepligtige og en stor evne til at mobilisere enheder.

Hovedopgaven var forsvar af dansk territorium, bl.a. som led i det fremskudte forsvar i Slesvig-Holsten sammen med vesttyske enheder. Efter Murens Fald og Sovjetunionens kollaps begyndte en lang nedgangsperiode for dansk forsvar.

Skiftende regeringer og forsvarsforligskredse høstede ivrigt den såkaldte fredsdividende, og forsvaret blev omlagt til deltagelse i internationale fredsstøttende operationer. Trods nedgang i bevillingerne ydede Forsvaret og dets personel i mange år langt over evne i de internationale operationer. Det aftvang respekt ude i verden. Til gengæld levede Danmark langt fra op til vores forpligtelser i NATO med hensyn til at yde mindst 2 pct. af BNP til Forsvaret. Og der var ikke sammenhæng mellem mål og midler.

Det dyrebareste vi har

Status er, at vi nu har et stærkt svækket forsvar med få kampenheder og med lav udholdenhed. Putins forbryderiske angreb på Ukraine i februar 2022 blev en øjenåbner for alle i Vesten. Det blev med et slag lysende klart, at vi ikke længere kan køre på frihjul i Europa og lade amerikanerne betale regningen for vores sikkerhed.

Tilsvarende blev det lysende klart, at NATO, inklusiv Danmark, er nødt til at dæmme op for den genopståede trussel fra Rusland ved genopbygning af den tidligere operative slagkraft. Glædeligvis har et bredt flertal i Folketinget taget bestik af denne dybt alvorlige situation og aftalt en forøgelse af forsvarsbudgettet til 2 pct. af BNP frem mod 2033.

Genopbygning af dansk forsvar er en absolut mærkesag for mig. Det handler om fred, frihed og sikkerhed – det dyrebareste vi har. Det er min klare opfattelse, at der bør sættes mere turbo på genopbygningen ved at 2 pct. målet nås senest i 2030.

Aggression må aldrig betale sig

Vi skal desuden fortsat bidrage aktivt med våben, forsyninger og uddannelsesstøtte til Ukraines tapre kamp imod den russiske invasion med det mål, at Putin smides på porten. Aggression imod fredelige nabolande må aldrig kunne betale sig. Erfaringerne fra optakten til 2. Verdenskrig taler et tydeligt sprog.

Straks efter valget bør en ny regering indkalde til forhandlinger om en samlet og robust plan for forsvarets genopbygning. Herunder styrkelse af værnepligten og indkøb af nyt materiel.

Vi politikere har i naiv forventning om ”fred i vor tid” svigtet dansk forsvar i mange år. Nu er det på høje tid at gøre skaden god igen. Danmark må aldrig blive det svage led i forsvarskæden NATO.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.