Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debat: Hvor er den grønne erhvervspolitik?

Artiklens øverste billede
»Den grønne omstilling skal booste Danmark, ikke bremse os,« mener folketingskandidat Michael Flarup (R). PR-foto

Tænk, hvis vi kunne finde penge til det hele!

Det vil jo altid være at foretrække, men i en tid med en inflation, vi ikke har set lig i de sidste fire årtier, er det vigtigt at vælge rigtigt, når det kommer til at prioritere det store nationale køkkenregnskab, som formentlig bliver en af de første og vigtigste opgaver, en ny regering skal sætte sig for at få løst før jul.

Der er kriser nok, som står i kø, når det kommer til at finde løsninger, men nogle af dem kan løses i sammenhæng med hinanden. Energiforsyning og klimaforbedringer synes mere end nogensinde vigtige at finde holdbare og vedvarende løsninger for.

Det vil være oplagt med en grøn finanspolitik, der gør os uafhængige af sort energi. Grøn finanspolitik koster naturligvis, men det gør det oftest, når vi tør bevæge os væk fra det, vi plejer at gøre, og det synes langt bedre at bruge pengene der, end på varmechecks som alligevel ikke kommer de rigtige mennesker til gode, fordi man åbenbart ikke kan finde ud, af hvem der bor hvor med gas- eller pillefyr.

Bygge flere katedraler?

Der er et udsagn i ledelseslitteraturen, som beretter, at medarbejderen, der sidder foran en katedral og slår sten til bygningen, gerne må sige, ’jeg er med til at bygge en katedral’, fremfor at sige, ’jeg slår sten’. Det, der slår mig ved det udsagn, er, at man ikke kan være med til at bygge en katedral, før nogen igangsætter arbejdet.

Tænk, hvis vi igen i Danmark havde modet til at bygge flere katedraler? Det grønne erhvervseventyr kunne være netop dette. Jeg tror, at mennesker, der går ind i den grønne omstilling med virksomhedsdrift for øje, ligeså vel ønsker at se sig selv som medskaber af store forandringer for vores alles ve og vel.

Christiansborg skal være meget bedre til at sætte skub på den grønne omstilling i dansk erhvervsliv, og det betyder blandt andet at få lavet lovgivningen om på de områder, hvor det bliver en for stor hæmsko for den grønne udvikling og omstilling.

Tænk, hvis vi begyndte at afmontere drivhuset helt i stedet for kun at lappe hullerne? Hvis vi fjernede mere CO₂ fra atmosfæren, end vi tilførte. Så vi rent faktisk blev mere grønne – og ikke bare blev lidt mindre sorte – dag for dag. Så kan vi se vores børn i øjnene, når de spørger os, hvad vi gjorde for at bremse klimaforandringerne.

Ingen plads til nøl

Den grønne omstilling skal booste Danmark, ikke bremse os. Vi skal være et land, hvor man både kan starte bilen og varme sig i huset med grøn strøm fra vinden og solen. Hvor luften er ren, og økonomien stærk, fordi vores industri og landbrug er globale ledestjerner på nye teknologier og plantebaserede fødevarer. Hvor vi skaber flere nye grønne jobs, videreuddanner os og løfter hele vores samfund væk fra de forurenende erhverv og industrier.

Det handler grundlæggende om klimaretfærdighed og geopolitisk sikkerhed, hvor Danmark kan være det foregangsland, som viser verden, hvordan man kan transformere sig fra industrialiserings kul til fremtidens grønne virkelighed.

Det koster, men prisen for at lade være er endnu større. Der er ikke plads til nøl, hockeystave eller skåltaler, det er tid til at have større ambitioner og slå drømmene ud som sejl, så vi kan styre mod en bedre og grønnere fremtid.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.