Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debat: Hver 7. barn får en psykiatrisk diagnose - hvis skyld er det?

Artiklens øverste billede
Hvad gør vi ved børn og unges mistrivsel? Det har skribenten af debatindlægget et bud på. Arkivfoto: Jens Dresling

Børn og unge er halvt så meget ude i naturen, som deres bedsteforældre var i deres barndom. De er også markant mindre ude, end deres egen forældre var, da de selv var 5-12 år gamle. Det er for nyligt kortlagt i en Gallupundersøgelse.

Samtidig er der både tidligere og større krav til vores børn. Førskole, skoleparathed, nationale tests i skolen, tjekken for det ene og det andet. Alt samme i bedste mening. Men er det klogt at korte barndommen af?

Jeg tvivler. Barndommen er jo der, hvor det enkelte menneske formes. Man kan jo ikke skynde sig at dannes som menneske. Når børn skal tage mere ansvar end de magter, så skaber vi små voksne. Det er ikke fair, og jeg har aldrig hørt om ”små voksne”, som ikke har haft udfordringer med ind i voksenalderen. Prøv at tænke lidt over det.

Vores unge oplever, at de i en tidlig alder skal præstere og leve op til en masse ting. En del af det er skabt af sociale medier. Noget andet skabes af de fællesskaber, som man gerne vil være en del af.

Erfaringsår i stedet for fjumreår

For en af de største udfordringer som ung er jo, hvis man ikke lever op til egne krav, fællesskabets ”adgangskode”, forældrenes forventninger og ønsket om at gøre det godt og være vellidt 24/7.

Og så er der forventningen om, at man skal ”skynde sig at vide”, hvad man vil uddanne sig til. Begrebet ”fjumre år” har jo ikke bidraget positivt til de unges selvværd, hvis man ikke lige vidste, hvad man ville efter 1. sabbat år. Tænk sig, hvis vi kaldte det erfaringssår, så havde det en hel anden positiv betydning.

Da jeg selv tog min pædagoguddannelse, tænkte jeg: Dybest set ved jeg ikke, om det der noget for mig. Nu starter jeg, så må vi se, for jeg har jo aldrig prøvet det før, så hvordan skal jeg kunne vide, om det er noget for mig? Det var helt legitimt at tænke sådan i 90’erne.

Sådan tror jeg ikke, at mange unge tænker længere. Det skal være perfekt fra starten af. Det er godt nok en stor mundfuld af krav, de unge skal leve op til, som er erstattet af ”bare at være sig selv”. Der er mange glansbilleder. Mange facader. Mange ungdoms- og voksenliv som fremstilles ”poleret” og uden nuancer. Vores unge er blevet en generation af perfekthedskultur. Hvem er de ansvarlige.

Det er vi voksne sammen med den samfundsstruktur, som vi har skabt, fordi velfærdssamfundet også skulle blive perfekt. Levere resultater, målinger, rette op på dit, dut og dat – og forebygge ”fejl”.

Pres og mistrivsel

Derudover har corona selvfølgelig spillet en stor rolle i forhold til ensomhed og mangel på fællesskaber for vores børn og unge. Nu er der nye bekymringer om krig, og om det kommer tæt på. En stor bekymring for mange børn og unge: Er der penge nok ”derhjemme” til både mad og varmeregninger? – og hvad sker der?

Det er bekymrende, at flere og flere børn og unge giver udtryk for en dårligere trivsel. De føler sig pressede. Hvert syvende barn får i 2022 en psykiatrisk diagnose. Men som tidligere nævnt, så er børn og unges mistrivsel er ikke et individuelt problem – det er et samfundsproblem.

Jeg er overbevist om, at vi skal tage handling nu. Så diverse papirer, regneark og alverdens målinger må vige for leg, forskellighed, interesse, nysgerrighed og nærværende relationer mellem børn og voksne. Jeg føler mig overbevist om, at det er både er en god forebyggelse og en god investering i vores børn, som derefter bliver til unge med mod på fremtiden.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.