Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Læserbrev: Større virksomheder sender regningen videre til forældrene

Byrådets partier står overfor på mandag at skulle forhandle om næste års budget. Det bliver et stramt budget, hvor vores fokus skal være socialområdet og skolebørn. Kort sagt kernevelfærden skal komme først.

Artiklens øverste billede
Vi bør kunne finde betydelige besparelser på konsulenter og administrationen, skriver Mads Panny (S). Foto: PR
Hvis du vil vide mere om Viborg

Lige nu ser vi desværre markant stigende udgifter på socialområdet, der får en overskridelse af budgettet på 20 millioner kroner. Der er desværre flere borgere med fysiske og psykiske handicaps, der har komplekse udfordringer, og det koster.

I Socialudvalgets sparekatalog er der lagt op til mange ubehagelige løsninger, som må tages i anvendelse, hvis udvalget selv skal finde alle pengene. Kan det komme på tale, at vi nedlægger Socialt Akuttilbud, som tager sig af akutte psykiske kriser hele døgnet?

Nej – en del af spareforslagene er simpelthen uspiselige, så vi skal have fundet hovedparten af de manglende 20 millioner kroner i byrådets store kasse og gerne ramme 15 millioner kroner.

Samtidig har vi I denne byrådsperiode givet hinanden håndslag på at finde flere penge til skolebørnene. Folkeskolen er hjerteblod, og når vi presser skolerne til at udvikle sig og samarbejde mere til glæde for børnene, så skal vi som politikere også levere.

Kan skolerne samarbejde bedre om nogle løsninger, samtidig med at byrådet tilfører et betydeligt beløb i omegnen af 10 mio. kr., så vil det pege fremad for vores folkeskole.

Ubehagelige spareforslag kræver andre løsninger

For at skabe det nødvendige råderum til socialområdet og skolebørnene, så kræver det benhård prioritering. Vi kommer til at se på mindre grønthøsterbesparelser og også ganske ubehagelige spareforslag i sparekataloget.

Et forslag går på at forringe omsorgen for de svageste hjemmehjælpsmodtagere i egen bolig samt beboere på plejecentre. Et andet går på at hæve taksterne for SFO og ældremad.

For at undgå besparelser på kernevelfærden er det afgørende, at vi finder flere knapper at skrue på. Fra Socialdemokratiets side er vi åbne overfor andre besparelser og nye indtægter, som kan gå til kernevelfærd.

Vi bør kunne finde betydelige besparelser på konsulenter og administrationen. Jeg ved, der er hårde vilkår for mange faggrupper med borgerkontakt, og her kan vi ikke lade konsulenter og administratorer have det lettere end alle andre faggrupper. Der skal prioriteres alle vegne.

Vi vil fra S foreslå, at vi indfører et byggesagsgebyr i kommunen. Vi skal i forvejen på byrådeskonferencen diskutere øget brugerbetaling for SFO, selvom forslaget vil betyde, at færre børn fra svagere familier kommer i SFO.

Stram økonomi

Så må vi også kunne diskutere, om ansøgere der bruger meget tid fra kommunens byggesagsbehandlere, også skal have brugerbetaling.

Hvorfor skal større virksomheder ikke betale for at bruge kommunens tid, når forældre med jævne indkomster skal til lommerne?

Alt i alt bliver økonomien i kommunen stram næste år, da Viborg Kommunes indtægtsgrundlag falder med 70 mio. kroner om året.

Den pressede økonomi skyldes, at vores befolkningstal desværre har været faldende, og samtidig udvikler ledigheden sig ringere end i resten af landet.

Det eneste plaster på såret er, at vi stadig har en regering, der forstår, at flere plejekrævende ældre også betyder flere udgifter. Staten øger altså vores tilskud med 20 mio. kr. om året, så vores indtægter samlet set kun falder med 70 mio. kr.

Heldigvis har Viborg Kommune en stor kassebeholdning, og hvis befolkningen vokser mere end ventet næste år, kan regnestykket sagtens gå i plus igen.

Der er altså ingen grund til panik med større sparerunder, men til en vis bekymring og behov for at holde igen med udgifterne.

Hvis du vil vide mere om Viborg

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.