Læserbrev: Vores børn får ikke tryghed – de får hver sin celle i et regneark
- Kom i dybden med Viborg – modtag vores nyhedsbrev.
- Følg os – på Facebook, LinkedIn eller Instagram.
- Tip os – hvis du har en god historie.
Det nye forslag om fremtidens skolestruktur i Viborg Kommune skulle give tryghed for børnefamilierne, fordi alle matrikler bliver bevaret.
Sådan lød det ved præsentationen, men som forældre til børn med tilknytning til Hald Ege Skole er vi alt andet end trygge.
Hald Ege Skole står til at blive sammenlagt med Søndre Skole for at spare penge på ledelsesplan og på at klasseoptimere. For at opnå den størst mulige økonomiske besparelse vil klasseoptimeringen finde sted for hver årgang på skolerne.
Dermed efterlades vi og vores børn med en utryghed for, hvor længe de må gå på Hald Ege Skole. Kommer der nye til, eller falder der nogle fra i løbet af et skoleår, kan vi blive tvunget fra skolen. Det samme vil ske for forældre og børn med tilknytning til Søndre Skole samt til de mange børn og forældre med tilknytning til de øvrige 12 skoler, som foreslås samlet til seks skoler.
Højere end landsgennemsnittet
Som forældre opleves det, at vores børn reduceres til hver sin celle i et regneark, som kun fokuserer på at effektivisere og spare penge. Selv hvis vi nu skulle prøve at lege med børnene som tal - hvor er der så noget at optimere?
Hald Ege skole har allerede 1,5 barn over landsgennemsnittet af børn pr klasse med 22,7 elever – det samme gælder Søndre skole. Så hvorfor give denne usikkerhed til børn, forældre, lærere og ledere for at kunne presse citronen den sidste dråbe? Hvorfor risikere at ødelægge, at vi har højere end landsgennemsnittet på trivselsparameteret, lavt fravær blandt elever og 100% i ungdomsuddannelser efter endt skolegang på Hald Ege skole?
Underdrivelse af virkeligheden
I forslaget til klasseoptimeringer hedder det, at det naturligvis kan opleves som en ulempe for de elever, der flyttes. Det er en underdrivelse af virkeligheden! Ved at bryde klasser op og sende elever til andre matrikler, brydes også bånd med børnenes venner.
Set udefra kan der heller ikke herske tvivl om, at det vil virke afskrækkende på potentielle tilflyttere til kommunen, at kommunen ikke engang kan tilbyde en sikkerhed for, at barnet kan blive på den lokale skole. Er det rimeligt, at nytilflyttere med børn kan være årsagen til, at der skal klasseoptimeres og andre børn sendes til en anden matrikel?
Det er alment kendt, at social trivsel og tryghed er forudsætninger for et barns indlæringsevne. Derfor er det også urealistisk, at forslaget om kontinuerlige opbrud og deraf følgende utryghed i relationerne ikke vil ende med at blive på bekostning af børnenes læring.
Katrine Rohde kalder forslag retfærdigt: I Ulbjerg kalder man det »en langsom kvælningsdød«
- Kom i dybden med Viborg – modtag vores nyhedsbrev.
- Følg os – på Facebook, LinkedIn eller Instagram.
- Tip os – hvis du har en god historie.