Fond vil modernisere museum for 300 mio. kr.
- Bliv opdateret på Viborg – modtag vores nyhedsbrev
- Hvad undrer dig? Skriv, og lad os hjælpe med at finde svaret
Det blev indviet i 1994, og selvom det måske er svært at tro, er det snart 30 år siden.
Siden da er der sket adskillige ændringer inden for energibranchen, og derfor bør Energimuseet i Bjerringbro også leve op til nogle helt andre ting, end det gør i dag.
Det kræver bare én ting: Et større trecifret millionbeløb.
Helt præcist 300 mio. kr.
De mange millioner vil en ny fond nu forsøge at skaffe. Fonden er stiftet af Poul Due Jensens Fond, som er fonden bag Grundfos, samt Norlys, Dansk El-forbund og Siemens Energi.
Norlys har lagt de første 30 mio. kr.
»Energimuseet er bygget på fundamentet af dansk elforsynings historie ved Tange Sø, hvor vi allerede ejer Gudenaacentralen og den omkringliggende jord. Vi ser det nye energimuseum, som et vigtigt bidrag til at uddanne danskerne og ikke mindst børn og unge i energi og grøn omstilling, siger Pia Wentzel, der er direktør for direktionssekretariatet i Norlys og bestyrelsesmedlem i fonden, i en meddelelse.
Det er bl.a. den grønne omstilling, der har medført store ændringer i energiproduktionen og forbrugernes adfærd. Samtidig er der ifølge fonden massivt behov for kvalificeret arbejdskraft inden for energisektoren, og det kræver, at interessen bliver etableret på et tidligt stadie.
»Børn og unge er museets vigtigste målgruppe. De har brug for viden om energi og indblik i energihistoriens mange perspektiver. Det er vigtigt, at de forstår energiens betydning for den fremtid, de selv skal bygge. Det vil vi skabe rammerne for med et nyt energimuseum, siger Teo Geer,« der er adm. direktør for Energimuseet.
»Men vores udstillinger og virkemidler er forældede, og vores bygninger trænger i høj grad til energirenovering. Det kan blive virkelig godt, så nu skal vi i arbejdstøjet og skaffe de nødvendige midler,« siger Teo Geer.
Det er planen, at det nye energimuseum skal tage udgangspunkt i de eksisterende bygninger, hvor intet rives ned, og mest muligt genbruges.
- Bliv opdateret på Viborg – modtag vores nyhedsbrev
- Hvad undrer dig? Skriv, og lad os hjælpe med at finde svaret