Lufthavn reddet: Det koster det, og så ofte kan du flyve

Så er der sat navn på, hvilket flyselskab der flyver fra Midtjyllands Lufthavn i Karup.

Artiklens øverste billede
Næstformand Dorte West (V) og formand Ulrik Wilbek (V) præsenterede fredag eftermiddag fremtiden for Midtjyllands Lufthavn. Foto: Dorte Brandsen

Lufthavnen er reddet. I hvert fald for nu. 

Efter transportminister Thomas Danielsen (V) torsdag aften kunne fortælle, der er fundet penge til en underskudsgaranti til lufthavnen, kunne formand for Midtjyllands Lufthavn Ulrik Wilbek (V) fredag eftermiddag på et pressemøde i lufthavnen løfte sløret for fremtiden. 

»Ruten mellem Midtjyllands Lufthavn og København er vigtig for mange jyske virksomheder, og derfor er jeg glad for, at flyvningerne nu genoptages. Samtidig håber jeg, at det lokale erhvervsliv vil bakke op om ruten, så den er sikret en god stabil økonomi mange år fremover,« siger Ulrik Wilbek.

Det bliver DAT, som dermed genoptager flyvningen fra lufthavnen, og det bliver fra 17. april. 

Aftalen med flyselskabet løber i et år. Herefter skal parterne finde ud af, om aftalen skal forlænges. 

Der bliver 19 ugentlige afgange hver vej. 

»Vi har prøvet at undgå for mange afgange, hvor man på forhånd kan se, der ikke er så mange passagerer. Derfor bliver der ingen weekend og ferier indlagt. I første omgang er flyvningen rettet mod erhvervslivet for at få ruten op at stå igen,« lyder det fra Ulrik Wilbek. 

Målsætning er 30 passagerer

Prisen bliver mellem 900-1000 kroner for en enkeltbillet, og det er hovedsageligt erhvervslivet, som er målgruppen. 

Der bliver dog også et mindre antal billigere billetter til eksempelvis studerende og ældre - de såkaldte sociale rabatter - som kommer til at koste omkring 500 kr. 

Fra lufthavnsbestyrelsens side er håbet og forventningen, at især erhvervslivet nu byder ind på billetterne og sikrer lufthavnens fremtid. 

»Målsætningen er, at der er 30 passagerer per fly, for så det ser det fornuftigt ud, og vi kan se, der er et behov,« siger Ulrik Wilbek. 

Men det er altså vigtigt for bestyrelsen, at lufthavnen bliver brugt. Ellers bliver opgaven ikke rentabel for operatøren, og flyvningen stopper igen. 

Vil reducere omkostninger

Regeringen har fundet 4,2 mio. kr. de næste to år - altså i 2023 og 2024. Herefter ved ingen, hvad der skal ske, for transportministeren har bebudet, at der skal laves en ensretning af statsstøtten til de regionale lufthavne. 

Dermed kan lufthavnen ikke forvente samme antal støttekroner i fremtiden, så bestyrelsen har de senere måneder arbejdet på at nedbringe omkostningerne. 

Midtjyllands Lufthavn kom ikke særlig godt fra land efter coronanedlukningen, og meldingen fra passagererne var, at flyafgangene ikke opfyldte deres behov. Samtidig steg omkostningerne. Især udgifterne til security fylder med sine 7 mio. kr. på budgettet. 

»Vi kigger på reduktioner af omkostninger. Vi kigger på mandskab og security, og der er samarbejdsmuligheder med andre som Billund Lufthavn. De opfatter ikke os som konkurrent, for de har ikke indenrigsruter,« forklarer Ulrik Wilbek og fortsætter:

»Vi har også kigget på bygningen her. Det kan være, vi ender med at se på, om den kan sælges, og vi kan leje os ind. Det skulle alt sammen samlet set kunne gøre, at vi kan få en fornuftig økonomi ud af det her, så vi ikke skal lukke inden for 2 måneder.« 

Allerede i december blev de 24 ansatte midlertidigt afskediget, og der gå nu en proces i gang med at finde ud at finde ud af, hvilke funktioner der bliver behov for i lufthavnen, og hvor mange medarbejdere der kan få deres job igen. Ledelsen i lufthavnen vil allerede i næste uge gå i gang med at vurdere personalebehovet, så alle medarbejdere kan få en afklaring på deres ansættelsessituation hurtigst muligt.

De 9 ejerkommuner giver i alt et årligt tilskud på 9 mio. kr. Det fortsætter de med indtil videre. 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.