• For abonnenter

»Huset har overlevet to verdenskrige og et lynnedslag, og så tager motorvejen det måske«

Liselotte Puggaard og Rolf Thostrup Poulsen lever i uvished om, hvorvidt Midtjyske Motorvej bliver placeret nær ved deres hjem.

800 meter ude af en grusvej ligger et gult hus omgivet af bakkede marker med fuglefløjt, rådyr og rørhøge.

Her, omkring seks kilometer i fugleflugt fra Viborg midtby, slog Liselotte Puggaard og Rolf Thostrup Poulsen sig ned i 2009, og siden er der kommet børn til. Men det er ikke sikkert, familien kan blive boende.

I øjeblikket lever parret i uvished om, hvorvidt Midtjyske Motorvej bliver placeret nær ved deres hjem. Og om deres hus i så fald bliver eksproprieret, eller de skal prøve at sælge - måske med stort tab. 

Det er uvisheden, som er den værste for familien, fortæller de. 

»Nu har der været en langstrakt snak om motorvej. Dengang virkede det urealistisk, og vi ved, der kan ske meget med politiske beslutninger. Men det sidste halve års tid er jeg begyndt at tænke; Fuck mand, får vi udsigt til en motorvej? Det er træls, vi ikke er dem, der bestemmer, om vi skal blive boende eller ej,« fortæller Liselotte Puggaard. 

Bor ved østlig linjeføring

Midtjyske Motorvej har været et politisk ønske fra en række partier i en årrække. I sommeren 2021 besluttede en bred forligskreds i Infrastrukturplan 2035, at der skal anlægges en motorvej mellem Klode Mølle og Løvel som en del af Midtjyske Motorvej - eller Hærvejsmotorvejen, som den også bliver kaldt. 

Der er sat 3,9 mia. kr. af. I februar 2023 besluttede forligskredsen så, at linjeføringerne henholdsvis øst og vest om Viborg og en mulighed udvidelse af Rute 13 skal miljøkonsekvensvurderes. 

Liselotte Puggaard og Rolf Thostrup Poulsen bor ved den østlige linjeføring - mellem Viborg og Rødding. 

Det er der ude - set fra parrets have - at motorvejen kan komme til at ligge. Foto: Dorte Brandsen

De taler hverken for eller imod motorvejen. Det, der fylder i deres liv, er uvisheden. 

»Hvis motorvejen ikke kommer, begynder vi at renovere, og alle er glade. Hvis den kommer, kommer de næste spørgsmål; Skal vi eksproprieres, og hvor skal vi så bo?« spørger Rolf Thostrup Poulsen og fortsætter: 

»Vi vil gerne have ny udestue, køkken og måske skifte taget. Men lige nu bruger vi ikke en krone på noget, jeg ikke ved, om vi kan beholde.«

Liselotte Puggaard er enig og tilføjer: 

»Skal vi udsætte noget, og hvor længe skal vi udsætte. Det er den måske stakkede frist, man har på sin ejendom. Det er limbo.«

Frygter, beslutning trækkes i langdrag

De siger dog, at de ikke er dem, der værst stillet. De tænker også på de af deres naboer, som driver erhverv eller gerne vil flytte på grund af alder eller andet. 

Mest af alt frygter de, at beslutningen om den endelige linjeføring bliver trukket i langdrag. 

Nu går miljøkonsekvensundersøgelserne af de tre muligheder, øst og vest om Viborg og udvidelsen af Rute 13, i gang. Undersøgelsen skal beskrive og vurdere de trafikale, miljømæssige og økonomiske konsekvenser af de tre mulige linjeføringer. 

Den er færdig i sommeren 2024. Så er der en høringsperiode med borgermøder, hvorefter politikerne skal tage den endelige beslutning om, hvor motorvejen skal placeres. Det bliver enten i slutningen af 2024 eller i begyndelsen af 2025. 

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Flere spørgsmål på vej

Først til den tid er familien klogere på deres fremtid. I mellemtiden gør de sig en del tanker om hvorvidt de skal sælge eller blive - eller om det overhovedet er muligt at sælge ejendommen, hvis de ønskede det. 

»Motorvejen skal virkelig tæt på, før jeg er villig til at opgive ejendommen. Enten skal man stikke af nu, eller prøve at stå stormen igennem,« siger Liselotte Puggaard med henvisning til at forsøge at sælge ejendommen. 

»Man kan ikke stikke af nu,« konstaterer Rolf Thostrup Poulsen.

De første år virkede en motorvej urealistisk for parret, men nu fylder det mere og mere i deres bevidsthed, for den østlige linjeføring er tæt på deres hjem mellem Viborg og Rødding. Foto: Dorte Brandsen

Når de får et svar, opstår de næste spørgsmål. Hvis motorvejen skal gå øst om Viborg og dermed kommer tæt på deres hjem, hvor tæt på er den så? Kan huset blive eksproprieret, eller skal de leve med udsigt til motorvej og støj? Og skal de i så fald forsøge at sælge? Måske med stort tab. Det er de tanker, som de også gør sig nu. 

Samtidig tænker de på husets historie. Det gule hus er fra 1900. 

»Huset har overlevet to verdenskrige og et lynnedslag, og så tager motorvejen det måske,« siger Rolf Thostrup Poulsen. 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.