- For abonnenter
Søstre blev tidligt forældreløse: »Ved at gå hærvejsmarchen ærer vi de minder, vores forældre skabte«
Hærvejsmarchen i Viborg er den største af sin slags i Nordeuropa. For søstrene Luise og Line med familienavnet Røn er det blevet til en ganske særlig tradition.
- Kom i dybden med Viborg – modtag vores nyhedsbrev.
- Følg os – på Facebook, LinkedIn eller Instagram.
- Tip os – hvis du har en god historie.
Fotografierne bærer tydeligt præg af, at de har været våde. Hjørnerne krøller, og flere af dem er misfarvede. Luise Røn Petersen har lagt dem alle sammen ud på sit stuegulv for at få overblik over de mange affotograferede minder, hun har fra hærvejsmarchen.
Hendes hus på Falkevej nær Viborg midtby har flere gange været ramt af oversvømmelser i kælderen, hvor vandet har stået i helt op til to meters højde. Smalfilm, fotografier og gemte genstande fra barndommen er gået tabt. Men visse minder er blevet reddet og møjsommeligt tørret. Blandt andre fotografierne. De fleste i hvert fald.
Luise og hendes storesøster Line Røn Kjær griner af 80’er billederne med skulderpuder og kiksede korthårsfrisurer. De smiler, da de finder frem til et holdbillede fra 70’erne af »hærvejsholdet«, som deres forældre var en del af.
Hærvejsmarchen har været en tradition i deres liv, lige så længe de kan huske tilbage, og næsten uden undtagelser har de siden ungdommen selv gået hærvejsmarch. Vi skal tale om, hvad et arrangement som hærvejsmarch betyder - særligt for et søskendepar, der mistede deres forældre, da de selv var i 20’erne.
Først begik deres mor selvmord 52 år gammel. Hun hang sig i familiens hjem i Viborg. Halvandet år efter døde deres 54-årige far, uden at lægerne kunne stille en egentlig diagnose ud over »organsvigt«.