Søstrene Daria og Maria Homych var blandt de mange ukrainere, der fik hjælp til at søge opholdstilladelse

Torsdag fik flygtende ukrainere hjælp på rådhuset til at søge opholdstilladelse.

Artiklens øverste billede
Maria (til venstre) og Daria Homych blev sendt ud af Ukraine af deres far. Torsdag ansøgte de om opholdstilladelse i Danmark. Foto: Dorte Brandsen
Hvis du vil vide mere om Viborg

For to uger siden flygtede tvillingesøstrene Daria og Maria Homych fra krigen i Ukraine og landede i første omgang i Aalestrup.

Søndag flyttede de ind hos Jan Storgaard og hans to katte ved Hjarbæk Fjord og torsdag fik de hjælp til at søge opholdstilladelse i Danmark på Viborg Rådhus.

Hjælpen strømmer ind til de flere hundrede flygtende ukrainere, der er landet i Viborg Kommune.

Det helt store set-up var gjort klar på rådhuset, da tvillingerne torsdag formiddag ankom for at få søgt en to-årig opholdstilladelse, som giver dem adgang til det danske samfund og muligheden for at søge arbejde.

»Jeg vil gerne lære dansk, og selvfølgelig skal jeg i gang med at lave noget. Måske har Danmark også brug for min hjælp,« fortæller 20-årige Daria Homych.

Forventede mange ukrainere

På en storskærm kørte et afsnit af børneserien ”Gurli Gris”, mens ukrainske børn sad med deres mødre og eventuelle danske venner og ventede på, det blev deres tur til at få hjælp med at udfylde ansøgningen om opholdstilladelse.

Ved indgangen havde de oplyst deres navn, antal, alder på børnene og om de ønskede hjælp fra en ukrainsk tolk, eller de kunne klare sig med egne engelskkundskaber. Herefter ventede de på, at deres navn og nummer blev kaldt.

Imens tegnede børnene eller tog sig lidt skærmtid på mødrenes telefoner, mens der blev serveret juice og vandflasker.

Viborg Kommune havde på forhånd gjort otte borde med to medarbejdere ved hver klar, for kommunen forventede et stort rykind. Det byggede man på henvendelser og spørgsmål via kommunens telefon-hotline for ukrainere.

Allerede da rådhuset slog dørene op kl. 9, stod de første da også klar til at få hjælp til en fremtid i Danmark.

»Der var allerede 15-20 personer i kø, mange var kvinder og børn,« fortæller arbejdsmarkedschef Charlotte Burvil, som også kunne oplyse, at Viborg Kommune havde omkring 40 medarbejdere i gang med at hjælpe ukrainerne i løbet af dagen.

Behov for hjælp

For nogle tog det omkring en halv time at få ansøgningen udfyldt, mens det tog længere tid for andre, alt afhængigt af hvorvidt ukrainerne havde medbragt de rette dokumenter.

»Det taler sit tydelige sprog, at der er brug for hjælp til ansøgningen. Det kan være, hvis der sidder en mor alene med fire børn, og nogle er kommet ud af landet uden papirer. Uagtet så hjælper vi med at lave ansøgningen, og så er det op til udlændingemyndighederne, om der kan gives opholdstilladelse,« forklarer Charlotte Burvil.

Viborg Kommune havde gjort

For Daria og Maria Homych gik det forholdsvist hurtigt at få udfyldt ansøgningen.

»De hjalp med det hele - også på ukrainsk,« fortæller Daria Homych på engelsk.

Hendes søster, Maria, taler ikke engelsk.

Faren sendte dem ud af landet

Det var deres far, som besluttede, at søstrene skulle ud af Ukraine. Via en bekendt af familien ankom de til Aalestrup sammen med en gruppe ukrainere og flyttede i søndags ind hos Jan Storgaard og hans to katte, som søstrene allerede er meget glade for.

Daria Homych er uddannet tandtekniker, mens hendes søster har arbejdet i et køkken som bager og konditor.

For Jan Storgaard, de er daglig leder af Hjarbæk Fjord Golfcenter var det et ønske om at hjælpe de millioner af flygtende ukrainere, som fik ham til at rette henvendelse til en ukrainsk bekendt, der skaffede kontakt til tvillingesøstrene.

»Hvis vi alle kan bidrage lidt, er det en god idé. Hvad der skal ske fremadrettet, er svært at sige. Nu skal de have ro. De er meget bekymrede og usikre, men de er smaddersøde,« fortæller Jan Storgaard og giver et af flere eksempler:

»I aftes kom jeg sent hjem fra et møde ved 22-tiden. Pigerne var gået i seng, men de havde bagt pandekager til mig og lagt en seddel med en smiley.«

Fire plastikposer og en lille kuffert

Han håber, tvillingerne kan finde en form for ro i de smukke omgivelser ved Hjarbæk Fjord, selvom de konstant bekymrer sig for deres far i Ukraine.

Søstrene ankom med kun ganske lidt bagage, men det gør indtryk på Jan Storgaard, hvor stort ønsket er for at hjælpe ukrainerne fra alle sider.

»De havde fire plastikposer og en meget lille kuffert, og Daria var kommet afsted uden sine briller. Men der er både kommet tilbud om tøj, sko og et lille fjernsyn. Jeg er meget taknemmelig for al den hjælp, der kommer,« siger han.

Jobcentret delte telefonnumre ud

Næste skridt for søstrene er et besøg hos Udlændingestyrelsen i enten Aarhus eller Aalborg med ansøgningen om opholdstilladelse i hånden, hvor der blandt andet skal tages fingeraftryk. Når opholdstilladelsen er givet, har søstrene blandt andet adgang til lægehjælp, danskundervisning og mulighed for at tage et job.

Viborg Jobcenter stod da også klar med råd til de ukrainere, som af sig selv henvendte sig for at høre, hvornår de kunne begynde at arbejde.

»De virker meget interesserede i at høre om jobs. Vi har også kontakt til virksomheder, som har ledige jobs, men lige nu skal papirerne i orden. Så i mellemtiden giver vi dem vores telefonnumre,« fortæller virksomhedskonsulent hos Viborg Jobcenter Karina Strand.

Viborg Kommune holdt dørene i multisalen åbne hele torsdag i tidsrummet 9-16.15.

Du har netop læst JP Viborg

Forhåbentlig er du tilfreds med kvaliteten af det indhold, du har læst.

Hvis du vil vide mere om byen, så bliv abonnent på JP Viborg nu og støt produktionen af seriøs journalistik, som både er kritisk og kærlig.

Vi er et uafhængigt, digitalt medie, som går tæt på de mest relevante dagsordener, mennesker og samtaler i Viborg – hver dag.

Du finder os på www.jpviborg.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.