To steder skal fortsat undersøges: PFAS-forurening har spredt sig til fiskesø ved campingplads

Sundhedsskadelige flourstoffer er konstateret i nærliggende vandløb ved Flyvestation Karup.

Artiklens øverste billede
Både Forsvaret og landets kommuner og regioner har nu udpeget områder med nuværende og tidligere brandøvelsespladser, hvor der kan være risiko for forurening med giftige fluorstoffer. Arkivfoto: Liv Møller Kastrup

52 steder i landet kan PFAS-forurening udgøre en risiko for menneskers sundhed – to af disse steder ligger i Viborg Kommune og skal undersøges nærmere. Det fremgår af en ny opgørelse fra Miljøstyrelsen, der bygger på kommunernes undersøgelser.

De to steder er to brandøvelsespladser ved Flyvestation Karup, og begge steder er kortlagt som steder, hvor der er forurening, og som kan udgøre en sundsrisiko.

Flere brandøvelsespladser landet over er lige nu ved at blive undersøgt for forurening, da der tidligere kan være brugt brandslukningsskum, som indeholdt sundhedsskadelige og kræftfremkaldende flourstoffer, også kendt som PFAS. Stofferne er nu forbudt i brandslukningsskum.

Kan påvirke fiskesø

Den ene brandøvelsesplads ligger på N. O. Hansens Vej tæt ved Hessellund Sø Camping. Her er risikoen, at forureningen kan have spredt sig til området ved campingpladsen, hvor der er en vandforsyningsboring og put & take-søer med fisk.

»PFAS-forureningen er målt i fiskesø ved Hessellund Sø Camping, og Forsvaret udtager prøver af put & take-fisk fra søen,« står der i Miljøstyrelsens opgørelse.

Fisk fra søerne er blevet undersøgt for, om de indeholder rester af de sundhedsskadelige PFAS-stoffer, men resultaterne fra de første undersøgelser er »ikke kritiske,« vurderer Fødevarestyrelsen.

Derudover har der tidligere været græssende kreaturer omkring Hessellund Bæk, og man er ved at undersøge kødet fra dyrene for at sikre, at det ikke bliver solgt som fødevarer.

Grundvand og kolonihave

Det andet forurenede område er en nuværende brandøvelsesplads på Flyvestation Karup. Her er der konstateret forurening med PFAS i et nærtliggende vandløb og i grundvandet ved nogle kolonihaver i nærheden.

»Der er igangsat undersøgelser af, om der er græssende kødkvæg til konsum på arealer, som oversvømmes,« står der videre i opgørelsen fra Miljøstyrelsen.

Derudover skal Miljøstyrelsen undersøge, om fisk fra nærliggende vandløb indeholder nogle af de sundhedsskadelige stoffer.

Sidste år kom det frem, at et PFAS-stof havde spredt sig fra en brandskole i Korsør til en nærliggende mark, hvor køer græssede. Over 100 personer har siden fået konstateret forhøjede værdier af stoffet i blodet, fordi de har spist kød fra køerne. Stofferne er svært nedbrydelige, både i mennesker og i naturen, derfor undersøger man nu tidligere brandøvelsespladser landet over.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.