Sneen falder over Viborg: Her er det eneste, jeg har lyst til at spise, drikke og opleve lige nu

Vi guider dig til 7 ting, du skal spise, drikke og opleve i Viborg i december.

Artiklens øverste billede
Der er masser af mad, jul og øl på menuen, når JP Viborg i december guider til de 7 ting, vores journalist har mest lyst til at spise, drikke og opleve i Viborg i december. Fotocollage JP Viborg

Hvis du vil vide mere om Viborg

Det’ sørme. Det’ sandt. December. Den dejligste måned - i Viborg især.

Vi starter med en lille reference til »Jul På Slottet« i denne måneds guide, hvor jeg - indrømmet - selv har tilføjet den sidste del.

Det er blevet måneden, hvor vi plejer at spise os gennem dagene, der bliver kortere og kortere, indtil det kulminerer i et overdådigt julebord med en fest den 24. december og i dagene efter.

Det er måneden, hvor året rinder ud, og vi hilser et nyt velkommen, og det er i høj grad også måneden, hvor vi fejrer.

Derfor vil jeg i december bruge mine penge på de oplevelser i Viborg (hvad end det involverer mad, musik eller andet), som jeg holder mest af og kan dele med mine nærmeste.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Øvrige cookies, det gør du her: opdater dit samtykke.

1 Skøjteprinsesse for en dag

Og med det sagt: Hvis der er én ting, jeg forbinder med jul og vinter i det hele taget, er det at tage en tur på skøjtebanen.

I Viborg er skøjtebanen netop åbnet sidste weekend. Den ligger på Borgvold mellem Nørresø og Søndersø, hvilket er en intet mindre end en fantastisk placering!

Du kan næsten forestille dig, hvordan du rent faktisk skøjter på søen. Samtidig kan du forestille dig, hvor yndigt det ser ud.

Modsat de fleste børn, der besidder en vis frygtløshed og bare springer ud på skøjterne, er både min modighed, balance og frygtløshed langsomt svækket med tiden.

Hvis du er bare lidt som mig, ved du, at frygten for at ende med numsen på isen kan stå lidt i vejen for rigtig at slå sin indre skøjteprinsesse løs.

Men man kan godt have det sjovt alligevel, og det plejer at være en sejr, når jeg bliver sikker på skøjterne og til sidst kan nyde at suse rundt og rundt, indtil jeg slet ikke vil af isen igen.

Skøjtebanen vender tilbage hvert år, og jeg forudser, at traditionen er kommet for at blive for mit vedkommende. Hvis du ikke har skøjter, kan du kan leje dem derhenne.

Julemarkedet på Nytorv fortsætter hver weekend frem til jul. Foto: Jesper Maagaard, Vi er Viborg

2 Gløgg, æbleskiver, klejner eller honninghjerter?

Du har med garanti ikke kunnet gå gennem Viborg uden at opdage, at julen er på vej. Det afslører blandt andet de mange juletræer, de store julelys på Nytorv og julemarkedet samme sted.

Det er også Nytorv, jeg vil ty til, når mine lemmer er halvfrosne efter en tur på skøjtebanen.

Når jeg føler mig tilpas frossen, vil jeg varme mine følelsesløse fingre på noget gløgg, selvfølgelig serveret med en portion æbleskiver ved siden af. Og her skal være godt med flormelis og marmelade, tak.

For selvom mit julehjerte holder af alt fra honninghjerter til klejner, vaniljekranse, pebernødder og sirupskager, er det æbleskiverne, der vinder hver gang.

Gløgg og æbleskiver på Nytorv. Foto: Jesper Maagaard, Vi er Viborg

Når jeg har fået varmen, vil jeg bevæge mig rundt mellem boderne for at se, om jeg ikke kan finde en ny julekugle på markedet - det er nemlig en tradition for mig at købe en ny hvert år, og på Nytorv kan du finde både kugler, dekorationer, juletræer og meget mere.

Et andet tip er i øvrigt at investere i den såkaldte »Viborgkalender«. Det er en julekalender, hvor der gemmer sig en kulturel oplevelse, et gavekort til en restaurant eller butik eller noget helt tredje bag de 24 låger, der tager udgangspunkt i Viborg.

3 Ingen »fedterøv« i december

»Giv mig alt, der kan gøre mig glad - 2025 planer, science fiction i romaner, giv mig 3. verdenskrig på et fag. Men ikke endnu en vinter«.

Sådan synger bandet Folkeklubben på deres næstnyeste album Sort Tulipan, som jeg kender ret godt.

Sætningen er lige relevant for mig hver vinter, fordi der er tale om den kolde og mørke tid, der til tider kan føles lige lovlig lang.

Du kommer helt sikkert til at skamhøre jule-evergreens i din radio eller på din playliste, hvis du er sådan en, og derfor vil jeg gerne slå et slag for, at du også lytter til... noget andet.

Der plejer at være god stemning til Folkeklubbens koncerter. Foto: Finn Frandsen

Det vil jeg i hvert fald sørge for, og her vil jeg starte med Folkeklubben, når de spiller i Tinghallen allerede i morgen, torsdag den 2. december.

Tinghallens direktør Claus Donslund glæder sig, og det kan jeg godt forstå. En enkelt gang har jeg set Folkeklubben optræde i min hjemby, og jeg må tilstå, at det er alt for lidt.

Så selvom det kan virke svært at trække sig selv ud i blæst og kulde, er jeg sikker på, det er det hele værd, når publikum og band varmer salen op.

4 Julemenu i Brygger Bauers Grotter

Brygger Bauers Grotter er et af de steder, jeg er blevet anbefalet flere gange, men endnu ikke har nået at opleve. Det vil jeg gerne råde bod på, især i december, hvor spisestedet har sin julemenu.

Den består af enten ristet kammusling og kaviar på cremet og skummende kartoffelsuppe, pighvar med jordskokker, æbler og hasselnødder eller min favorit: confiteret and med creme af Karl Johan svampe og friskrevet trøffel. Og det er bare til forret.

Herefter kan du vælge mellem krondyr med svampesouffle og portvin/kanelsky og oksemørbrad med ristet toast, svampe og pebersky til hovedret og slutte af med franske oste eller en »gammel dansk« isdessert med pære og mandler.

I alt kan du vælge mellem tre, fire eller fem retter til en pris et sted mellem 438 kroner og 558 kroner. Du kan også tilkøbe en vinmenu af mellem et og seks glas vin til en pris mellem 288 kroner og 498 kroner.

Personligt lander sidstnævnte over mit budget (eller i hvert fald over, hvad jeg har lyst til at have som mit budget), men jeg er sikker på, at jeg vil kunne få en fremragende aften ud af tre retter og to glas vin - og samtidig gå meget mæt og glad derfra.

5 En ikke-jule-frokost

Bare fordi det er ved at være jul, betyder det ikke, at god mad skal indebære alt, hvad der er traditionelt.

Jeg er en evig pasta-elsker, og hvis du ligesom mig undervejs i julemåneden trænger til lidt afveksling, er et godt bud at tage et smut på Café Baghuset.

Café Baghusets trøffelpasta. Pressefoto

Vintermad for mig er også lig med trøffel, og jeg har luret, at man kan kombinere de to på Café Baghuset, der har en trøffelpasta på sin frokostmenu.

Café Baghuset ligger også i smørhullet af shoppingmuligheder blot et stenkast fra Sct. Mathias Centret og gågaden, så man kan gøre holdt her, hvis man trænger til at blive ladet op til resten af gaveindkøbene.

To fluer med ét smæk.

Ølbaronen Theis Bach Nielsen lavede sin egen julebryg på Ølluminati, men den blev hurtigt udsolgt. Foto: Theis Bach Nielsen

6 Julebryg på Ølluminati

Jeg havde også drømt om at smage fadølsbaronens jule-hjemmebryg i december, men der skulle jeg vist have været noget hurtigere ude, for det er udsolgt.

Til gengæld har Theis Bach Nielsen stadig gang i hanerne på Ølluminati, så her vil jeg svinge forbi, når jeg trænger til et afbræk.

Julebryg er efter min mening noget af det bedste bryg.

Det er ikke, fordi jeg er øl-connaisseur, men fordi tanken om, at det kun hører en bestemt tid på året til, i sig selv får det til at smage bedre for mig.

Hvis du har børn, kan du tilmed tage dem under armen eller afslutte juleshoppe-turen på Ølluminati, hvis du lægger vejen forbi fredag den 10. december, hvor Kalles Store Juleshow gæster ølbaren.

Det bliver ifølge ølbaronen »vanvittigt dumt og sjovt«.

Forretten i Gastro Caterings nytårsmenu. Pressefoto

7 Nytårsboblen

På et tidspunkt får december også sin ende, og den er der ikke nogen traditionel måde for mig at fejre.

I år vil jeg allerhelst samle mine yndlingsmennesker omkring mig, så mens coronaens smittetryk stiger, drømmer jeg mig væk i en lukket nytårsboble.

Derfor har jeg lyst til at bestille mad til levering, og det kunne for eksempel være fra Gastro Catering.

Jakob Brønd, der står bag firmaet, kan levere en fem-retters nytårsmenu til 445 kroner per person, der består af både snacks, forret, mellemret, hovedret og dessert - alt sammen til afhentning, så du kun selv skal varme det op og anrette.

Her gad jeg godt tygge mig gennem endnu mere trøffel i form af chips, trøffelmayo til det røgede og saltede okselår og til sidst en dessert af blondie og mousse.

Du kan se hele menuen her. Den fås også i en vegetarisk version, som jeg godt kunne finde på at snuppe.

God jul og godt nytår.

Eller skulle jeg sige: skål og velbekomme!

Hvis du vil vide mere om Viborg

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen