»Der er betaling ved kasse et. Griner de, er du sjov. Griner de ikke, så stinker du«
Han portrætterer en revyveteran. Men Esben Dalgaard har også selv et særligt forhold til revyen.
- Bliv opdateret på Vejle – modtag vores nyhedsbrev
- Hvad undrer dig? Skriv, og lad os hjælpe med at finde svaret
Ser du TV2-serien Dansegarderoben i øjeblikket?
Serien udspiller sig for 50 år siden og skildrer blandt andet sexisme og fordomme gennem et portræt af dansepigerne, der danser til numrene i den populære Cirkusrevy.
Her portrætterer den erfarne skuespiller Esben Dalgaard, der kommer fra Vejle og efterhånden har mange roller på CV’et, revyveteranen Jørgen Ryg.
En rolle, der ikke ligger langt fra noget, han selv har et nært forhold til.
»Jeg er vokset op med revyen som en vigtig faktor. Det var noget af det, jeg så op til. Jeg kommer fra Vejle, men min farmor og farfar boede på Sjælland, og når vi kom over, var der en gang imellem, at vi fik mulighed for at komme med i Cirkusrevyen. Det var stort. Kæmpestort. Siden har jeg selv været heldig at lave revy,« fortæller han.
Han debuterede i Kerteminderevyen i 2011 og medvirkede også året efter.
Betaling ved kasse et
Revy er en ganske særlig disciplin, lyder det fra den erfarne skuespiller.
»Jeg har meget respekt for folk, der laver revy. Du arbejder målrettet på noget, som du først ved virker, når publikum sidder der live. Og der er betaling ved kasse et. Griner de, er du sjov. Griner de ikke, så stinker du. Og det er så hårdt. Det er så benhårdt psykisk. Det er et slid,« siger han.
Han understreger, at man ikke skal have ondt af ham.
»Man har jo selv valgt det. Man får ikke vredet armen om. Men man stiller sig med røven i klaskehøjde. I og med at man gør det, stiller man sig op til at modtage ris og ros, og det kræver da sin mand,« siger han.
Det kommer både fra anmelderne og fra publikum. Men med alderen og erfaringen ligger han deres dom mere og mere fra sig.
»Jeg går enormt meget op i, at vi har forberedt os godt. At vi har sat os ind i stoffet, og - vigtigst af alt - gør vores absolut bedste,« fortæller han og uddyber:
»Mit arbejde er i forberedelsen og på dagen, hvor vi optager. Hvad der så sker med det bagefter, må vi jo se. Jeg ønsker og håber, at det bliver en kæmpe succes - og med Dansegarderoben, at den er med til at lave perspektiver.«
Et spejl for samtale
Serien skildrer nemlig blandt andet sexisme og fordomme, og det store gennemgående spørgsmål er, hvor meget vi har rykket os siden dengang.
Esben Dalgaard håber, at ”Dansegarderoben” kan blive et slags spejl for den samtale.
»Vi skal behandle hinanden med respekt og ordentlighed. Indtil det er 100 procent i mål, er der noget, der skal skrues på,« mener han og uddyber:
»På rigtig mange parametre kunne der være overvejelser og refleksioner, om hvorvidt vi kommer folk i stereotype båse. Og på rigtig mange parametre kunne der være væsentlig større rummelighed. For mig handler det enormt meget om, at vi skal respektere og anerkende hinanden, som vi er. Om vi så er mand, kvinde eller alle de køn eller alle de personer, der må være imellem.«
- Bliv opdateret på Vejle – modtag vores nyhedsbrev
- Hvad undrer dig? Skriv, og lad os hjælpe med at finde svaret
/ritzau/