Hun fravalgte skolen, fordi vejen var for usikker. Nu kan politiske planer sende børnene derind alligevel

Det vil gå ud over både børn og landsbysamfund, hvis politikerne går videre med planerne om at ændre skoledistriktet i Skibet, mener Maibrit Thomsen.

Artiklens øverste billede
Maibrit Thomsen og familien er for nylig rykket fra Vejle til Skibet for at komme tættere på skole og børnehus. Foto: Privat

Da Maibrit Thomsen og hendes mand for nylig byttede vestbyen ud med Skibet, skete det ikke kun for at blive en del af det stærke landsbyfællesskab derude.

Deres børn var på det tidspunkt allerede begyndt i byens børnehus og på skolen, og flytningen fik derfor i lige så høj grad hverdagen til at gå op i en højere enhed for familien.

Hvis byrådet dropper det frie skolevalg til Skibet Skole og lader det kommende boligområde ved Kølholt høre til skoledistriktet for Vejle Midtbyskole frem for Skibet - som forvaltningen for et par uger siden foreslog politikerne på et udvalgsmøde - kan det dog tvinge Maibrit Thomsen til at sende børnene ud på en lang cykeltur alligevel. 

For det vil gøre det så godt som umuligt for den lille skole i Skibet at få elever nok til at retfærdiggøre en overbygning, påpeger hun. 

»For os, der på sigt skal have børn på overbygningen, vil det betyde, at vi så stadig skal sende vores børn andre steder hen, selvom vores område er vokset betragteligt,« siger Maibrit Thomsen. 

Behov for en base

Forslaget om at lade Kølholt overgå til Vejle Midtbyskole er i første omgang sendt i høring. Her kan medlemmerne af Skibets skolebestyrelsen gøre indsigelse mod det - men de skal ikke stå alene, mener Maibrit Thomsen. 

Sammen med en gruppe forældre fra Skibet er hun derfor ved at forberede en underskriftsindsamling mod forslaget. 

»Vi håber, at vi på en eller anden måde kan skabe noget opmærksomhed, så politikerne tænker; “hov, det var måske ikke den bedste løsning”,« siger hun.

Vi får aldrig tre spor på skolen, hvis de tager Kølholt.

Maibrit Thomsen, beboer i Skibet

Når det ifølge Maibrit Thomsen er en dårlig løsning at ændre skoledistrikterne, handler det om mere end lange cykelture til og fra skole. Det vil gå ud over hele lokalsamfundet, der i dag savner muligheder for de unge, der går i 7., 8. og 9. klasse. 

»Det vil betyde, at vi bliver ved med at være et småbørnsområde, hvor de unge mennesker bliver overset. Jeg kan ikke sige, at vi overvejer at flytte videre, når ungerne bliver store - men jeg synes, det er ærgerligt, at der ikke er flere muligheder her for dem, der gerne vil blive,« siger hun og fortsætter:

»Jeg tænker også meget på det sociale. Børnene har et godt fællesskab hele vejen op til 6. klasse, og så bliver de splittet op. Nogle kommer til Bredsten-Gadbjerg, andre tager ind til midtbyskolen, og andre igen vælger en privatskole. Alt sammen på et tidspunkt i deres liv, hvor de har brug for en god base.«

Et ønske til 30 mio. kr.

Ændringen risikerer også at gøre området mindre attraktivt for tilflyttere, mener Maibrit Thomsen.

»Vi fravalgte jo selv midtbyskolen, fordi vi ikke engang havde lyst til at sende vores børn på cykel fra Svendsgade til midtbyskolen. Men hvis det her bliver vedtaget, skal tilflytterne til at sende deres børn helt fra Kølholt til midtbyen. Det er jo alligevel et stykke vej,« siger hun.

Hvis byrådet vælger at lade Kølholt forblive en del af skoledistriktet for Skibet Skole, vil en udbygning af skolen være uundgåelig. Forvaltningen vurderer, at prisen for en sådan udvidelse vil overstige 30 mio. kr. 

Penge, som i så fald skal findes, selvom Vejle Midtbyskole ifølge forvaltningens beregninger vil have plads til de mange nye børn, der ventes at flytte til det nye boligområde ved Kølholt.

Det er dog farligt at lade økonomien blive tungen på vægtskålen, når det gælder udviklingen i Skibet, mener Maibrit Thomsen.

Der er ledig kapacitet på midtbyskolen, mens det vil koste et anseeligt millionbeløb at udbygge Skibet Skole. Er der ikke god ræson i at lægge ud med at sende børnene derhen, hvor der er plads til dem?

»Jo, når man ser på tallene, så giver det da mening ikke at bygge nyt, Men hvis man ser på det menneskelige, på kvaliteten og på borgernes velfærd, så tænker jeg ikke, at det er den rette løsning.«

Det vil koste over 30 mio. kr. at udvide. Set i lyset af, at vi allerede har en skole med plads, er de penge så givet godt ud, som du ser det?

»Ja. Det her er et spørgsmål om børnenes udvikling og behov for at have et sted, hvor de føler sig hjemme og har deres vante gange. Og vi får aldrig tre spor på skolen, hvis de tager Kølholt.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.