Børn og unge elsker dem: Sådan fandt og købte vi en ulovlig puff bar på bare 20 minutter
E-cigaretterne smager af slik og er blevet populære blandt børn helt ned til otte år, selvom de er proppet med nikotin og ulovlige i Danmark.
Det er lidt som at træde ind i en lille kiosk. Vi er bare online.
På Instagram-profilens øverste hylde viser sælgeren sine farverige varer frem i små stories. Lyserøde, blå og grønne pakker med de populære, men også ulovlige puff bars står stablet op på det første billede, der er ledsaget af teksten “7.000 puffs” og en prisliste.
Én for 200, tre for 500.
Et tryk på skærmen sender dig videre til en lille video af varelageret. Sælgerne har åbnet fem mellemstore flyttekasser fyldt med de samme farverige pakker, så følgerne hurtigt kan danne sig et billede af butikkens størrelse.
Det lader til, at han har fået nye smagsvarianter på lager: ”Mango on ice”, ”pink lemonade” og ”strawberry red bull” for bare at nævne et par stykker.
Jeg skriver til ham og spørger, om jeg må købe én af sidstnævnte.
Puff bars er en ny type e-cigaret til engangsbrug, der på rekordtid er blevet populær blandt danske børn og unge. De fås med et væld af forskellige smage, indeholder nikotin nok til flere tusinde sug - eller puffs om man vil - og bliver markedsført på TikTok, Snapchat og Instagram.
Det er typisk også her, de bliver solgt. Det er nemlig ulovligt at sælge e-cigaretter med andet end tobaks- og mentolsmag i Danmark, ligesom målgruppen også er under 18 år. Derfor er handlen rykket online, og sælgerne er også til stede i Vejle.
En hurtig søgning på Snapchat og Instagram afslører således flere dedikerede puff bar-profiler i postnumer 7100.
Sælgeren med de nye smagsvarianter er den første, der svarer.
Vi aftaler at mødes ved bodegaen Eskes på Havnegade.
Sælgeren venter på mig på den anonyme parkeringsplads bag bodegaen, hvilket han kortfattet må gøre mig opmærksom på, da jeg kommer til at spørge, om jeg kan finde ham ude foran.
Hvis han ikke allerede havde på fornemmelsen, at jeg er forholdsvis utrænet i den her disciplin, ved han det i hvert fald nu.
Selv er han et sted mellem 17 og 19 år, håret er krøllet og klippet med fade, og tøjet et sted mellem afslappet og cool. Med sig har han en jævnaldrende pige, og han taler i telefon, da vi mødes.
Forud for vores møde har han gjort mig opmærksom på, at han ikke har en puff bar med jordbærsmag klar til mig. Men selvom jeg har indvilget i at tage en anden smag, vil han stadig gerne sælge mig en ”strawberry red bull”.
Det er også årsagen til, at han hænger i telefonen nu.
»Min ven er på vej med den. Han er ved Bølgen,« lyder det henvendt til mig.
I Vejle Kommunes SSP-team bliver man første gang opmærksom på puff bars tilbage i august.
Teamets medarbejdere begynder herefter at spørge de unge ind til det, og ifølge SSP-leder Helle Midskov Brynaa tegner der sig hurtigt et billede af et forholdsvis udbredt fænomen i Vejle.
SSP-teamet har mødt puff bar-brugere helt ned til otte år, men den gængse bruger er mellem 12 og 18 år, vurderer hun.
»Jeg kan ikke give dig et tal på, hvor udbredt det er, men det er nemt at få fat i, det er nemt at købe og findes over det hele. Lidt ligesom snus,« siger Helle Midskov Brynaa.
Hun har også et godt bud på, hvorfor rygeformen er blevet udbredt på så kort tid:
»Forældrene har jo ikke en jordisk chance for at opdage det her. For de unge kommer ikke hjem og lugter af røg - de lugter jo bare af tyggegummi og slik,« siger hun.
Nu taler SSP-teamet om puff barer hver gang, de underviser forældre og elever i 7., 8. og 9. klasse. For selvom barerne både lugter og ligner slik, er det forbundet med stor risiko at hoppe med på vognen.
»Udover at det er skidt for lungerne, så er nikotinen jo også meget vanedannende. Din krop bliver afhængig af det, og ikke nok med det: I din hjerne får du skabt et behov for at få nydelsesstoffer, så du kommer i højere risiko for misbrug af alkohol og andre stoffer,« siger Helle Midskov Brynaa.
»Nå, er du her fra Vejle så?«
»Ja, det er jeg, hvad med dig?«
»Jov, det er jeg også ja«.
Selv for en journalist kan smalltalk blive en smule akavet, når det udspiller sig på en hengemt parkeringsplads, og årsagen til stilheden er, at vi venter på en bil fyldt med ulovlige rygeaggregater.
Måske har min sidemand det lidt på samme måde. I hvert fald trækker han nu to forskellige puff bars op af lommen. De er mindre end pakkerne på hans Instagram-profil, og uden yderligere omtanke udbryder jeg derfor:
»Jamen er det dem med 7.000 puffs?«
»Ja, det er dem. Den her er med raspberry«.
»Ved du hvad, den lyder sgu god. Den tager jeg,« svarer jeg i et forsøg på at lyde en smule afslappet, mens jeg finder 100-lapperne frem.
Jeg får puff baren stukket i hånden med et »god aften« og kan nu endelig vende sælgeren ryggen.
For en rookie som mig virkede købsseancen ualmindeligt lang. Men faktum er, at det ikke har taget meget længere tid at få fat i en puff bar, end det ville have gjort at gå i kiosken efter cigaretter:
Fra jeg sendte første besked, til jeg i ro og mag kan pakke den blå puff bar ud, er der maks. gået 20 minutter.
Forelagt denne oplevelse er meldingen fra Helle Midskov Brynaa helt klar:
»Det er et kæmpe problem.«
Hun sammenligner puff bar-problematikken med lattergas, som SSP-medarbejderne og politiet i lang tid også var magtesløse overfor. Først da lovgivningen blev strammet, fik de flere redskaber til at begrænse misbruget.
SSP-lederen ønsker sig dog ikke en tro kopi af samme løsning, når det gælder puff bars. Hun håber i stedet på en mere samlet lovgivning mod produkter med nikotin, der både forbyder at sælge og have produkterne på sig.
»De her firmaer finder jo hele tiden på noget nyt: I morgen er det tyggegummi, og i overmorgen er det noget tredje. Så jeg synes ikke, man skal lave en ny lov, hver gang der bliver lavet et nyt tiltag. Man skal tænke hele vejen rundt, så man ikke bare siger, at du ikke må sælge det. Nej, du må ikke have det på dig,« siger hun og tilføjer:
»Den her afhængighed af produkter, hvor der er så meget nikotin i, den er jo frygteligt for vores børn.«
Hvad vil du sige til forældre, der står med et barn i målgruppen?
»I skal sikre, at de ikke kommer i gang med det her. For de kommer ikke ud af det igen.«
- Bliv opdateret på Vejle – modtag vores nyhedsbrev
- Hvad undrer dig? Skriv, og lad os hjælpe med at finde svaret