Crossfit-centrene stormer frem, men dropper dopingkontrol: »Vi har bare ikke problemet«

Den populære træningsform har ikke samme behov for dopingkontrol som konventionel fitness, lyder det.

Artiklens øverste billede
Vejles nye center for funktionel træning får ikke besøg af Anti Doping Danmarks kontrollanter lige foreløbig. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Da ejerne af det nyåbnede center for funktionel træning i Vejle, The Box, for nylig skulle tage tage stilling til, om de ville samarbejde med Anti Doping Danmark, var svaret entydigt: 

»Vi gjorde os overvejelsen og sagde så: Det behøver vi ikke,« siger Bo Stern Møller, der er en af initiativtagerne bag centret. 

Dermed fravalgte de ikke bare dopingkontrol af deres medlemmer og det forebyggende arbejde, som Anti Doping Danmark udfører i landets fitnesscentre. De valgte også at stå uden for et samarbejde, der sørger for at holde de brodne kar uden for fitnesscentrene. 

Bliver du afsløret i at benytte doping som eksempelvis steroider, ekskluderes du nemlig ikke kun fra det center, du træner i - samtlige centre i samarbejdet vil herefter afvise dig i døren i op til to år.

Initiativtagerne bag The Box står dog langt fra alene med deres valg. Faktisk glimrer centre for funktionel træning - også kaldet crossfit - ved deres fravær på Anti Doping Danmarks liste over samarbejdscentre. Og selvom det står centrene frit for, er det en tendens, som Anti Doping Danmark gerne vil have vendt.

»Vi er opmærksomme på, at der er en del crossfitcentre, der ikke samarbejder med os. Vi har været i dialog med nogle af dem og kan også høre i miljøet, at det ikke er alle, der kan se sig i det koncept, vi har haft ift. fitness,« siger forebyggelseskonsulent Kasper Skat Lundgaard Krøll og tilføjer:

»Vi har bl.a. på den baggrund været i gang med at revurdere vores koncept, og vi kommer i løbet af de kommende år til at kigge på, hvordan vi kan få flere crossfitcentre med.«

En udvej for doping-brugere

Crossfit-træningens fremmarch er ifølge Kasper Skat Lundgaard Krøll en del af en mere vidtgående forandring af den måde, vi træner på, der også stiller krav om nytænkning hos Anti Doping Danmark.

»Der sker en kæmpe udvikling på det kommercielle idrætsmarked i øjeblikket, hvor bl.a. crossfit vokser meget, samtidig med at der kommer flere personlige træningsstudios og niche-aktiviteter af forskellig art inden for fitness. Her skal vi se på, om vores aktiviteter skal tilpasses, så flere kan se sig selv i samarbejdet om at skabe sunde træningsmiljøer,« siger han.

Tager du til en crossfit-boks, så findes der ikke et spejl, medmindre du går ud på toilettet. Det er slet ikke noget, man går op i.

Bo Stern Møller, initiativtager bag The Box

Når Kasper Skat Lundgaard Krøll gerne vil have de nye træningsformer med i antidoping-samarbejdet, er det ikke bare et personligt ønske. Det er et lovbestemt krav, at Anti Doping Danmark gør forsøget. 

For kun ved at have dem med i samarbejdet kan institutionen sikre, at de ikke bliver en redning for dem, der er blevet ekskluderet fra et center i samarbejdet og nu skal finde et nyt sted at træne.

»Jeg vil næsten forvente, at man kigger mod de her centre, der endnu står udenfor samarbejdet, hvis man får en sanktion. For man stopper formentlig ikke med at træne af den grund, man træner bare et andet sted, hvilket også står den enkelte frit for,« siger forebyggelseskonsulenten og tilføjer:

»Det er dog ikke noget, vi har tal på.«

»Selvfølgelig vil der være en risiko«

I Vejle er det en del af medlemsbetingelserne i The Box, at man ved brug af doping kan blive bortvist. 

Bo Stern Møller anser det dog for temmelig usandsynligt, at doping-ekskluderede medlemmer fra andre fitnesskæder vil søge mod centret. For træningsformen passer dårligt sammen med det, der er målet for mange doping-brugere: Store muskler.

»Det nytter ikke bare at blive sindssygt stærk her. Du skal være funktionel og allround god. Jeg er ikke verdens stærkeste overhovedet, men jeg har nogle gode lunger og kan arbejde i én uendelighed. Steroidemanden vil jo dø efter tre gentagelser,« siger Bo Stern Møller og tilføjer, at man i crossfitverdenen også har meget lidt fokus på de gængse kropsidealer:

»Et fitnesscenter er plastret til med spejle, og halvdelen af medlemmerne står og kigger på sig selv i dem. Tager du til en crossfit-boks, så findes der ikke et spejl, medmindre du går ud på toilettet. Det er slet ikke noget, man går op i.«

Af samme grund undrer det ham ikke, at mange centre indenfor crossfit og funktionel træning vælger at stå udenfor samarbejdet med Anti Doping Danmark.

»Vi har bare ikke problemet,« siger han.

Når Bo Stern Møller tør sige det så klart, skyldes det også fællesskabet omkring crossfit og funktionel træning. Det er ikke ualmindeligt at være på fornavn med de øvrige medlemmer, påpeger han, og det er derfor også svært at skjule sine fremskridt.

Det gælder i særdeleshed, hvis de kommer lidt for hurtigt.

»Jeg hilser jo på folk hver eneste dag, så hvis de lige pludselig udvikler sig fuldstændig vanvittigt, så kan jeg jo godt regne ud, hvad der sker,« siger han.

Men samarbejdet med Anti Doping Danmark har også en symbolsk betydning. Vil det ikke kunne give jeres center noget troværdighed, hvis I var med i samarbejdet?

»Jo, det vil det. Men jeg tror bare ikke, at det vil have den effekt inden for crossfitverdenen, som det har alle mulige andre steder. Jeg tror simpelthen ikke på, at de medlemmer, der kommer her, går op i den slags. Det er ikke en ting.«

»Når du tager medikamenter, så er det jo i bund og grund også for at snyde. Men i crossfit går det ud på at lave hver enkelt gentagelse korrekt, så allerede der vil det blive bemærket, hvis du prøver at snyde.« 

Er der ikke stadig en risiko for, at I kommer til at tiltrække folk, der er blevet udelukket fra andre fitnesscentre?

»Jo, selvfølgelig vil der være en risiko for det. Men den her crossfitverden er endnu ikke stor nok til, at man kan gå under radaren, ligesom man kan i nogle fitnesscentre. Så når vi finder ud af, hvem de er, så kan vi jo bare smide dem ud.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.