Dyb kløft mellem S og V: Er det omhu eller overkill at inddrage eksperter, når byen får ny kunst?

Byrådet skal nu tage stilling til, om eksperter altid skal inddrages, når byen modtager og flytter kunst.

Artiklens øverste billede
Cykelskulpturen er en af de kunstværker, der inden længe skal flyttes. Arkivfoto: Mathias Gram
Hvis du vil vide mere om Vejle

»Dyb disrespekt«, »en misforståelse« og »overkill«.

Et relativt uskyldigt punkt på dagsordenen til denne uges møde i teknisk udvalg får nu politikerne fra begge sider af byrådssalen til at tage de helt store gloser i brug.

For Socialdemokratiets Alex Vejby Nielsen og Venstres Per Olesen er dybt uenige om, hvordan kommunen skal håndtere det, når skulpturer og kunst skal stilles op eller flyttes i det offentlige rum.

Tirsdag skulle teknisk udvalg tage stilling til, om kunstfaglige eksperter skal inddrages, hver gang byen modtager ny kunst - og det fik Per Olesen til at protestere på det kraftigste.

Han nøjedes ikke bare med at give sin mening til kende, men besluttede sig også for at bruge sin ret til at trække sagen i byrådet. Punktet skal derfor drøftes igen på et senere byrådsmøde.

»Det her er helt principielt for mig,« siger han og uddyber:

»Det er fuldstændig overkill at skulle have en kunstfaglig udtalelse, hver gang vi skal placere en skulptur på 5 cm eller 20 meter. Sagt med et skævt smil, så vil det her blive et socialdemokratisk bureaukrati-helvede, hvis det bliver indført.«

Det er Alex Vejby Nielsen langt fra enig i. Han undrer sig omvendt over, at man kan være imod forslaget.

»Udgangspunktet for vores beslutninger skal altid hvile på en form for faglighed. Det skal det også, når det gælder kunst i det offentlige rum,« siger han og fortsætter:

»Jeg synes, det er så åbenlyst, at det knap behøvede en politisk behandling. For selvfølgelig skal vi have ting belyst fagligt. Det undrer det mig, at nogen ikke ønsker det.«

»Det er jo smag og behag«

Diskussionen om, hvorvidt kunsten skal vurderes af uvildige eksperter, før den sættes op i byrummet, blussede senest op i forbindelse med opsætningen af cykelskulpturen for enden af Havnegade.

For her blev der ikke lavet en kunstfaglig vurdering af skulpturen og placeringen på havnen.

Det skal der til gengæld, hvis byrådet ender med at godkende den fremgangsmåde, som tirsdag var på dagsordenen. Spørger man Per Olesen, vil det dog være spild af tid.

»Jeg har ikke haft behov for at have en kunstfaglig mand eller kvinde til at vurdere, om den cykelskulptur er pæn eller ej. Den evne besidder jeg selv, og det er jo smag og behag,« siger han.

Men er der i den proces ikke en fare for, at I kommer til at til blande kunst og politik sammen?

»Nej, det synes jeg overhovedet ikke. Der er ikke noget politik i, om man har det ene eller andet kunst - det er et spørgsmål om smag. Din smag er lige så god som min, men nu er det bare mig, der sidder i byrådet.«

Hvis det bare er smag og behag det hele, hvad er det så, de laver på kunstvidenskab og arkitektskolen?

Alex Vejby Nielsen (S), næstformand for teknisk udvalg

Det argument er Alex Vejby Nielsen lodret imod. Han kalder det »en kæmpe stor misforståelse«, at det kun handler om smag og behag, når kunst skal placeres i byen.

»Bare at tro, at fordi det handler om kunst, så kan man springe til en politisk konklusion, det synes jeg helt grundlæggende er dyb disrespekt overfor, at der er noget, der hedder kunstfaglighed,« siger han og tilføjer:

»Hvis det bare er smag og behag det hele, hvad er det så, de laver på kunstvidenskab og arkitektskolen?«

Per Olesen understreger, at han ikke har noget imod at inddrage kunstfaglige eksperter. Det skal bare kun ske, når der er brug for det.

»Jeg synes, det er forkert, at vi per definition skal gøre det. Det tager jo mange timer, som jeg hellere vil bruge på noget andet.«

Men hvordan vil du skelne mellem de sager, hvor der er brug for det, og dem hvor der ikke er?

»Vi træffer mange og også store beslutninger. Hvis vi føler, at vi ikke er ordentligt klædt på til at træffe en beslutning, så kan vi bede om hjælp til det - det gør vi jo også i andre sager.«

Grundighed eller bureaukrati?

Alex Vejby Nielsen, kan der ikke være en risiko for, at man med den her proces kommer til at overgøre det i nogle tilfælde, hvor mindre kunne gøre det?

»Der står ikke noget i sagen om, præcis hvilken faglig vurdering, der skal indover. Man kan forestille sig, at det kan ske på mange niveauer, og i langt de fleste tilfælde forestiller jeg mig bare, at det er de folk i forvaltningen, der har forstand på det, der tager den.«

»Jeg tror ikke, der kommer særligt meget bureaukrati ud af det. Der bliver selvfølgelig en smule arbejde i det, men man skal også tænke på, at de skulpturer skal stå i vores by i rigtig mange år. Er det så ikke rimeligt nok, at man har en lille smule grundighed omkring de valg, vi træffer?«

Men hvis det alligevel er jer politikere, der har det sidste ord, risikerer I så ikke, at den faglige vurdering bliver lidt overflødig?

»Nej. Det er det, vi har forvaltningen til. Vi er nødt til at få belyst de gode og dårlige sider og for og imod. Det er der, fagligheden ligger.«

Hvis du vil vide mere om Vejle

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.