Anita Sørensen jagter overskudsmad: »Hvis man vil leve på den her måde, så skal man være klar - for det går stærkt«

Med to teenagere og en hund er det en daglig kamp for Anita Sørensen at holde madbudgettet under 2.000 kr. Hun har dog flere værktøjer i ærmet.

Artiklens øverste billede
Anita Sørensen har gjort det til en livsstil at spare på madbudgettet. Foto: Mathias Gram
Hvis du vil vide mere om Vejle

Anita Sørensens 13-årige søn Daniel når ikke mere end et par skridt ud fra bageren i Vinding, før hans nysgerrighed bliver for stor.

Han har for få øjeblikke siden fået en papirspose propfyldt med bagværk stukket i hånden, og med den anden hånd får han nu hurtigt lukket posen op.

»Øj mor, der er pølsehorn med,« udbryder han begejstret, mens hans øjne scanner posens indhold fra top til bund.

Posen er den første af i alt fire såkaldte lykkeposer, som Anita Sørensen og Daniel skal hente i dag. De indeholder alle overskudsvarer og er købt via appen Too Good To Go, som Anita Sørensen er storforbruger af.

Hun køber omkring syv poser med overskudsmad om ugen og supplerer med grønt fra køkkenhaven og madgavekort, som hun får ved at deltage i forbrugerundersøgelser. Kun i få tilfælde må hun gå den slagne vej og finde sine varer i tilbudsaviserne.

Det gør det til gengæld også muligt for Anita Sørensen at holde madbudgettet på under 2.000 kr., selvom hjemmet i Vinding foruden hende selv tæller to teenagere og en brun labrador.

»Jeg begyndte for sjov for fire år siden. Dengang gav det penge til alt det sjove. Men for to år siden blev jeg skilt, og i dag er det i stedet med til at sikre, at vi kan blive boende i huset. Og samtidig leve godt. Jeg kan f.eks. tillade mig at lave wienerschnitzel på en hverdag,« siger Anita Sørensen, da hun og Daniel har hentet den næste pose i Lidl.

Trods en pris a blot 29 kr. er den fyldt til randen med wienersnitzler og koteletter, der bærer gule tilbudsmærker.

Væk på få minutter

Som navnet antyder ved Anita Sørensen aldrig helt, hvad hun får i lykkeposerne fra Too Good To Go. I dag er hun heldig med både kød og bagværk, men hun mangler også grøntsager - og her løber hun hurtigt ind i problemer.

For Lidl har solgt mere end forventet, og den lykkepose, hun har reserveret, er blevet aflyst.

Hun må derfor tilbage i appen for at finde et alternativ. Her byder Netto på Nørremarken sig dog heldigvis til med en tilsvarende frugt- og grøntpose. Og selvom hun aldrig tidligere har hentet overskudsvarer her, tegner det godt.

»Den får 4,4 i rating. Det plejer at være ret godt,« siger hun.

Når Anita Sørensen henter overskudsvarer, er sønnen Daniel ofte med. Foto: Mathias Gram

En hurtig tur over Vejlefjordbroen senere står hun med favnen fuld af asparges, kartofler, porrer og peberfrugt.

Selvom det kan se nemt og hurtigt ud for den udenforstående, er det dog langt fra tilfældet, understreger hun. Det kræver både tid og kendskab til, hvornår maden bliver sat til salg. For der er mange om buddet.

»Nogle af poserne er væk på få minutter,« lyder det fra førersædet.

Da samtalen drejer ind på, hvor ofte hun bruger Too Good To Go-appen, kigger Anita Sørensen på sin søn i bakspejlet:

»Min søn ville sige konstant,« siger hun med et grin, inden hun bliver mere alvorlig:

»Det kan godt være 20 gange i timen. Det afhænger lidt af, hvad jeg har brug for. Jeg ved f.eks., at nogle supermarkeder lægger ekstra kød og køl på om eftermiddagen.«

Mit hjem roder, for det kræver altså lidt lager at handle på den her måde.

Anita Sørensen

Flere af de poser, Anita Sørensen og Daniel henter i dag, er købt umiddelbart efter de blev sat til salg i går aftes. Hun lægger da heller ikke skjul på, at der på mange måder følger en livsstil med, hvis man vil spare på madbudgettet på den her måde:

»Der er et element af jagt i det. Hvis man vil leve på den her måde, så skal man være klar - for det går stærkt.«

Babymad og flere liter tykmælk

Skal der koteletter med ris og tomat på bordet, eller er stemningen mere til wienerschnitzel med asparges?

På turen hjem fra Nørremarken begynder Anita Sørensens tanker helt automatisk at kredse om, hvad hun kan bruge madvarerne til. Hun har kun handlet for 130 kr., men regner med at have mad til det meste af en uge. For hjemme i Vinding kan hun kombinere de nyindkøbte varer med dem, hun har på lager fra tidligere indkøbsture.

Ofte er der nemlig meget af det samme i poserne, og hun har derfor fået opbygget lidt af et forrådskammer.

»Mit hjem roder, for det kræver altså lidt lager at handle på den her måde,« siger hun med et grin og tilføjer:

»Men hvis jeg ikke havde basislageret, ville det da blive lidt trist.«

Det er dog ikke altid lige brugbare varer, Anita Sørensen må lægge på lageret eller i fryseren. Hun har også oplevet at komme hjem med store mængder babymad og flere liter tykmælk. Varer, som hun aldrig selv ville købe.

Det ser hun dog mere som en kreativ udfordring end et nederlag, og mens noget bliver givet til familiemedlemmer, lander noget andet i personalestuen på Vejle Sygehus. Hjemme i Vinding har hele familien også lært at dufte og smage på tingene.

»Det største plus ved den her livsstil er, at jeg kan gøre mine børn bevidste om klimaet. Daniel har også fået appen på sin telefon, og han er med ude at handle næsten hver gang,« siger Anita Sørensen.

Du har netop læst JP Vejle

Forhåbentlig er du tilfreds med kvaliteten af det indhold, du har læst.

Hvis du vil vide mere om byen, så bliv abonnent på JP Vejle nu og støt produktionen af seriøs journalistik, som både er kritisk og kærlig.

Vi er et uafhængigt, digitalt medie, som går tæt på de mest relevante dagsordener, mennesker og samtaler i Vejle – hver dag.

Du finder os på www.jpvejle.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.