27.000 bagerposer reddet fra containeren: »Man skulle da være et dumt svin, hvis ikke det gav lidt god samvittighed«

Kristian Andersens butikker skiller sig ud fra mængden, når det gælder om at mindske madspild gennem populær app.

Artiklens øverste billede
Kristian Andersens bagerier er blandt de 53 butikker i Vejle, der bruger appen Too Good To Go til at komme af med overskudsvarer. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Hvis du vil vide mere om Vejle

»Jeg anede ikke, at vi lå så højt.«

Overraskelsen er udtalt, da bagermester Kristian Andersen fra PA Brød får overbragt nyheden om, at hans bagerier i Vinding og Valløesgade er de butikker i Vejle, der har reddet mest mad gennem appen Too Good To Go.

Bageriet i Vinding indtager en førsteplads. Her har medarbejderne uddelt 13.850 af de såkaldte lykkeposer med overskudsvarer, siden appen blev lanceret. Valløesgade følger lige i hælene med 12.800 poser.

Det viser tal fra Too Good To Go, som JP Vejle har bedt om. Og placeringerne glæder bagermesteren, der er fjerde generation i familien bag bagerkæden.

»Man skulle da være et dumt svin, hvis ikke det gav lidt god samvittighed,« siger Kristian Andersen og tilføjer:

»Det er jo ens umiddelbart nemmeste bidrag til både co2 besparelse og ift. madspild.«

I alt 53 butikker i Vejle bruger Too Good To Go-konceptet, og blandt brugerne er alt fra Aldi til Q8 og Simran Taste of India. Hos PA Brød bruger man platformen til at komme af med de brød og kager, som ikke bliver solgt i løbet af dagen, og samtidig få nogle af de penge ind, som ellers ville være tabt.

Hvis værdien er 120 kr., så får vi 25 pct. hjem på udsalgsprisen. Det er kun lige præcis nok til at dække vores kostpris.

Kristian Andersen, bagermester i PA Brød

Der er typisk brød til en værdi af mellem 110 og 130 kr. i poserne, og de bliver i øjeblikket solgt for 40 kr. Heraf går 10 kr. til appen, og derfor er det ikke altid en god forretning, påpeger Kristian Andersen.

»Hvis værdien er 120 kr., så får vi 25 pct. hjem på udsalgsprisen. Det er kun lige præcis nok til at dække vores kostpris, hvis det vel at mærke er brød. Hvis vi giver flødekager, tørkager eller sandwich og lagkager med, så ødelægger det vores avance,« siger han.

219.000 poser reddet

Selvom det måske kan lyde nærliggende, har Too Good To Go-konceptet derfor heller ikke fået bageriet til at producere mere, understreger han.

»Nej, vi producerer ikke mere af noget, fordi vi tænker, at vi altid kan få det væk med Too Good To Go. Det er vigtigt for mig at sige til vores butikker, at det ikke er noget, de skal indlægge i en bestillingsseddel ind til bageriet, bare fordi de skal have noget til poserne. Så dør ideen med det,« siger Kristian Andersen.

Selvom PA Brøds knap 27.000 poser kan lyde af meget, udgør det kun en lille procentdel af det samlede antal poser med overskudsmad, der er langet over disken siden Too Good To Go kom til byen i 2016.

På seks år er det nemlig blevet til intet mindre end 219.000 poser i Vejle.

Spørger man Kristian Andersen, er der en helt naturlig årsag til, at hans bagerbutikker er endt på toppen af listen:

»Det kan lyde storslået, men det er vel, fordi Mad & Brød i Valløesgade og Vinding er de største bagerbutikker, når man trækker Bilka og Føtex fra. Gennemgangen af kunder er vel ret beset årsagen til det.«

Hvis du vil vide mere om Vejle

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.