Guide: Syv ting der er værd at spise, drikke og opleve i Vejle i december

Artiklens øverste billede

Hvis du vil vide mere om Vejle

Så kommer december til os endnu engang - en måned hvor vi venter på den fede julemad, mens vi får lyst til at kvæle både Søren Banjomus og Last Christmas, som af en eller anden uforklarlig årsag bliver ved med at komme ud af højttalere i snart set alle hjørner af samfundet.

Pyt med det, for snart skal vi have gaver, og synge falsk rundt om et grantræ, og så lever vi med meget, ikke?

Men julemåneden skal naturligvis ikke kun være julemarkeder og julegaveræs - der skal være plads til forkælelse, og her bringer jeg syv, synes jeg selv, geniale ting, der lige præcis er garant for det i Vejle.

Jeg skal i gang med dem, og du er velkommen til at følge trop - god fornøjelse.

1 Gin-Bar i Torvehallerne byder på mere 130 forskellige varianter

Vi sad hos landbetjentens søn i Vildbjerg.

Jeg var i begyndelsen af min gå i byen-karriere - der hvor jeg indledte med to af fars Pokal-pilsnere i en plasticpose fra FC Marked, som senere blev til tre øl, og så fire, og det var hele tiden beregnet på, at jeg havde et akkurat billede af, hvor meget jeg drak.

Landbetjentens søn skruede op for sit Silver-anlæg, og ind kom hans storebror, som også skulle på diskotek Sølle Søren senere. Han havde en flaske med ind. Den duftede af gran.

»Det skal I smage,« sagde han.

Og det skal jeg love for, vi gjorde, mens Kim Larsen & Jungle Dreams bragede ud i teenageværelset. Fem-seks timer senere sad jeg i plyssofaen på Sølle Søren, og jeg var ikke i stand til at stave til is. Jeg var til gengæld i stand til at kaste op. Meget endda. Næste dag sagde jeg til min mor, at jeg aldrig ville drikke alkohol igen. I hvert fald ikke det der gran-agtige alkohol.

Der gik mange år, hvor jeg ikke rørte gin, men heldigvis lærte jeg at elske det igen som voksen, og hvis der er et sted i Vejle, hvor den lyst kan styres, er det i Torvehallerne.

Omkring 130 udgaver fra 17 forskellige lande er der i Gin-Baren, og Terje Thesbjerg etablerede baren tilbage i 2015, hvilket sendte ham på forkant af en gin-trend, der lever i bedste velgående.

Han er også manden bag The Scotch Malt Whisky Society Denmark, og på baggrund af det har han også i baren unikke udgaver af gin, som kun er at finde i Torvehallerne - skabt på whisky-fade.

Når man spørger Terje Thesbjerg, om han har en favorit-gin, smyger han sig udenom.

»Det afhænger af vejret,« som han siger.

Det er min påstand, at det altid er muligt at finde en passende gin og tonic i Torvehallerne - uanset vind og vejr.

2 Toms Tapas er Vejles mest undervurderede brand

Det kan godt være, at Hotel Hedegården ikke gør det store væsen af sig, omme bag tankstationen på Horsensvej, men tag endelig ikke fejl.

I køkkenet regerer Tom Thomsen, og han er garant for gastronomi fra øverste hylde - ikke mindst bør Toms Tapas kategoriseres som noget unikt for byen.

Ikke nødvendigvis klassisk tapas med pølse, ost og lidt brød - med Tom Thomsen som afsender er tapas små, unikke retter af alle slags - og for Vejle er det et brand, der burde med i enhver folder om byen.

Tom Thomsen blev udlært på Hotel Munkebjerg, han var på kongeskibet Dannebrog, inden han returnerede til Tree Top-restauranten på Munkebjerg.

Derfra rejste han ud i verden - Singapore, Japan, USA, Mellemøsten, Frankrig og London - er blandt de steder, der har nydt godt af den innovative fusionskok fra Vejle - men heldigvis blev han gift ind i hotelfamilien bag Hotel Hedegården, for ellers havde Vejle sandsynligvis ikke haft mulighed for at nyde en gourmetkok af Tom Thomsens kaliber.

Restauranten er klar til at tage imod mandag til fredag fra kl. 06.30 til 23.00, lørdag fra kl. 07.00 til 23.00, og aften-menukortet er gældende fra kl. 18.00 - men der serveres naturligvis også frokost.

3 Man skal unde sig selv en julegave

Jeg er gammel, indrømmet, og jeg er faktisk så gammel, at jeg hvert år køber en julegave til mig selv, hvilket alle burde unde sig selv.

I år ved jeg, hvor det skal foregå - hos Moby Disc i Vejle, hvor jeg vil tage min mulepose med butikkens logo under armen, og så går jeg ind uden bagkant bortset fra butikkens lukketid.

Min interesse for musik blev indledt, da jeg var hjælpedreng hos Vildbjerg Radio & TV, hvor de store dage var dagene med forsendelser med nye vinyler.

Dengang var der både singler og albums, og jeg byggede en samling op, som på et tidspunkt var en smule vulgær, men det er fortsat en stor nydelse for mig.

Kort efter Moby Disc-åbningen i Vejle var jeg inde, bare lige for at tjekke, og jeg ledte efter det nyeste med Nathaniel Rateliff & The Night Sweats samt Brandi Carlile, som ikke er mainstream vest for Storebælt, men naturligvis fandt jeg begge udgivelser på vinyl.

Bag disken står lokale René Mikkelsen, og spørg ham om hvad som helst. Også klassisk musik? Ja, spørg ham om hvad som helst, og han er på sporet med det samme. Ekspertisen er tæt på vanvittig, og der er både brugte og nye ting i butikken.

Et musikalsk mekka i Vejle, hvor jeg skal finde min egen julegave i år - og det bliver hyl.

4 Kompromisløs brygmester i stalden

Brygmesteren hedder Casper Vorting, og han knuselsker at stå i den gamle stald og brygge øl, som Noma og andre toprestauranter hellere end gerne aftager.

Bøgedal Brew på gården Bøgedal lidt vest for Vejle er stedet, hvor det unikke, langsomme og kompromisløse ser dagens lys, og brygmesteren får opbakning fra Gitte Holmboe, der styrer alt det rundt om brygningen.

Øllene er ikke gratis. De er heller ikke billige. Til gengæld er de gode, og der er ikke så mange af hver slags.

Det mest unikke er, at stemningen fra gården kommer med ned i flaskerne, og stemningen er det muligt at mærke på egen krop lørdag den 11. december, hvor der er julemarked fra kl. 11.00 til 16.00.

Der er masser af smagsprøver, hvilket er fint, men der er så meget mere og andet at hente, hvis du tager turen til Høllundvej 9.

Værtsparret er lige så imødekommende, som de er dedikerede, og der er en rigtig god mulighed for at sikre sig det bedste øl til juleaften.

Og 1. juledag, 2. juledag samt nytårsaften.

5 Sunday Bloody Sunday

This song is not a rebel song, it’s Sunday Bloody Sunday.

Bono har ordet, og den karismatiske forsanger i U2 lancerede i begyndelse af 1980’erne en klang, som kompenserede en smule for det lange nakkehår.

Albummet hed War, og her var Sunday Bloody Sunday et nummer, der var en politisk sang med reference til optøjerne i nordirske Derry i 1972, hvor britiske tropper dræbte civile protestanter.

I can’t believe the news today

Oh, I can’t close my eyes and make it go away

How long, how long must we sing this song?

How long? How long?

’Cause tonight. We can be as one tonight

Fredag den 17. december kommer Die Herren til Torvehallerne i Vejle, men det er jo ikke U2, tænker du måske.

Næh, men det er forbistret tæt på.

Måske ikke 1:1 i forhold til udseende og udtryk, men lyden ..., det er efter min mening det ypperste, der findes af dansk kopimusik, og jeg er sikker på, at folk med kendskab til Die Herren er enige.

Det vil være en dynamisk optakt til juleaften, og da spillestedet er Torvehallerne, er der tilmed en mulighed for at sikre sig en gin & tonic fra et udvalg, som slår det meste.

6 Me And Maria - og det er gratis

Sangene er blide og eftertænksomme, og afsenderen hedder Me And Maria.

Torsdag den 9. december gæster de Bygningen i Vejle, og med sig har de sange og fortællinger, der tænder lys i mørket.

Bag navnet gemmer sig Johannes Pehrson og Maria Anna Rosenberg, og sidstnævnte mistede i 2011 sin mor til selvmord, hvilket er én af årsagerne til, at duoen har en stor forkærlighed for psykiatrien, hvor de gerne spiller koncerter for at sprede skønhed og kreativitet blandt meget syge mennesker.

»Selv da min mor blev meget syg, var der altid sprækker ind til den, hun egentlig var. Sprækker ind til alt det lyse, stærke og smukke; ind til mennesket bag sygdommen. Jeg så dem tit, når vi hørte musik eller var kreative sammen. Men på de mange forskellige afdelinger, hvor jeg besøgte hende, oplevede jeg ikke skønhed, lys eller kreativitet omkring hende,« fortæller Maria Anna Rosenberg, som ville ønske, at der havde været flere muligheder for at opleve de sprækker, da hendes mor var syg.

I august spillede de på Psykiatrisk Hospital i Vejle, og nu er de tilbage - Landsforeningen SIND har arrangeret aftenen, og den lokale afdeling ser meget frem til at give en fin og nærværende oplevelse til publikum.

Og det koster lige præcis nul kroner at komme ind, hvilket julegave-budgettet med sikkerhed tager godt imod.

7 Skal man virkelig også have en ribbenssandwich i december?

I min novemberguide havde jeg Kokkens Pølsevogn med, hvor en ribbenssandwich er et absolut must, hvis man er i Vejle, og det vil være plat, at nævne det samme én gang til.

Så det gør jeg selvfølgelig ikke ...

I stedet peger jeg på en bøfsandwich.

Fra Kokkens Pølsevogn.

Det er da slet ikke plat, det smager bare godt, og der skal jo være en kontrast til al den julemad, som venter forude.

Skyl ned med en Cocio og et par sjove kommentarer fra kokken bag disken - så er du klar til julen.

God fornøjelse og glædelig jul.

Hvis du vil vide mere om VejleMere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen