Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg: Det er et klokkeklart brud på aftalen

Debattøren ærgrer sig over venstrefløjens nylige resultater.

Artiklens øverste billede
Budgetforliget må give stof til eftertanke for borgmesteren, skriver debattøren. Arkivfoto: Liv Møller Kastrup
Hvis du vil vide mere om Randers

Efter budgetforliget var flere af de borgerlige byrådsmedlemmer ude og tage »æren« for et blåt budgetforlig.

Mest tydelig i sin begejstring og selvovervurdering var Nick Zimmermann fra Dansk Folkeparti, der nærmest personligt tog æren af det meste, lige fra klippekort til redning af minimumsnormeringer.

Især det sidste, noget af en mundfuld, idet budgettet ikke er en sikring af minimumsnormeringer, men et klokkeklart aftalebrud på den aftale, som et helt enigt byråd vedtog i sidste periode.

Når det er sagt, må man medgive de borgerlige, at de har gjort et rigtigt flot stykke politisk arbejde. I kraft af at de fire borgerlige partier stod sammen i forhandlingerne, fik de sat så store borgerlige aftryk på budgettet, at vi som SF-ere måtte erkende, at vi intet havde fået ud af at deltage i forhandlingerne.

Vi blev ikke imødekommet på de for os to væsentligste spørgsmål - besparelserne på specialskolen og på aftalen om minimumsnormeringerne.

På specialskolen står man tilbage med en fastholdt besparelse i 2024 på 5,8 mio. kr. En besparelse der ikke kan undgå at slå igennem allerede i 2023, da man jo er nødt til at planlægge samlet for det skoleår der går fra 1.8.23 til 30.7.24.

I aftalen om minimumsnormeringer skærer man 4,1 mio. kr. uden sikkerhed for, at de ledere, man regner ind i normeringen, tilfører børnene en eneste time. Et klart aftalebrud.

Hvad der personligt bekymrer mig allermest, er at de ressourcer, der var enighed i byrådet om at bruge på demens-plejehjemmet Nyvang, nu pludselig ikke længere er nødvendige.

Hele ekstrabevillingen er skåret væk, og der er heller ikke en krone ekstra til de andre demensafsnit, der står med tilsvarende problemer.

I de sidste 3 år har SF været en del af budgetforligene, hvor vi har taget medansvar for kommunens betrængte økonomi. På grund af de borgerlige partiers dygtige forhandlinger blev der i år sat en retning, som vi med vores enlige mandat ikke kunne rokke ved. Desværre.

Det må give stof til eftertanke både hos borgmesteren, men også hos de 3 andre byrådsmedlemmer på venstrefløjen. Borgmesteren bragte sig i en situation, hvor han kun kunne hente et flertal hos de borgerlige.

Samtidig har situationen på venstrefløjen i mange år været sådan, at en tilsvarende samlet optræden var ren teori. Den situation bør vi i alle 4 partier grundig overveje og snakke sammen om.

Hvis de fire byrådsmedlemmer på venstrefløjen og deres baglande kunne enes om at optræde samlet og udgøre et reelt flertalsalternativ for borgmesteren, så ville vi have langt større mulighed for at undgå en lignende situation de næste gange.

Det forudsætter, at alle 4 partier vil indgå i samarbejdet, og at man vil være villig til at gå efter kompromisser, i stedet for parader.

Det forudsætter, at man er villig til at se bort fra, at der er byrådsvedtagelser og planer, som man ikke bryder sig om, men som er en forudsætning for et budgetforlig.

Til gengæld kunne det måske bringe udviklingen i Randers i en mere velfærdsorienteret retning.

Hvis du vil vide mere om Randers

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.