Overvejer flytning af havnebad: Nu kan midlertidig løsning være på vej og give dig mulighed for en dukkert

Er Tronholmen et bedre sted til Randers' fremtidige havnebad? Det spørgsmål bliver lige nu overvejet samtidig med, at der leges med tanken om en løsning, der snart giver mulighed for en badetur.

Artiklens øverste billede
I bunden af artiklen kan du se en video, der på 40 sekunder giver et overblik over, hvordan Flodbyen kommer til at forvandle havneområdet. Visualisering: Randers Kommune

Det er et af de største byudviklingsprojekter nogensinde på dansk grund, og med 920.000 kvadratmeter og en tidshorisont på 40-50 år er det nemt at miste overblikket over planerne for Flodbyen. 

For hvornår kommer der til at ske noget, som du kan få glæde af i din hverdag?

Svaret er: Snart.

Mens det længe ventede havnebad - der går under navnet Flodlejet - ligger år ude i fremtiden, kan en prototype nemlig være på vej og give dig mulighed for en kølende dukkert midt inde i Randers centrum.

»Vi er ikke langt nok til at kunne lave en prototype i år, men det kunne godt være næste år eller året efter,« fortæller Mia Rix, der er projektleder for Flodlejet og Klimabåndet.

Egentlig er hun lidt træt af ordet »prototype«, for hun synes, det lyder som noget, der hører til brug-og-smid-væk-kulturen, og sådan skal det ikke høres.

»Det er et midlertidigt havnebad, som skal kunne fungere nogle år, men vi vil helst have det lavet på en måde, hvor det enten kan bruges et andet sted bagefter eller kan ombygges og indgå i det permanente anlæg,« siger hun.

»Et midlertidigt anlæg vil kunne give os vigtige erfaringer med, hvor populært et havnebad i Randers bliver, hvem der vil bade der, hvornår de vil bade osv. De erfaringer kan vi bruge i det endelige projekt. Samtidig vil det være værdifuldt for byen, og vil også kunne vænne folk til at bruge havneområdet på en anden måde, end de er vant til i dag,« lyder det fra Mia Rix.

Skal det flyttes til Tronholmen?

I denne uge har Randers Kommune første møde med en bygherrerådgiver, som er hyret til at hjælpe med at konkretisere projektet, og derefter skal alle de store beslutninger tages.

»Vi skal have afklaret en masse: Hvad skal det endelige Flodleje være og kunne? Hvordan skal det se ud? Hvordan skaber vi sammenhæng mellem en eventuel midlertidig løsning og den permanente?,« forklarer Mia Rix.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her er et bud på, hvordan havnebadet kan komme til at se ud. Randers Kommune har ladet sig inspirere af arkitektfirmaet Masts københavnske projekt med flydende øer. Visualisering: MAST

Hun understreger, at der derudover er en lang række praktiske udfordringer, der skal findes en løsning på. 

»Når vi som kommune officielt inviterer til badning, er det ikke kun badefaciliteterne, der skal være styr på. Så er vi også forpligtiget til at sørge for brusere, toiletter, omklædningsfaciliteter, handicapadgang, affaldssortering, parkeringsmuligheder mv. Der er rigtig meget, der skal afklares,« siger hun.

Et af de allerstørste og allerførste spørgsmål er dog, hvor havnebadet skal placeres. Indtil nu har det været planen er bygge det ved Bolværksgrunden, men der er kommet nogle input fra borgere, som har fået Mia Rix og holdet bag til at overveje, om det er den rigtige placering.

»Inputs fra borgerinddragelsen har fået os til også at tage Tronholmen i spil til et fremtidigt havnebad. Vi er ved at overveje spørgsmålet om, hvilken side, det skal ligge på, og om det overhovedet skal være den samme side af havnebassinet hele tiden. Det kunne også være en løsning, hvor det ligger på sydsiden i den periode, hvor der kommer til at være meget byggeaktivitet på nordsiden, og det så derefter flyttes,« forklarer projektlederen.

Se videoen og forstå projektet på 40 sekunder

En stor del af de forandringer Randers står overfor på havneområdet handler om klimasikring. Altså ganske enkelt at sikre byen mod stormflod.

Blandt andet skal store diger sikre byen mod oversvømmelse, men udfordringen er, at de bliver så høje, at de også vil afskære havneområdet fra den øvrige del af byen. Og lige præcis dér får havnebadet ifølge Mia Rix en vigtig rolle.

»Det kan være med til at skabe et byrum, der er så attraktivt, at man gerne vil bevæge sig halvanden meter op og halvanden meter ned for at krydse den barriere, som højvandsbeskyttelsen bliver,« siger hun.

»Målet er, at man slet ikke tænker over, at det er klimasikring, når det samlede projekt står klar. Det skulle gerne give så meget godt til byen, at vi kan glæde os over det 364 dage om året, og det så kan hjælpe os den ene dag, hvor der er risiko for stormflod,« tilføjer hun.

Flodlejets samlede budget er sat til 70 mio. kr., hvoraf RealDania har givet tilsagn om 35 mio. kr., mens byrådet har vedtaget, at kommunen selv spæder til med et tilsvarende beløb.

I videoen herunder kan du få et lynhurtigt overblik over de forandringer, havnen i Randers står overfor.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.