Arbejde har båret frugt: Der er ikke længere udsigt til underskud af institutionspladser

Der er dog særligt et distrikt, der er så presset, at de her må sende børn væk fra deres hjemdistrikt for at sikre pladser nok til alle.

Artiklens øverste billede
Der er flere kapacitetsudvidelser på vej, men foreløbig er det stadig ikke alle børn, der kan få en pasningsplads i deres hjemdistrikt. Arkivfoto
Hvis du vil vide mere om Randers

Selvom kapaciteten stadig er presset, ser det bedre ud, end det har gjort længe, når det gælder om at finde pasningspladser nok til alle børn mellem nul og fem år. I hvert fald er der ikke længere et underskud af pladser på kommuneplan. Det viser en opgørelse, som forvaltningen i Randers Kommune har lavet til Børne- og Familieudvalget.

Opgørelsen viser pasningssituationen 1. februar, 1. marts og 1. april.

For de ældste børn mellem tre og fem år ser problemerne ud til at være minimale. Alle tre måneder er der nemlig plads til alle børn inden for det pasningsdistrikt, som hvert enkelt barn bor i.

Randers er delt op i fem pasningsdistrikter, og man prioriterer fra Pladsanvisningens side, at hvert barn skal have en daginstitutionsplads i det pasningsdistrikt, de er bosiddende i. Kan det ikke lade sig gøre, finder man en plads til dem, der ligger så tæt på deres hjem som overhovedet muligt. Det kaldes nærhedsprincippet.

Så snart der bliver en ledig plads i hjemdistriktet, vil børn, der er placeret uden for deres hjemdistrikt, blive tilbudt den plads.

God plads i børnehaverne

I de kommende tre måneder vil der ikke være behov for nærhedsprincippet, når det gælder børnehavebørnene. Der er som sagt pladser nok til, at alle børn mellem tre og fem år frem til 1. april kan få en daginstitutionsplads i samme pasningsdistrikt, som de bor i.

Der er kun Pasningsdistrikt Sydøst, der er en smule presset. 1. februar er der nemlig nul ledige pladser. Der er ikke nogle pladser i underskud, men alle pladser er simpelthen fyldt op.

Det kommer der heldigvis en naturlig løsning på 1. marts. Her starter alle de børn, der skal starte i 0. klasse efter sommerferien, i førskole. Dermed bliver alle deres pladser i børnehaverne ledige.

Det vil sige, at man går fra i alt 120 ledige børnehavepladser på kommuneniveau 1. februar til 810 ledige pladser 1. marts.

De er pressede i syd

Lidt mere presset er nul-til-to-års-området. Tidligere har det stået så slemt til, at der på kommuneniveau har været for få pladser til rådighed. Sådan ser det heldigvis ikke ud længere.

Der er dog stadig ikke pladser nok i alle pasningsdistrikter hverken 1. februar, 1. marts eller 1. april til, at alle børn kan få en daginstitutionsplads i deres hjemdistrikt. Som det ser ud nu, vil nogle børn altså blive tilbudt en plads efter nærhedsprincippet.

Det er særligt børn i den sydlige del af kommunen, der bliver ramt af pladsproblemerne. 1. februar er der syv pladser i underskud i både Sydvest og Sydøst. I både marts og april er Pasningsdistrikt Sydvest i overskud, men der mangler stadig pladser i Sydøst.

I Sydvest er der endda pladser nok til, at de børn, der 1. februar er nødt til at blive tilbudt en plads uden for deres hjemdistrikt, kan få en plads i deres eget pasningsdistrikt allerede fra måneden efter.

Dagplejere har sagt op

”Alle børn i alderen nul til to år på garantiventelisten vil kunne få en plads i Randers Kommune (under hensyntagen til nærhedsprincippet) til og med 1. april. Dette forudsætter dog, at der ikke kommer yderligere opsigelser fra dagplejere i den kommende periode,” skriver forvaltningen i deres orientering til Børne- og Familieudvalget.

Det skriver de, fordi der siden sidste opgørelse, der blev forelagt udvalget i december, er en dagplejer fra Pasningsdistrikt Midt og en dagplejer fra Pasningsdistrikt Sydvest, der har sagt op. Det betyder – sammen med langtidssygdom hos et ukendt antal dagplejere – at der nu er 10 færre dagplejepladser, end der var før nytår.

Forvaltningen skriver, at de forventer, at der bliver ansat en ny dagplejer fra 1. februar i det mest pressede pasningsdistrikt (Sydøst). Derudover har de mulighed for at udvide fra fire til fem pladser hos dagplejere i Sydvest og Sydøst, hvis det skulle blive nødvendigt. Den mulighed er ikke regnet ind i deres opgørelse.

De skriver samtidig, at der arbejdes på at ansætte flere dagplejere i hele Randers Kommune.

Udover flere dagplejere arbejder Randers Kommune også på flere andre kapacitetsudvidelser – for eksempel to helt nye daginstitutioner i Munkdrup og Dronningborg. Men da der er lang tid til, at de kan tages i brug, arbejder man også med små udvidelser på flere daginstitutioner. Dem har Din Avis tidligere skrevet om, og du kan læse mere i faktaboksen her på siden.

Denne artikel er leveret til JP Randers af dinavis.dk.

Hvis du vil vide mere om Randers

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.