Internationale forskere vil sikre Randers mod hedebølger og oversvømmelse
Internationale studerende og forskere har besøgt Randers og er kommet med ideer til, hvordan byen i fremtiden kan sikre sig mod klimaforandringerne.
I uge 47 havde Randers fornemt besøg ude fra.
Gæsterne er studerende og forskere, der kommer fra universiteter i hele Europa, som var rejst til Randers for at kigge nærmere på byens udfordringer med klimaforandringerne.
De har studeret byen og lavet analyser af, hvordan Randers bør sikres i fremtiden for at kunne modstå udfordringer så som hedebølger og oversvømmelser.
Mandag bød Daniel Madié(K), Bæredygtighedsudvalgets formand velkommen på Laksetorvet og introducerede byens udfordringer.
»Klimaforandringerne er skyld i mere og mere ekstremt vejr, som også påvirker os her i Randers, og vi kan bruge alle gode forslag til, hvordan vi kan sikre og udvikle vores by. Derfor er jeg glad for, at internationale forskere har valgt kaste deres blik på netop vores udfordringer,« sagde Daniel Madié ifølge en pressemeddelelse.
Derudover fik forskerne en introduktion til, hvordan Randers Kommune allerede nu og i fremtiden sætter ind for at imødekomme klimaudfordringer med planerne om Flodbyen og Klimabroen.
»Randers er en smuk by«
De studerende er internationale kandidat- og ph.d.-studerende fra universiteter i Italien, Spanien, Frankrig, Holland, Belgien og Irland og kommer fra så forskellige studier som arkitektur, geografi, design og by-, energi-, og miljøplanlægning. Udover at nærstudere byen fik de også mulighed for at tale med borgere på gaden.
Én af dem, som var kommet til Randers for at undersøge byen, var Stephanie Pietras fra Connecticut i USA.
»Randers er en smuk by, og det har været virkelig interessant. Her er meget anderledes end USA, og befolkningen er langt mere investeret i klimaudfordringerne og i at forsøge at leve mere bæredygtigt. Det er spændende og inspirerende,« siger Stephanie Pietras, som lige nu studerer på Irlands største universitet, University College Dublin, i pressemeddelelsen.
Sammen med danske og internationale studerende fra Aalborg Universitet rejser de rundt i Europa for at studere store byers udfordringer med klimaforandringerne. Tidligere på året var de i Paris, og senere skal de blandt andet besøge Barcelona, Dublin, Rotterdam og Napoli.
»Randers er et interessant eksempel på et risikoområde i forbindelse med klimaforandringerne. Randers er påvirket af fjorden og Gudenåen, som både skaber nogle udfordringer, men også har meget værdi, som man kan og bør bruge aktivt,« udtaler Martin Lehmann, lektor ved Aalborg Universitet.
»Vi kigger fx på, hvordan man kan fastholde byens historie og DNA samtidigt med, at man undgår oversvømmede gader, skaber skygge og naturlig køling for at afhjælpe hedebølger og laver smarte indlejrede energiløsninger og transportsystemer.«
Lørdag 26. november præsenterede de studerende og forskerne deres anbefalinger og analyse for Bæredygtighedsudvalget og kommunens forvaltning. Planen er, at forskerne skal udfærdige en mere detaljeret rapport til februar.