Fare for samfundskollaps: »Det er ikke studiepladser, men studerende, vi mangler«
I Randers har VIA optaget 13 procent færre studerende end sidste år. Læs her, hvilke konsekvenser VIA's prorektor mener, at det kan få.
- Kom i dybden med Randers – modtag vores nyhedsbrev.
- Følg os – på Facebook, LinkedIn eller Instagram.
- Tip os – hvis du har en god historie.
Natten til den 28. juli fik ansøgerne til de videregående uddannelser svar, og I Randers har optagelsestallene altså set bedre ud.
Indtil videre har VIA på sine fire uddannelser i Randers nemlig optaget 274 studerende svarende til 13 procent færre end sidste år. Det skriver VIA University College i en pressemeddelelse.
Sygeplejerskeuddannelsen i Randers har kun haft kvalificerede ansøgere nok til at optage 83 nye studerende i år trods 112 studiepladser. Det svarer til 21 procent færre end i fjor.
Konkret er situationen hos VIA, at der i år er ledige studiepladser på en stribe udbudssteder, hvor der sidste år var fuldt hus allerede fra 28. juli. Udover sygeplejerskeuddannelsen i Randers, er der også ledige pladser på pædagoguddannelsen i byen.
Derudover er optaget faldet med 25,5 procent på uddannelsen til psykomotorisk terapeut og med 6,7 procent på uddannelsen til professionsbachelor i skat. Begge dele i Randers. Og på pædagoguddannelsen i Randers er optaget faldet med 2,9 procent.
Efterlyser handleplan, der kan forhindre kollaps
Prorektor ved VIA University College Gitte Sommer Harrit er »dybt bekymret« over det høje antal ledige pladser på velfærdsuddannelserne til lærer, pædagog, socialrådgiver og sygeplejerske i Randers og på VIA’s uddannelser generelt.
Derfor efterlyser hun en national handlingsplan, der skal sikre nok kvalificeret arbejdskraft, og som skal forhindre »et kollaps af velfærdssamfundet.«
»Det lavere optag var forventet. Årsagen er især, at uddannelserne til sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver i år har modtaget i gennemsnit 27 procent færre ansøgninger end i fjor. Vi står dermed med ledige studiepladser i et hidtil uset omfang og kan ikke forvente at få alle de tomme stole fyldt op. Den bekymrende tendens ses landet over, og konsekvensen er desværre, at vi i Danmark ikke får uddannet nok kvalificeret arbejdskraft til at understøtte velfærdssamfundet,« påpeger prorektor Gitte Sommer Harrits, der er den øverst ansvarlige for alle VIA’s uddannelser, i pressemeddelelsen.
Gitte Sommer Harrit tillægger samtidig de unges søgemønster stor betydning for, at optagelsestallene ser ud, som de gør. Et mønter, hun vurderer, er svært at ændre.
»Den politisk besluttede udflytningsplan betyder, at stadig flere studiepladser bliver placeret uden for København, Aarhus, Odense og Aalborg for at skabe en bedre balance i Danmark. Udfordringen er imidlertid – trods de gode intentioner – at det ikke er studiepladser men studerende, vi mangler på uddannelserne uden for de største byer. Vi har i VIA søsat mange aktiviteter for at tiltrække flere studerende uden for Aarhus og fortsætter med målrettede indsatser, men de unges søgemønster kan vi ikke lave om på,« pointerer Gitte Sommer Harrits, som håber på et stort efteroptag.
- Kom i dybden med Randers – modtag vores nyhedsbrev.
- Følg os – på Facebook, LinkedIn eller Instagram.
- Tip os – hvis du har en god historie.