Her er de mest opsigtsvækkende kriminalsager det seneste år

Det seneste år har beskyldninger om forgiftning af plejehjemsbeboere, hvidvask i millionklassen og et drab, der blev omtalt som et muligt æresdrab, særligt sat dagsordenen.

Artiklens øverste billede
Foto: Viggo Lepoutre Ravn
Hvis du vil vide mere om Randers

Det seneste år har Retten i Randers dannet ramme for en række særdeles opsigtsvækkende sager.

I slutningen af det forgange år satte retten et foreløbigt punktum i en randrusiansk familietragedie.

Her skulle den blandt andet tage stilling til, hvorvidt ære og religion spillede en rolle, da en far og søn slog familiens mor ihjel. De er blevet idømt henholdsvis 12 og otte års fængsel for forbrydelsen, men begge ønsker de at blive frifundet for anklagerne, og sagen skal senere på året behandles i Vestre Landsret.

I en anden sag, der er blevet omtalt som en af landets største hvidvasksager, skulle der være sat et punktum. Men det skete ikke. Retten i Randers vil senere på året tage stilling til, om en erhvervsmand har hvidvasket 70 millioner kroner gennem særligt Sparnord Bank.

Netop nu udspiller en tredje - og yderst sjælden - sag sig.

En sag, der er så opsigtsvækkende og alvorlig, at der kun findes ganske få sammenlignelige sager i nyere dansk retshistorie.

I Danmark er det uvant, at sundhedspersonale bliver dømt eller anklaget for drab og drabsforsøg. Men sådanne beskyldninger er ikke desto mindre, hvad der lige nu er rettet mod en tidligere ansat fra Plejecenter Tirsdalen.

Du kan læse meget mere om de tre sager herunder, og samtidig kan du få et indblik i en fjerde sag, der for få uger siden tog sin begyndelse, og som omhandler sigtelser for både drab, usømmelig omgang med lig og bortskaffelse af beviser for seks personer.

Et spørgsmål om ære?

Halima El Abassi har selv frygtet at blive Danmarks næste æresdrab. Foto: Andreas Merrald

Et spørgsmål var særligt centralt ved retten i Randers i sidste del af 2021.

Spillede ære og religion en rolle, da en far og søn slog familiens mor ihjel?

Anklager ved Østjyllands Politi, Philip D. D. Møller var ikke i tvivl.

Der var tale om et æresdrab, da den 60-årige far og en 18-årig søn dræbte familiens 44-årige mor, som blev stukket ihjel med adskillige knivstik i familiens hjem i september 2020, mente han.

Sagen vakte stor opsigt i hele landet, fordi sagen blev omtalt som et potentielt æresdrab. Anklagemyndigheden mente, at de to havde slået moren ihjel, fordi hun ikke var rettroende muslim »og dermed vantro,« og fordi hun ikke ville overdrage et skøde til sin mand.

Det samme vurderede debattør og forkvinde for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, der selv har levet et liv med negativ social kontrol og frygtet at blive Danmarks næste æresdrab.

Retten i Randers fandt dog ikke bevist, at der var tale om et sådant. Til gengæld fandt den i løbet af de sidste dage i 2021 både far og søn skyldige i sammen at have dræbt familiens mor. De blev idømt henholdsvis 12 og otte års fængsel.

De to vil dog frifindes, og sagen er nu anket og skal behandles i landsretten senere på året.

Læs om sagen her.

En ganske sjælden sag

Dette hjerte hænger i hjemmet hos den sigtede i sagen fra Plejecenter Tirsdalen. Ifølge hendes mand er hun familiens bindeled. Foto: Daniel Lingren

Den 14. marts i år blev en midaldrende kvinde og ansat på Plejecenter Tirsdalen anholdt i hende og mandens hjem udenfor Randers af tre civilklædte betjente.

Hun er sigtet for drab og drabsforsøg på plejehjemsbeboere.

Politiet mener, at kvinden har dræbt én beboer med det muskelafslappende præparat Baclofen. Og at kvinden har forgiftet yderligere tre beboere med forskellige præparater, der har fået dem indlagt på Regionshospitalet Randers.

Kvinden nægter sig skyldig i anklagerne, og hendes mand, som JP Randers har mødt i parrets hjem, er overbevist om hendes uskyld. Det fremgår også i de breve, kvinden sender ud af fængslet, og som JP Randers har læst.

Anholdelsen blev startskuddet på en sag, hvor der ifølge professor emeritus i strafferet, Jørn Vestergaard, kun findes ganske få sammenlignelige sager i nyere dansk retshistorie.

Senest var der den meget omtalte sag om sygeplejersken Christina Aistrup Hansen, der i Østre Landsret blev idømt 12 års fængsel for fire drabsforsøg på patienter, der var indlagt på sygehuset i Nykøbing Falster.

Sagen fra Plejecenter Tirsdalen udspiller sig ved retten i Randers, hvor kvinden flere gange har fået forlænget sin varetægtsfængsling. Her har hun været tydeligt oprørt og er blandt andet brudt grædende sammen.

Læs en gennemgang af alt, hvad vi indtil videre ved om sagen her.

»En af landets største sager«

Bagmandspolitiet har tiltalt en erhvervsmand for hvidvask af 70 millioner kroner gennem to forskellige banker Foto: Lars Krabbe.

I oktober sidste år kunne JP Randers afsløre, at Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet har tiltalt en serieiværksætter for at have hvidvasket mere end 70 millioner kroner.

Den angivelige hvidvask skal særligt være foregået i Spar Nord Bank, og sagen er blevet kaldt usædvanlig, »meget grov,« og så tilfører flere opsigtsvækkende omstændigheder sagen et »professionelt tilsnit.«

Jakob Dedenroth Bernhoft, der har arbejdet med hvidvasklovgivning i mere end 25 år, og som er partner i Fraud React, har tidligere vurderet overfor JP Randers, at sagen er blandt de største, som hvidvaskeksperten har kendskab til i Danmark.

JP Randers var mødt op i retten i Randers, da sagen skulle udspille sig, men på grund af sygdom blev den udskudt til senere på året.

Læs mere om sagen her.

Mistanker om et mordkomplot

Politiafspærring på Ryhøjvej i Gassum ved Randers torsdag den 21. juli 2022. Tilstedeværelsen har relation til den igangværende efterforskning af drabet på 40-årige Frank Dan Nørgaard Jørgensen, oplyser politiet på Twitter. (Foto: Presse-fotos.dk/Scanpix 2022). (Foto: Unknown/Ritzau Scanpix)

Senest har sagen om den forsvundne Frank Jørgensen, der blev fundet dræbt udenfor Gassum, vakt offentlighedens interesse.

Den 40-årige Frank Jørgensen havde været forsvundet i en uge, da Østjyllands Politi fandt liget af ham i et skovområde tæt på byen den 21. juli.

For øjeblikket er seks personer sigtet i sagen, der tæller både drab, usømmelig omgang med lig og bortskaffelse af beviser. Det er på nuværende tidspunkt politiets opfattelse, at forbrydelsen er blevet begået i forening.

Der har endnu kun været afholdt grundlovsforhør efter de respektive anholdelser, men som flere medier har beskrevet, har anholdelserne rystet flere lokale i Nimtofte på Djursland, hvor en række af de sigtede er blevet anholdt.

JP Randers har lavet en gennemgang af sagen, der kaster lys over sigtelserne og hændelsesforløbet, som det indtil videre er beskrevet.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.