Syv ledere advarede om problemer på specialskole: Her er den rapport, politikerne ikke måtte se

En redegørelse, hvor ledelse på presset specialskole har advaret om flere problemer, har i lang tid været hemmeligholdt for politikerne.

Artiklens øverste billede
Børn- og skoleforvaltningen i Randers har de seneste måneder flere gange fået kritik. I øjeblikket bliver en del af det psykiske arbejdsmiljø i forvaltningen undersøgt af et eksternt firma. Foto: Liv Møller Kastrup

I næsten to måneder er en central rapport med et opråb fra ledelsen på den økonomisk pressede Randers Specialskole blevet hemmeligholdt for politikerne.

Hemmeligholdelsen skete på trods af, at rapporten blev udarbejdet i forbindelse med, at politikere havde bedt om at få en redegørelse af situationen på specialskolen.

I rapporten sender hele ledelsen på Randers Specialskole et opråb om, at der er problemer med visiteringen af de udsatte børn, at børnene er blevet sværere at håndtere, og at ledelsen flere gange har forsøgt at advare om, at skolen er underfinansieret.

Men først efter, at et byrådsmedlem fortalte om hemmeligholdelsen offentligt foran rullende kameraer i byrådssalen, skete der noget.

Dagen efter lå redegørelsen angiveligt i samtlige byrådsmedlemmers mailbokse.

Det var byrådsmedlemmet Henriette Malland fra borgmesterpartiet Socialdemokratiet, der under det seneste byrådsmøde afslørede, at hun uden held havde forsøgt at få udleveret det interne dokument.

»Jeg synes, at det er et demokratisk problem, at man ved, at der ligger en redegørelse fra ledelsen, som vi hverken i udvalg eller byråd kan få lov at kigge ind i. Jeg har bedt om sagsindsigt i det osv., og der kommer ikke noget på det. Så er det op ad bakke,« sagde Henriette Malland på byrådsmødet.

Hun stiller sig undrende over for, at der først blev givet adgang til dokumentet efter byrådsmødet.

»Det er et demokratisk problem, at vi, når vi har en sag oppe på et byrådsmøde og i udvalget, ikke har den fulde viden at snakke ud fra,« siger hun til JP Randers.

Hun fortæller, at hun burde have fået tilsendt rapporten senest 7 dage efter sin forespørgsel, hvilket angiveligt ikke er sket. Ifølge hende er det over tre uger siden, at hun bad om at få dokumentet.

»Redegørelsen er både lavet og modtaget i forvaltningen, så den burde nemt kunne videresendes. Jeg har svært ved at se, hvad der har forsinket processen så meget, at rapporten først kunne gives efter byrådsmødet,« siger hun.

JP Randers har spurgt børn- og skoledirektør Michael Maaløe, hvorfor dokumentet ikke blev videregivet til politikerne, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

»Skolens elever takseres lavere år for år«

JP Randers er kommet i besiddelse af den hemmeligholdte rapport, som tegner et billede af en ledelse, der oplever store problemer på skolen, hvor nogle af kommunens mest udsatte børn opholder sig.

Kort fortalt oplever ledelsen, at skolen får fortsat mere udfordrede børn, men samtidig får fortsat færre penge til at løfte dem, fordi eleverne indplaceres på lavere takster - og dermed udløser færre penge til skolen - end tidligere.

»Vi oplever, at taksterne skrider, dette dels på enkelt elev-niveau, dels generelt,« skriver ledelsen i dokumentet, der er fra den 3. marts 2020 og er underskrevet samtlige syv ledere på Randers Specialskole.

Her fremgår det også, at især to afdelinger af skolen har haft svært ved at overholde budgetterne, fordi »mange af de sværeste elever indplaceres på takst 2«.

Takst 2 er middeltaksten, som cirka halvdelen af eleverne bør indplaceres på, mens cirka 25 pct. bør indplaceres på den laveste takst 1 og cirka 25 pct. på den højeste - og dyreste - takst 3.

Ifølge ledelsen er der dog sket en forskydning, så det reelt er langt færre end en fjerdedel af eleverne, der indplaceres i den højeste takst og dermed udløser det højeste beløb til Randers Specialskole.

»Skolens elever takseres lavere år for år,« fremgår det af ledelsens opråb.

Samtidig understreger ledelsen, at den lavere taksering ikke skyldes, at eleverne er blevet mindre ressourcekrævende.

»Vi kan ikke genkende, at elevgruppen er blevet lettere handicappede - tværtimod,« står der.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Tavs direktør

JP Randers har uden held forsøgt at få et svar fra børn- og skoledirektør Michael Maaløe på, hvorfor opråbet fra skoleledelsen ikke er blevet videregivet til politikerne i forbindelse med, at sagerne om den økonomiske situation på skolen blev behandlet.

Vi har ligeledes bedt direktøren om en kommentar til, at skoleledelsen oplever, at eleverne bliver takseret lavere år efter år, selv om elevgruppen er blevet sværere handicappede.

Vi har desuden spurgt direktøren, hvad han tænker om, at den ændrede taksering ifølge skoleledelsen går ud over skolens økonomi, samt hvad han mener om, at hele ledelsen på Randers Specialskole sammen har sendt det pågældende opråb. Og vi har spurgt direktøren, hvorfor der er sket en forskydning i takseringen af elever, så væsentligt færre elever nu udløser den højeste takst til skolen.

Men børn- og skoledirektør Michael Maaløe er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Heller ikke skoleleder Klaus Viggers, der har været med til at udarbejde rapporten, vil kommentere sagen.

Ikke første sag

Det er ikke første gang, at forvaltningen bliver kritiseret for ikke at udlevere oplysninger til politikerne.

Direktøren, Michael Maaløe, har tidligere fået hård kritik internt i kommunen og har to gange på 14 måneder stået skoleret foran kommunaldirektøren, mens byrådsmedlemmer to gange har udtrykt mistillid til ham.

I den periode har Michael Maaløe fået i alt 10 påbud om forbedringer, og et af påbuddene handler om, at han ikke har givet rettidige og retvisende oplysninger til byrådet.

Som JP Randers har beskrevet, har flere politikere forklaret, at de stoler så lidt på oplysninger fra forvaltningen, at de føler sig nødsaget til at stille et hav af spørgsmål til oplysningerne, før de tør tage stilling til beslutninger på børn- og skoleområdet.

En del af de oplysninger fra forvaltningen, som flere politikere har kritiseret, er en fejlbehæftet økonomisk analyse, der blev anvendt i forbindelse med besparelserne på specialskolen.

Som JP Randers har beskrevet har Michael Maaløe også fået kritik for ikke at fortælle om en mulig tilsynssag fra Ankestyrelsen på et udvalgsmøde, selv om han ifølge interne dokumenter blev spurgt direkte ind til sagen.

Forvaltningsdirektøren har tidligere forklaret til JP Randers, at hans forvaltning »gør sig umage med at betjene politikerne« og »for at imødekomme behovene bedst muligt« på specialskoleområdet.

Borgmester Torben Hansen (S) har tidligere erkendt, at informationen fra forvaltningen i nogle tilfælde ikke har været »tilfredsstillende«.

Du har netop læst JP Randers

Forhåbentlig er du tilfreds med kvaliteten af det indhold, du har læst.

Hvis du vil vide mere om byen, så bliv abonnent på JP Randers nu og støt produktionen af seriøs journalistik, som både er kritisk og kærlig.

Vi er et uafhængigt, digitalt medie, som går tæt på de mest relevante dagsordener, mennesker og samtaler i Randers – hver dag.

Du finder os på www.jpranders.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.