Bølgerne gik højt i byrådssalen: Nu sætter byrådet gang i en uvildig undersøgelse af udskældt forvaltning

Der vil hurtigst muligt blive sat gang i en uvildig undersøgelse af børn- og skoleforvaltningen i Randers Kommune. Det sker efter, at JP Randers har afsløret en lang række problemer i den pågældende forvaltning.

Artiklens øverste billede
En uvildig undersøgelse af arbejdsmiljøet i Børn og Skoleforvaltningen i Randers Kommune er på vej. Foto: Liv Møller Kastrup

En uvildig undersøgelse af børn- og skoleforvaltningen er på vej. Det står klart, efter at byrådet behandlede sagen på et lukket punkt mandag aften.

Her blev forslaget fra fem partier og lister om en stor og uvildig undersøgelse af alle de forhold, som JP Randers den seneste tid har beskrevet, forkastet.

I stedet trak borgmester Torben Hansen (S) ifølge JP Randers’ oplysninger et nyt forslag frem, hvor han havde strøget en række af de punkter, som partierne bag det oprindelige forslag ville have kulegravet - herunder oplysningerne om fordrejet information fra forvaltningen til byrådet inden vigtige politiske beslutninger. I stedet ville han med sit forslag udelukkende fokusere på arbejdsmiljøet i forvaltningen. Det har JP Randers fået bekræftet af flere kilder.

Efter en times heftig debat bag lukkede døre endte der med at blive indgået et kompromis om en uvildig undersøgelse, som blev stemt igennem med 24 for og 7 imod. Imod stemte DF og Venstre.

Borgmesteren vil over for JP Randers hverken kommentere udfaldet af afstemningen eller årsagen til sit eget forslag om en uvildig undersøgelse.

»Jeg har absolut ingen kommentar til den lukkede dagsorden,« fastslog han natten til tirsdag, da byrådsmødet var rundet af.

Da JP Randers spurgte, om kommunen på noget tidspunkt vil offentliggøre svarene på aftenens sidste store spørgsmål, svarede han blot, at »det skal vi hjem og tænke over«.

Tirsdag vender borgmesteren ikke tilbage på JP Randers’ henvendelser.

Rammerne skal sættes - snart

Kasper Fuhr Christensen, der er byrådsmedlem for Velfærdslisten, er en af dem, der står bag det oprindelige forslag om en kulegravning af samtlige af de problemer, der har været beskrevet i JP Randers - lige fra arbejdsmiljø til fordrejet information til byrådet.

Han havde gerne set sit eget forslag blive stemt igennem, men fortæller, at der først på natten, efter lang og intens debat om emnet, var optræk til, at »det hele kunne falde til jorden«. Derfor endte han med at stemme for borgmesterens forslag, dog med en justering.

»Det endte med, at vi kun stemte om Torbens forslag. Men det blev med den ændring, at der skal laves en kommissorium for undersøgelsen, som skal drøftes af formændene for alle partier og lister i byrådet. Det åbner muligheden for, at vi kan få ting med i det kommissorium, så undersøgelsen bliver bredere, end der først var lagt op til,« siger han og tilføjer:

»Men helt præcis hvor bred den bliver, tør jeg ikke spå om.«

Udarbejdelsen af kommissoriet, der skal sætte rammerne for den uvildige undersøgelse af et eksternt firma, går i gang hurtigst muligt.

Kan være i strid med reglerne

Forinden afstemningen havde Kasper Fuhr Christensen forsøgt at omgøre borgmesterens indstilling om at behandle afstemningen på et lukket punkt.

I ryggen havde han tre af landets førende eksperter i offentlighed og forvaltningsret, som over for JP Randers tidligere mandag vurderede, at det kan være i strid med loven at hemmeligholde en sådan afstemning.

Er der i dele af debatten tale om personfølsomme oplysninger - såsom helbredsoplysninger - burde det udelukkende være de dele af sagen, der blev behandlet bag lukkede døre, vurderede eksperterne.

Det har borgmester Torben Hansen ikke ønsket at kommentere, ligesom han ikke har villet fortælle om det juridiske grundlag for at beholde sagen på et lukket punkt.

Ifølge JP Randers’ oplysninger stemte 8 byrådsmedlemmer på tværs af partifarver imod hemmeligholdelse af debatten - blandt de 8 var både politikere, der var for og imod en uvildig undersøgelse.

Afsløringer årsag til undersøgelse

Det oprindelige forslag om en uvildig undersøgelse af en række forskellige forhold i børn- og skoleforvaltningen kom, efter at JP Randers siden december har beskrevet, hvordan forvaltningen bl.a. er blevet beskyldt for at levere fordrejede oplysninger til byrådet.

Samtidig er forvaltningens direktør, Michael Maaløe, som var med til mandagens byrådsmøde, to gange på 14 måneder blevet bedt om at stå skoleret foran kommunaldirektøren. Michael Maaløe har i den forbindelse fået ikke mindre end 10 påbud om forbedringer, heriblandt er det blevet understreget, at der skal gives rigtige oplysninger til byrådet rettidigt.

Som JP Randers har beskrevet, har samtlige dagtilbudsledere i kommunen ligeledes klaget over Michael Maaløe, og samarbejdet samt kommunikationen med direktøren er i interne dokumenter blevet beskrevet som »menneskeligt grænseoverskridende.«

»Der er helt åbenlyst foregået nogle ting her, som ikke skal foregå,« har kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole tidligere fastslået over for JP Randers.

Selv har Michael Maaløe afvist at stille op til et interview, men har i stedet sendt en række skriftlige udtalelser.

»Det, jeg kan sige, er, at jeg altid bestræber mig på, at mine chefer og jeg selv udøver en ledelse, der er præget af ordentlighed. Netop inddragelse af ledere og medarbejdere arbejder vi ganske systematisk med,« har Michael Maaløe bl.a. tidligere forklaret.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.