Flere skoler hårdt ramt af corona: »Især vores 9. årgang er ramt«

Både kommunens største folkeskole og den mindste er ramt af corona.

Artiklens øverste billede
Der er mange tomme stole rundt på de randrusianske folkeskoler for tiden. Foto: Miriam Dalsgaard
Hvis du vil vide mere om Randers

I Randers Kommunes krisestab følger man smittetallene dag for dag. De nyeste tal (opgjort 17. januar) viser, at der er 434 smittede i kommunen det seneste døgn, og ud af dem er de 126 i skole- og institutionsalderen. Det generelle billede på kommunens skoler er også, at man tydeligt mærker smitten.

»Man er pressede alle steder, og det giver forstyrrelser på driften,« siger kommunaldirektør, Jesper Kaas Schmidt.

Et af de steder, man mærker smitten i høj grad i disse dage er på kommunens mindste folkeskole i Asferg, der har 97 elever. Her er der lige nu mere end 20 smittede, hvilket udgør 22 procent af eleverne. Samtidig er over en tredjedel af de 11 lærere og pædagoger ramt.

»Det fylder selvfølgelig en del,« siger Pernille Engamo, der er skoleleder på Asferg Skole.

Hun fortæller, at der ikke var nogen smittede, da eleverne og personalet mødte ind efter juleferien, og at den første blev konstateret smittet i sidste uge.

»Der er sandsynligvis en, der er mødt ind med smitte, og så har det spredt sig. Typisk fra elever til deres søskende i andre klasser,« siger hun.

Lige nu er to af de mindste klasser på Asferg Skole stort set lagt ned med kun to elever tilbage i hver klasse.

Uvished og frygt

De mange smittetilfælde betyder, at Pernille Engamo er bekymret for tiden.

»Det værste er uvisheden, og så frygter jeg selvfølgelig, at der er nogle af børnene, der bliver rigtigt syge, men det er heldigvis ikke sket endnu,« siger hun og fortæller, at den ekstraordinære smittesituation også påvirker lærerne.

»Det fylder al snak, og lærerne og pædagogerne tænker, om de nu gør deres arbejde godt nok, for selv om de lufter ud, gør rent, og der bliver taget to ugentlige tests, så tager det alligevel fat. Der er en følelse af ikke at slå til,« siger hun.

Heldigvis bakker forældregruppen op, fortæller skolelederen, og flere af dem giver udtryk for, at de ville ønske, at der var onlineundervisning, men når lærerne også er ramt, giver det ikke mening.

»De to klasser, med kun to elever i hver, har én lærer, der har opsynet med dem, men det er ikke deres faste lærer,« siger Pernille Engamo, men peger på, at hun godt kunne tænke sig, at der var mulighed for at sende de store elever hjem.

»Bare i en uges tid - for at få brudt smittekæderne,« siger hun.

Udskoling hårdt ramt

Det er ikke kun på Asferg Skole med få elever og få klasser, at man er ramt. På Vestervangsskolen, der er kommunens største folkeskole med cirka 860 elever, har smitten også fået fat, men primært blandt børnene.

»Vi har otte procent smittede elever. Blandt personalet er fraværsprocenten, som den plejer at være,« siger skoleleder Jakob Voldby.

Han fortæller, at dem, der primært er ramt nu, er dem, der ikke tidligere har været smittet.

»Vi har tidligere haft meget i indskolingen. Nu er det især vores 9. årgang, der er ramt, hvor vi har under fem elever,« siger han.

Med så få elever giver det ikke mening at køre almindelig undervisning, som på 9. årgang vil være rettet mod afgangsprøverne, og derfor forsøger man også at køre en undervisning, som eleverne kan deltage i derhjemme.

»Så kan de elever, der er hjemme, skrive til lærerne og få hjælp, og de, der er på skolen, kan få hjælp heroppe,« siger Jakob Voldby.

Kommunen kan ikke lukke skoler

Selv om skoler kan være ramt af høj smitte så er det ikke kommunen, der kan træffe afgørelsen om at lukke en skole.

»Det er kun Styrelsen for Patientsikkerhed, der kan gøre det,« siger Carsten Fredslund Andersen, der er konstitueret skolechef i Randers Kommune.

Skolerne er også forpligtet på at køre almindelig undervisning, og ikke undervisning efter nødbekendtgørelsen som under første nedlukning. Skolechefen tilføjer dog, at det handler om at få tingene til at hænge sammen.

»Man kan ikke forlange det umulige, og det er måske lidt at sammenligne med, hvis skolen brænder eller en afdeling af skolen brænder. Så er det force majeure,« siger han.

Hvis du vil vide mere om Randers

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.