• For abonnenter

Besparelser for udsatte børn skete på »tvivlsomt grundlag« i udskældt forvaltning: »Min søn er knækket«

Mens flere politikere klager over, at de har fået forkerte oplysninger inden specialskolebesparelser, mærker børnene konsekvensen.

Artiklens øverste billede
Nete Ankerstjerne (tv.) og Henriette Malland er talspersoner for i alt 100 forældrepar, der med næb og kløer har kæmpet imod besparelserne. Foto: Louise Bruun Høfler
Hvis du vil vide mere om Randers

JP Randers undersøger børn- og skoleforvaltningen. Har du et tip eller en kommentar til sagen? Kontakt os uforpligtende på lbh@jplokal.dk eller thb@jplokal.dk

Der er børn, der vælter.

Børn, der har fået revet tæppet væk under sig med en sådan kraft, at de falder og slår sig.

Nogle har mistet den faste psykolog, den talepædagogiske bistand eller de fagprofessionelle støttepersoner, de gennem skolegangen har lænet sig op ad. Andre børn har så svært ved at navigere i de forandringer, som besparelser på specialområdet i Randers Kommune har medført, at de nu isolerer sig på deres værelser.

Tilbage står en række forældre med en følelse af, at børnenes problemer kunne være undgået, og at det er sket på grund af fordrejet information til de politikere, som i 2019 gennemførte omfattende besparelser på området.

En af de forældre er Henriette Malland. Hendes søn har infantil autisme, OCD og tourettes og er elev på Randers Specialskole. Siden kommunen satte sig for at spare millioner af kroner på området, har hendes søn fået det værre, fortæller hun:

»Magnus kunne ikke rumme over dobbelt så store klasser med nye børn og udskiftning i personale. Det var sansemæssigt voldsomt for ham. Det knækkede ham. Jeg måtte have ham hjemme i mange måneder for at få ham i trivsel igen.«

Hun har ikke lyst til at fortælle om de konkrete udfordringer, som hendes søn har oplevet, men hun siger, at problemerne for alvor opstod, efter kommunen i 2019 lavede om i bl.a. specialundervisningstilbuddene.

»Personale og ledelse har gjort, hvad de kan, men du kan ikke gennemføre så store besparelser uden det har store konsekvenser for så sårbare børn,« siger hun.

En række dokumenter, som JP Randers er i besiddelse af, tegner et billede af et forløb, hvor besparelserne på specialskoleområdet er gennemført trods hård kritik af grundlaget for dem.

Det fremgår bl.a. af dokumenterne, at der ifølge fagorganisationer har været anvendt direkte forkerte tal i en økonomisk analyse, der dannede en del af grundlaget for besparelserne.

Udover at være mor til en handicappet dreng, er Henriette Malland også næstformand på specialskolen i Randers og er en af talspersonerne for i alt 100 forældrepar, der med næb og kløer har kæmpet imod besparelserne. Derfor er hun helt tæt på mange familiers skæbner, og ifølge hende er det ikke hendes egen familie, der har været hårdest ramt af kommunens besparelser.

»En af de familier, der har betalt den ultimative pris, har et barn, som var gennem fem skoleskift, inden barnet endte på Randers Specialskole. Her begyndte det at gå rimeligt, men så kom besparelserne. Konsekvensen blev, at barnet isolerede sig på en hems, hvor det så film hele dagen og kun kunne passe en halv times skolegang dagligt,« siger hun og fortsætter:

»Nu er forældrene blevet presset derud, hvor de har været nødt til at flytte barnet til et bosted med specialskole i en anden kommune, og på kort tid er det gået fra en halv times daglig undervisning til skole på fuldtid. Det viser, hvor enorm betydning skoletilbuddet har for børnenes trivsel.«

»Besparelserne bygger på en løgn«

Henriette Malland og specialskolens formand, Nete Ankerstjerne, finder de historier, de hører fra specialskolens forældre, hjerteskærende. Men de er enige om, at der er noget, der er værre. Nemlig måden,

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.