Efter afsløringer: Kommunen svarer med mulig politianmeldelse
Politikere skal nu angiveligt tage stilling til, om det læk af interne dokumenter til JP Randers, som har ført til en lang række afsløringer af problemer i børn- og skoleforvaltningen, skal politianmeldes.
- Kom i dybden med Randers – modtag vores nyhedsbrev.
- Følg os – på Facebook, LinkedIn eller Instagram.
- Tip os – hvis du har en god historie.
JP Randers undersøger børn- og skoleforvaltningen. Har du et tip eller en kommentar til sagen? Kontakt os uforpligtende på lbh@jplokal.dk eller thb@jplokal.dk
En politianmeldelse internt i kommunen kan være på vej. Senere i denne måned skal økonomiudvalget angiveligt, på foranledning af kommunaldirektøren, beslutte, om et mistænkt brud på tavshedspligten skal anmeldes.
Det sker, efter at JP Randers de seneste fire uger gennem en række artikler indtil videre har beskrevet:
- Hvordan samtlige dagtilbudsledere i Randers Kommune i 2020 klagede over børn- og skoledirektør Michael Maaløes ledelsesstil.
- Hvordan direktøren to gange på 14 måneder har stået skoleret foran kommunaldirektøren, har fået i alt 10 påbud om forbedring og har fået sin ledelsesstil underlagt observation.
- Hvordan en gruppe politikere to gange på tre måneder har udtalt mistillid til Michael Maaløe - en af gangene i form af en afstemning om mistillidsvotum, og dermed fyring, af ham.
- Hvordan forældre måtte tippe byrådet om en mulig tilsynssag fra Ankestyrelsen, fordi politikerne intet havde hørt fra forvaltningen.
- Hvordan der i den pågældende forvaltning, ifølge en tidligere embedsmand, er flere eksempler på tilbageholdt fakta og fordrejet information til politikerne inden store politiske beslutninger.
- Hvordan flere byrådsmedlemmer ligeledes har oplevelsen af en forvaltning, hvor man ikke altid kan stole på den information, der bliver leveret inden politiske beslutninger.
- Hvordan borgmesteren erkender, at der har været problemer med informationen fra børn- og skoleforvaltningen til politikerne.
- Hvordan fordrejet information til byrådet kan være et alvorligt problem for demokratiet
- Hvordan tre børnehaveledere, der uden varsel stoppede i deres job, selv fortæller en helt anden historie end den, politikerne har hørt fra børn- og skoledirektøren.
- Hvordan en trivselsrapport fra en børnehave, der blev udarbejdet kort inden en pædagogisk leder pludselig måtte fratræde, er forsvundet fra Randers Kommune.
- Hvordan eksperter undrer sig over lang snor til den udskældte børn- og skoledirektør.
- Hvordan medarbejdere knækker sammen og tier af frygt for at miste deres job, selv om de mener, at der fortsat er voldsomme problemer med arbejdsmiljøet i forvaltningen.
- Hvordan politikere på tværs af flere partier nu ønsker en uvildig undersøgelse af problemerne i børn- og skoleforvaltningen.
- Hvordan besparelser på specialskoleområdet skete på »tvivlsomt grundlag«, og hvordan børnene nu mærker konsekvensen af besparelserne.
- Hvordan forældre mener, at deres sårbare børn er blevet udsat for store besparelser på falsk grundlag.
- Hvordan en tidligere pædagogmedhjælper ifølge en lægefaglig udtalelse har fået varige mén efter forvaltningens håndtering af en opsigtsvækkende sag.
- Hvordan den tidligere borgmester Henning Jensen Nyhuus afslører, at ”der er flere problemer i Børn og Skoleforvaltningen end dem, der er kommet frem”, og hvordan en lydoptagelse fra et møde giver et indblik i forløbet med en af de sager, som den tidligere borgmester kritiserer håndteringen af.
Altsammen forhold, der er kommet frem i lyset, fordi JP Randers er kommet i besiddelse af en lang række interne dokumenter.
Langt de fleste sager har børn- og skoledirektør Michael Maaløe afvist at kommentere med henvisning til, at der er tale om sager, der er omfattet af tavshedspligt. I en skriftlig kommentar til JP Randers har han dog tidligere skrevet:
»Det er vigtigt for mig at se fremad, og jeg arbejder hele tiden på, hvordan jeg kan udvikle min ledelse og løbende udvikle og forbedre dialogen med min organisation.«
»Jeg vil gerne sige, at det aldrig er min intention, at nogen skal opleve sig dårligt behandlet. Jeg bestræber mig på at udøve ledelse, der er præget af ordentlighed.«
Nogle af problemerne har ifølge Velfærdslistens byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen i forvejen været kendt af byrådet, men ikke i offentligheden, mens andre oplysninger er nye - selv for byrådsmedlemmerne.
På grund af de nye oplysninger ønsker politikere på tværs af flere partier nu en uvildig undersøgelse af børn- og skoleforvaltningen. En undersøgelse, det nye byråd skal sige ja eller nej til på sit første møde 31. januar 2022.
Politianmeldelse kan være på vej
I forbindelse med artiklen om, at samtlige dagtilbudsledere i Randers Kommune har klaget over direktør Michael Maaløes ledelsesstil, skrev kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt til samtlige 31 byrådsmedlemmer og hele direktionen i Randers Kommune. Han beskrev, at han formoder, at der er sket brud på tavshedspligten og vil sætte det på økonomiudvalgets dagsorden i januar 2022.
I mailen til politikere og direktion skriver han blandt andet:
»Det fremgår af de spørgsmål, som Jyllands-Posten har stillet mig, at de kender indholdet i referaterne fra samtalerne (med dagtilbudslederne, red.). Da jeg derfor har grund til at formode, at der kan være sket et brud på tavshedspligten, vil jeg fremsende en sag til økonomiudvalget herom i januar 2022.«
Kommunaldirektøren har over for JP Randers ikke ønsket at uddybe det formodede ønske om en politianmeldelse, men har sendt følgende skriftlige kommentar:
»Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg har dog generelt den holdning, at såfremt der sker et formodet brud på tavshedspligten skal det anmeldes til politiet.«