Medarbejdere knækker sammen og tier i frygt: Politiker vil have ekstern undersøgelse af problemfyldt forvaltning

JP Randers' afsløringer af en lang række problemer i børn- og skoleforvaltningen ender nu i byrådssalen, hvor det nye byråd på sit første møde skal sige ja eller nej til en uvildig undersøgelse.

Artiklens øverste billede
Byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen (tv) vil have foretaget en uvildig undersøgelse af børn- og skoleforvaltningen, hvor Michael Maaløe (th) er direktør. Foto: Louise Bruun Høfler/Randers Kommune

JP Randers undersøger børn- og skoleforvaltningen. Har du et tip eller en kommentar til sagen? Kontakt os uforpligtende på lbh@jplokal.dk eller thb@jplokal.dk

Fortællinger om medarbejdere, der knækker sammen, en frygtkultur hvor folk tier i angst for at miste deres job og en kultur, hvor information til byrådet flere gange angiveligt at blevet fordrejet inden store politiske beslutninger, får nu bægeret til at flyde over for Velfærdslistens byrådsmedlem, Kasper Fuhr Christensen.

Når det nye byråd i Randers samles til sit første møde 31. januar 2022 har han derfor et forslag på dagsordenen: At bestille en uvildig undersøgelse af børn- og skoleforvaltningen.

»Det er med henblik på at få udredt de ting, I (JP Randers, red.) har bragt frem i lyset den seneste tid,« siger han.

»Her tænker jeg på en række konkrete forhold, der er blevet beskrevet i artikler. Især behandlingen af medarbejderne i forvaltningen, men også det her med systematisk at arbejde med at fremme bestemte politiske dagsordener,« tilføjer Kasper Fuhr Christensen.

Han henviser til en artikel om en fyret embedsmand fra børn- og skoleforvaltningen, som står frem og fortæller om en »syg kultur«, hvor han selv har været med til at fordreje information inden politiske beslutninger.

På den måde sidder børn- og skoledirektør Michael Maaløe og »styrer politikerne som sine marionetter,« har den tidligere embedsmand sagt til JP Randers.

»Udgangspunktet for undersøgelsen vil formentlig være at se på de ledelsesmæssige forhold i forvaltningen,« siger Kasper Fuhr Christensen.

Flere nye oplysninger

Hvis der skal sættes gang i en ekstern undersøgelse, kræver det et politisk flertal.

»Jeg står ikke alene med ønsket om en undersøgelse, og jeg regner også med, at vi bliver flere, der kommer til at stille forslaget sammen. Om det bliver nok til et flertal, må vi jo finde ud af,« siger Kasper Fuhr Christensen.

Ifølge JP Randers’ oplysninger støtter politikere fra flere forskellige partier ønsket om en undersøgelse.

Til spørgsmålet om, hvorfor han vælger at foreslå en ekstern undersøgelse netop nu, svarer han:

»Nogle af tingene har vi i byrådet vidst i forvejen, men andre ting er nye. Nogle af de nye ting har jeg haft en kraftig fornemmelse af, men har ikke haft samme vished for det, som jeg har nu.«

Borgmester Torben Hansen (S), der tidligere har erklæret sin fortsatte tillid til Michael Maaløe, men som også har opfordret medarbejdere til at gå til ham eller bruge whistleblower-ordningen, hvis de har noget at fortælle, siger til JP Randers, at han endnu ikke ved, om han kommer til at stemme for eller imod en uvildig undersøgelse af børn- og skoleforvaltningen.

»Jeg har ikke modtaget forslaget endnu - og min stillingtagen til forslaget vil afvente drøftelser frem mod byrådsmødet om fire uger,« lyder det fra ham.

Direktør Michael Maaløe har ikke ønsket at kommentere forslaget om en undersøgelse af hans ledelse og forvaltning.

En lang række udfordringer

De seneste uger har JP Randers afdækket en lang række udfordringer i børn- og skoleforvaltningen. Interne dokumenter, som JP Randers er kommet i besiddelse af, viser blandt andet, at samtlige dagtilbudsledere i Randers Kommune i 2020 klagede over direktør Michael Maaløes ledelsesstil, der er blevet beskrevet som »menneskeligt grænseoverskridende« og »arrogant«. Han bliver desuden beskrevet som en leder med manglende empati.

Michael Maaløe har afvist at kommentere dagtilbudsledernes kritik med henvisning til, at der ifølge ham er tale om tavshedsbelagte oplysninger, men han har forklaret over for JP Randers, at han altid bestræber sig på ordentlighed, og at »det er vigtigt at se fremad.«

JP Randers har også beskrevet, hvordan Michael Maaløe to gange på 14 måneder har fået i alt 10 påbud om forbedring, mens hans ledelsesstil begge gange er blevet underlagt observation af kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.

To gange på tre måneder har en gruppe politikere udtalt mistillid til Michael Maaløe. En af gangene endte sagen i byrådssalen med en afstemning om mistillidsvotum til ham. En tredjedel af politikerne stemte for, mens to tredjedele stemte imod mistillidsvotum - og dermed fyring - af direktøren.

En fyret embedsmand har desuden fortalt, hvordan han i børn- og skoleforvaltningen har været med til at tilbageholde fakta og fordreje information til politikerne. Og flere byrådsmedlemmer har fortalt om en oplevelse af en forvaltning, hvor man ikke altid kan stole på den information, der bliver leveret inden vigtige politiske beslutninger.

De interne dokumenter viser også, at tre børnehaveledere, der uden varsel stoppede i deres job, selv fortæller en helt anden historie end den, politikerne har hørt fra børn- og skoleforvaltningen. Og at en trivselsrapport fra en børnehave, der blev udarbejdet kort inden en pædagogisk leder pludselig fratrådte, er forsvundet fra Randers Kommune.

JP Randers har været i kontakt med en lang række nuværende og tidligere ansatte i børn- og skoleforvaltningen, som mener, at de beskrivelser, der er bragt af arbejdsmiljøet i forvaltningen, fortsat er aktuelle. Det har Michael Maaløe ikke ønsket at kommentere.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.