Kommunalt ansatte »ryster i bukserne« efter afsløringer: Frygter for deres job, hvis de fortæller om problemer

Nogle har fået psykiske diagnoser. Andre er blevet sygemeldt. Og så er der dem, der har valgt at forlade Randers Kommune og fortsætte karrieren et andet sted, men som stadig bryder grædende sammen, når de bliver mindet om deres fortid i børn- og skoleforvaltningen i Randers. Fælles for dem er, at de ikke tør at stå frem. Borgmesteren fastslår, at ingen skal frygte for deres job, og opfordrer medarbejderne til at gå direkte til ham eller bruge whistleblower-ordningen.

Artiklens øverste billede
Ca. 3200 medarbejdere i Randers Kommune arbejder under direktør Michael Maaløe i børn- og skoleforvaltningen. Pressefoto: Emir Smailagić/Randers Kommune
Hvis du vil vide mere om Randers

JP Randers undersøger børn- og skoleforvaltningen. Har du et tip eller en kommentar til sagen? Kontakt os uforpligtende på lbh@jplokal.dk eller thb@jplokal.dk

Stribevis af både nuværende og tidligere medarbejdere i Randers Kommune mener, at der er dybe problemer med kulturen og arbejdsmiljøet i børn- og skoleforvaltningen.

Men de tør ikke stå frem med navn og fortælle om deres oplevelser offentligt.

Det afslører en lang række samtaler, som JP Randers har haft med medarbejdere, der enten tidligere har arbejdet i forvaltningen under den nuværende direktør, Michael Maaløe, eller som fortsat har et job i børn- og skoleforvaltningen.

To bryder sammen i gråd, da JP Randers i telefonen fortæller, hvad henvendelsen drejer sig om.

Andre lægger slet ikke skjul på, hvad det handler om for dem.

»Folk ryster i bukserne over, at I skriver om de her ting,« fortæller en nuværende ansat til JP Randers, der af hensyn til sit job i kommunen ikke ønsker sit navn frem.

Flere er knækket psykisk

JP Randers har både talt med almene medarbejdere, ledere og chefer i børn- og skoleforvaltningen, der selv forklarer, at de mener, at der er problemer, men at de frygter, det vil koste dem deres job, hvis de står frem og fortæller om det.

»Jeg skal ikke risikere at miste mit job,« lyder det bl.a. fra en af de kommunalt ansatte.

Flere af dem fortæller i samme ombæring om, at de har set ansatte, som er knækket psykisk. JP Randers er bekendt med identiteten på flere ansatte, der enten har fået psykiske diagnoser, efter at have arbejdet i forvaltningen, eller som har været nødt til at sygemelde sig af forskellige årsager.

JP Randers har ligeledes set dokumentation på psykiske problemer fra nogle medarbejdere, der i dokumenter selv fortæller, at de mener, at deres problemer stammer fra forskellige oplevelser i forvaltningen.

Randers Kommune har en whistleblowerordning, hvor medarbejdere og andre anonymt kan tippe kommunen om f.eks. misbrug af økonomiske midler, grov chikane, overtrædelser af loven og »øvrige alvorlige forhold.«

Men alligevel giver flere kommunalt ansatte over for JP Randers udtryk for, at der er en frygtkultur, som gør, at de holder deres oplevelser for sig selv.

Andre siger til JP Randers, at de selv lang tid efter, at de er stoppet i kommunen, stadig er ramt psykisk af deres karriere i forvaltningen, og at de derfor endnu ikke anser sig selv som i stand til at stå frem.

Direktør: Vigtigt, at folk er trygge

Michael Maaløe har ikke ønsket at stille op til et interview i forbindelse med denne artikel. Han har fået mulighed for at forholde sig til de beskrivelser, der fremgår af denne artikel.

Han har ikke ønsket at svare på spørgsmål om oplysningerne, men skriver i stedet i et kortfattet svar:

»Jeg har ikke yderligere kommentarer til konkrete personalesager end dem, jeg tidligere er kommet med. Jeg vil dog gerne understrege, at det er vigtigt, at alle medarbejdere er trygge ved at henvende sig med spørgsmål, der vedrører arbejdsmiljøet. Jeg vil opfordre medarbejderne til at gå til deres tillidsrepræsentant eller leder med deres synspunkter,« skriver Michael Maaløe.

Fortællingerne fra de anonyme kilder, hvis navne er redaktionen bekendt, kommer, efter at JP Randers de seneste uger har beskrevet flere kritisable forhold i forvaltningen.

Det har bl.a. vist sig, at samtlige dagtilbudsledere i Randers Kommune i 2020 klagede over direktør Michael Maaløes ledelsesstil, som bl.a. er blevet beskrevet som »menneskeligt grænseoverskridende« og »arrogant.«

I interne dokumenter, som JP Randers er i besiddelse af, bliver direktøren også beskrevet som en leder med manglende empati.

Michael Maaløe har afvist at kommentere dagtilbudsledernes kritik med henvisning til, at der ifølge ham er tale om tavshedsbelagte oplysninger, men han har forklaret over for JP Randers, at han altid bestræber sig på ordentlighed, og at »det er vigtigt at se fremad.«

»Det, jeg kan sige, er, at jeg altid bestræber mig på, at mine chefer og jeg selv udøver en ledelse, der er præget af ordentlighed,« har han skrevet.

Michael Maaløe har heller ikke ønsket at kommentere, at der ifølge flere nuværende ansatte fortsat er problemer med arbejdsmiljøet i hans forvaltning.

JP Randers har også beskrevet, hvordan Michael Maaløe to gange på 14 måneder har fået i alt 10 påbud om forbedring, mens hans ledelsesstil begge gange er blevet underlagt observation af kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.

To gange på tre måneder har en gruppe politikere ligeledes udtalt mistillid til Michael Maaløe. En af gangene endte sagen i byrådssalen med en afstemning om mistillidsvotum til ham. En tredjedel af politikerne stemte for, mens to tredjedele stemte imod mistillidsvotum - og dermed fyring - af direktøren.

Tillid fra borgmester og kommunaldirektør

Flere af de ansatte, som JP Randers har været i kontakt med de seneste uger, siger, at de mener, at de beskrivelser, som JP Randers har bragt, fortsat er aktuelle.

Det er på trods af, at direktør Michael Maaløe selv siger, at der er tale om gamle hændelser, og selv om både borgmesteren og kommunaldirektøren fastholder, at de har fuld tillid til direktøren og den opgave, han løser i forvaltningen.

JP Randers har forsøgt at få et interview med borgmester Torben Hansen (S) om de anonyme medarbejderes beskrivelser af en frygtkultur og problemer med arbejdsmiljøet, hvor flere er knækket psykisk, og hvor nuværende ansatte frygter for deres job, hvis de står frem.

Han har i stedet sendt en skriftlig kommentar, hvor han udtaler:

»Der er absolut ingen medarbejdere, der skal frygte deres job, fordi de henvender sig om arbejdsmiljøet. Hvis man alligevel skulle føle sig usikker, har vi i Randers Kommune og i forvaltningen flere redskaber, som medarbejderne kan benytte. Jeg vil opfordre medarbejderne til at gå til deres tillidsrepræsentant, leder eller bruge whistleblower-ordningen. Kommunaldirektøren og undertegnede er medarbejderne også velkomne til at henvende sig til.«

Selv har Michael Maaløe tidligere forklaret i skriftlige svar, at hvis samarbejdet i forvaltningen »bliver oplevet uhensigtsmæssigt, så arbejder vi sammen om at tilpasse det.«

»Det, jeg kan sige, er, at jeg altid bestræber mig på, at mine chefer og jeg selv udøver en ledelse, der er præget af ordentlighed. Netop inddragelse af ledere og medarbejdere arbejder vi ganske systematisk med,« har han tidligere forklaret.

»Vi gør os umage for, at hverdagen er kendetegnet af, at hele kommunen arbejder med begreber om central styring og centralt fastlagte rammer og decentral ledelse og råderum inden for rammerne. Samtidig har både mine ledere og jeg fokus på, at der skal være kvalitet i de ydelser, vi leverer til borgerne, og der skal samtidig være plads til, at der kan ske fejl,« skrev Michael Maaløe.

Hvis du vil vide mere om Randers

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.