Børnehaveleder fratrådte pludselig efter trivselsrapport lå færdig: Kommunen aner ikke, hvor rapporten er henne

En trivselsrapport fra en børnehave, der blev udarbejdet kort inden lederen pludselig fratrådte, er forsvundet fra Randers Kommune.

Artiklens øverste billede
Randers Kommune kan ikke finde en rapport, som den betalte knap 40.000 kroner for. Arkivfoto: Aleksander Klug
Hvis du vil vide mere om Randers

JP Randers undersøger børn- og skoleforvaltningen. Har du et tip eller en kommentar til sagen? Kontakt os uforpligtende på lbh@jplokal.dk eller thb@jplokal.dk

Den konsulentrapport, der ifølge lederen i Fussingø Naturbørnehave i Randers Kommune førte til hendes opsigelse, er pist væk.

Som omtalt af JP Randers søndag har lederen selv forklaret, at hun på et møde i 2017 med dagtilbudslederen »blev beordret til ikke at komme på arbejde mere«.

Dermed stoppede den pædagogiske leder øjeblikkeligt i stedet for som ønsket at gå på pension tre en halv måned senere efter knap 40 års ansættelse i kommunen. Opsigelsen skete, kort efter at kommunen havde fået udarbejdet en trivselsrapport om arbejdsmiljøet i Fussingø Naturbørnehave.

JP Randers har beskrevet, at medarbejderens beskrivelse af, at hun reelt blev opsagt flere måneder før, hun ellers ville stoppe, ikke stemmer overens med det svar, som børn- og skoleforvaltningen, hvor Michael Maaløe er øverst ansvarlig, har givet politikerne.

I slutningen af 2019 forsøgte lederen samt to andre forhenværende ledere at råbe byrådet op. I et brev, som JP Randers er i besiddelse af, forklarede de alle, at de reelt blev fyret. En dagtilbudsleder gav ifølge lederne dem besked om »ikke at møde på arbejdspladsen mere eller acceptere andre arbejdsopgaver«.

Den forhenværende leder i institutionen, der ikke ønsker sit navn frem, fortæller til JP Randers, at hun ikke fik lov til at se rapporten.

Og det er heller ikke muligt i dag, selvom den er underlagt reglerne om aktindsigt. Rapporten er således forsvundet, erkender kommunen i et svar på JP Randers’ anmodning om aktindsigt.

Materialet er makuleret

Det er dermed endnu en af en række problematiske sager afsløret i børn- og skoleforvaltningen. JP Randers har den seneste uge afdækket, hvordan en række chefer under direktør Michael Maaløe i meget skarpe vendinger har kritiseret hans ageren, og at han har fået ti påbud om at forbedre sin ledelse.

Randers Kommune uddyber i sin besvarelse til JP Randers, at det ikke har været muligt at fremskaffe trivselsrapporten.

»Den pågældende leder, som bestilte rapporten, har ikke journaliseret materialet, og firmaet Ukon, som forestod analysen, er ikke længere i besiddelse af rapporten. Den konsulent, der udarbejdede rapporten ved Ukon, er ligeledes fratrådt sin stilling,« skriver kommunen.

JP Randers er i besiddelse af en mail fra sidste år, hvor Ukons adm. direktør på foranledning af kommunen svarer tilbage, at virksomheden ikke længere ligger inde med dokumenter om sagen.

Det skyldes, at konsulenten, der stod for opgaven, ikke længere er ansat i Ukon. Ved hans afsked blev alle de materialer, som han havde udarbejdet, makuleret og slettet, forklarer direktøren i mailen.

Rapporten kostede samlet kommunen 37.624 kr. og burde have været journaliseret. Kommuner har således pligt til at journalisere dokumenter, der har betydning for en sag eller sagsbehandlingen i øvrigt. Det har Ombudsmanden fastslået.

Formålet er at understøtte adgangen til aktindsigt og at sikre nødvendig dokumentation i de enkelte sager. Mangelfuld journalisering indebærer risiko for, at myndigheden skal bruge ekstra ressourcer f.eks. på at genskabe bortkomne eller slettede dokumenter. Samtidig forringer det sagsbehandlingen og borgernes retssikkerhed, lyder det fra Ombudsmanden.

Direktør har ingen kommentar

Professor ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der er ekspert i offentlig ledelse, mener, at Randers Kommune kan have handlet i strid med loven ved ikke at journalisere rapporten.

»Der er ingen tvivl om, at hvis rapporten har indgået i afskedigelsessagen, så er den væsentlig, og skal selvfølgelig journaliseres«, siger han.

JP Randers har bedt børn- og skoledirektør Michael Maaløe forholde sig til, hvorfor hans forvaltning ikke har journaliseret rapporten.

Det ønsker han ikke, ligesom han heller ikke har ønsket at svare på spørgsmål omkring ledernes pludselig farvel til kommunen.

Direktøren har tidligere skrevet følgende til JP Randers:

»De forhold, som er nævnt, går tilbage til 2020 og for Fussingø-rapporten tilbage til 2017. Nogen har givet JP Randers adgang til interne dokumenter, som er omfattet af tavshedspligt, og hvis jeg går ind i at kommentere på det, så bryder jeg min tavshedspligt, og det kan jeg ikke.«

Hvis du vil vide mere om Randers

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.