»Det tyder på, at det er kørt af sporet«: Udskældt forvaltningsdirektør har fået lang snor, mener ekspert

De seneste dage har JP Randers afsløret, hvordan kritikken er haglet ned over en af de højest placerede embedsmænd i kommunen. Ifølge to eksperter har den pågældende direktør fået lang snor, når han fortsat er at finde i toppen af hierarkiet i Randers Kommune.

Artiklens øverste billede
Eksperterne Per Nikolaj Bukh og Roger Buch giver her deres vurdering af de sager, der de seneste dage er afsløret om Michael Maaløe, der er direktør for børn- og skoleforvaltningen i Randers, hvor han har 3200 medarbejdere under sig. Foto: Jens Bangsbo/Nils Meilvang/Randers Kommune/Scanpix
Hvis du vil vide mere om Randers

Efter en periode, der både har budt på afstemning om mistillidsvotum, adskillige påbud og skærpet observation af børn- og skoledirektør Michael Maaløes ledelsesstil, finder kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole det overraskende, at direktøren stadig er at finde i toppen af hierarkiet i Randers Kommune.

»Havde det været en skoleleder eller en anden mellemleder, som havde haft en lignende adfærd, ville der have været meget større sandsynlighed for, at vedkommende på nuværende tidspunkt var blevet afskediget,« siger han.

Som JP Randers har beskrevet, har alle fire dagtilbudsledere i kommunen klaget over Michael Maaløe til kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt og beskrevet Michael Maaløe som en leder med »manglende empati« og en »arrogant« ledelsesstil.

Interne dokumenter viser bl.a., at en leder brød grædende sammen på et møde, og at en leder ikke tør gå imod Michael Maaløe på grund af den ledelsesstil, som lederen har oplevet.

»Med det, der er beskrevet her, hvor ledere føler sig udskammet, og man fremstår respektløs over for mellemledere, er vi derhenne, hvor man i hvert fald godt kunne forsvare at sige, at ved du hvad, det vil vi simpelthen ikke acceptere i vores organisation. Farvel og tak,« siger Roger Buch.

Ifølge ham er det højest usædvanligt, at en samlet gruppe dagtilbudsledere går direkte til kommunaldirektøren for at klage over en forvaltningsdirektør og råbe op om problemer med arbejdsmiljøet i kommunen.

Ekspert: »Der er to veje, man kan gå«

Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring og ekspert i offentlig ledelse ved Aalborg Universitet, har tidligere forklaret, at han mener, at klagerne fra lederne tegner et billede af en forvaltning, der kæmper med »en lang række problemer omkring arbejdsmiljøet.«

»Det kan man jo ikke fortsætte med, uden at man på en eller anden måde får det løst,« siger han og tilføjer:

»De to veje, man kan gå, er, at han enten formår at tilpasse sig til den virkelighed, han agerer i, eller også skal man have en ny direktør.«

»Det her virker jo, som om at man har kørt i temmelig lang tid og har taget forskellige tiltag, og det fremstår som om, at man ikke rigtigt er lykkedes med at få det til at fungere. Og så er det jo en kommunaldirektørs ret at indstille til politikerne, at man finder en ny direktør,« siger han.

Halvandet år er lang tid

Roger Buch lægger ikke skjul på, at han synes, Michael Maaløe har fået lang snor, idet de første påbud blev givet i april 2020 - altså for 20 måneder siden.

»Hvis ikke de her problemer er løst, så har jeg svært ved at se, hvordan man kan være ansat i den offentlige sektor. Hvis man ikke har kunnet få det her til at fungere i løbet af halvandet år, så kan jeg ikke se, at man skal give mere livline til det,« siger han.

Fra kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt lyder det, at han har tillid til direktøren og hans måde at løse opgaver på i forvaltningen.

JP Randers har været i kontakt med flere nuværende ansatte i børn- og skoleforvaltningen, som fortæller, at der, ifølge dem, fortsat er problemer med arbejdsmiljøet. Den oplysning har hverken kommunaldirektøren eller Michael Maaløe dog ønsket at kommentere.

Ekspert: »Det er kørt af sporet«

Ifølge Roger Buch er det ikke almen praksis, at kommunaldirektøren inddrages, når der er gnidninger i en forvaltnings ledelse.

At det i dette tilfælde er sket, vidner, ifølge forskeren, om »desperation« fra dagtilbudsledernes side.

»Det tyder på, at det er kørt af sporet i den pågældende forvaltning. For det er rimelig ekstremt, at mellemledere går til kommunaldirektøren. Det er meget usædvanligt og et udtryk for desperation,« siger han og understreger, at det »overhovedet ikke er normalt«, at kommunaldirektøren efterfølgende finder det nødvendigt at indføre en stribe påbud.

JP Randers har været i kontakt med samtlige af de dagtilbudsledere, der har klaget over direktøren, men ingen af dem ønsker at kommentere yderligere.

Maaløe: »Det er vigtigt at se fremad«

JP Randers har forelagt børn- og skoledirektør Michael Maaløe de to eksperters vurderinger. Til det skriver han i en skriftlig kommentar:

»Det er vigtigt for mig at se fremad, og jeg arbejder hele tiden på, hvordan jeg kan udvikle min ledelse og løbende udvikle og forbedre dialogen med min organisation. De forhold, som er nævnt, går tilbage til 2020. Nogen har givet JP Randers adgang til interne dokumenter, som er omfattet af tavshedspligt, og hvis jeg går ind i at kommentere på det, så bryder jeg min tavshedspligt, og det kan jeg ikke.«

Han tilføjer i samme mail:

»Jeg kan ikke genkende det billede, som eksperterne tegner. De kommenterer på noget, som er taget ud af en sammenhæng, de af gode grunde ikke kender. Men jeg vil gerne sige, at det aldrig er min intention, at nogen skal opleve sig dårligt behandlet. Jeg bestræber mig på at udøve ledelse, der er præget af ordentlighed. Det gør jeg både i den direkte dialog og gennem den struktur, vi har i organisationen, og som sikrer inddragelse og dialog.«

JP Randers har ligeledes bedt kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt forholde sig til eksperternes vurderinger. Ligesom Michael Maaløe har han afvist at stille op til interview, men har i stedet sendt en kortfattet skriftlig kommentar, hvor han konstaterer, at han bakker op om Michael Maaløes udtalelse.

Hvis du vil vide mere om Randers

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.