Tre børnehaveledere stoppede uden varsel: De fortæller en helt anden historie end den, politikerne har hørt

Der var ifølge tre erfarne pædagogiske ledere langt fra tale om et frivilligt farvel, da de inden for de seneste år pludselig er stoppet i kommunen. I et brev fra lederne beskriver de selv, at de blev beordret til at stoppe. Den forklaring står i kontrast til den redegørelse, som børn- og skoleforvaltningen har givet politikerne.

Artiklens øverste billede
Byrådet modtog i begyndelsen af 2020 en redegørelse fra forvaltningen. Ifølge JP Randers’ oplysninger var der ikke stemning blandt politikerne for som foreslået at bede Kommunernes Landsforening om at undersøge forløbet i forbindelse med en børnehaveleders afgang. Hun fortæller nu, at byrådet ikke fik hele sandheden om sagen. Arkivfoto: Annelene Petersen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Hvis du vil vide mere om Randers

JP Randers undersøger børn- og skoleforvaltningen. Har du et tip eller en kommentar til sagen? Kontakt os uforpligtende på lbh@jplokal.dk eller thb@jplokal.dk

Der var tale om frivillige aftaler, da tre erfarne pædogogiske ledere over et par år alle pludselig stoppede i Randers Kommune.

Sådan lød forklaringen fra børn- og skoleforvaltningen, under direktør Michael Maaløes ledelse, til byrådet i begyndelsen af 2020.

Det viser en redegørelse, som JP Randers er i besiddelse af. Men andre dokumenter modsiger den forklaring og sætter dermed på ny spørgsmålstegn ved forvaltningens ageren.

Som JP Randers har afdækket de seneste dage, er Michael Maaløe sat under observation af kommunaldirektøren og har fået ikke mindre end 10 påbud om at rette op på blandt andet sin ledelsesstil, som ifølge flere underordnede sker »gennem kontrol og frygt«.

JP Randers er i besiddelse af et brev fra slutningen af 2019, hvilket vil sige forud for orienteringen til byrådet i begyndelsen af 2020. I brevet beskriver tre pædagogiske ledere over for byrådet det, de mener er en stærkt kritisabel proces i forbindelse med deres afgang fra kommunen inden for de seneste år.

De forklarer, at de på et møde med en dagtilbudsleder fik »beskeden om ikke at møde på arbejdspladsen mere eller acceptere andre arbejdsopgaver,« og de kalder forløbet »langt fra ordentlighed«. Ifølge de tre ledere havde dagtilbudslederen udtrykt »pludselig mangel på tillid«.

De mente desuden, at der måtte være »en tæt kobling til forvaltningen, der åbenbart billiger, at der ses bort fra gældende regler og tales usandt til forældre og medarbejdere«.

Ingen af os fik mulighed for at sige farvel til medarbejdere, børn og forældre. Dermed blev vi frataget oplevelsen af at afslutte et langt arbejdsforløb på en ordentlig måde

Tre tidligere børnehaveledere i brev til Randers Kommune

Afsked uden farvel

Ifølge brevet fik de tre ledere, der alle havde mellem knap 20 og 40 års anciennitet, således besked på at holde ferie eller sygemelde sig. Dermed var der ikke tale om en reel fyring.

»Ingen af os fik mulighed for at sige farvel til medarbejdere, børn og forældre. Dermed blev vi frataget oplevelsen af at afslutte et langt arbejdsforløb på en ordentlig måde. Dette har haft store personlige konsekvenser for os,« skriver lederne, der direkte opfordrer politikerne til at se på ledelsen i blandt andet forvaltningen.

Byrådet modtog derpå forvaltningens redegørelse i begyndelsen af 2020. Ifølge JP Randers’ oplysninger var der ikke stemning blandt politikerne for som foreslået at bede Kommunernes Landsforening om at undersøge forløbet i forbindelse med den ene leders afgang.

JP Randers har været i kontakt med denne leder. Hun ønsker ikke sit navn frem, men uddyber, hvordan hun oplevede sin pludselige afgang fra en børnehave i 2017.

Baggrunden var, at Randers Kommune tidligere på året havde fået udarbejdet en rapport om trivslen i institutionen. Da den lå færdig, stoppede den daværende leder, få måneder før hun skulle på pension efter næsten 40 års ansættelse i kommunen.

Blev beordret til at blive væk

Børnehavelederen oplyser til JP Randers, at hun ønskede at stoppe for at gå på pension ved begyndelsen af 2018. På et møde med dagtilbudslederen i september 2017 blev hun dog »beordret til ikke at komme på arbejde mere«, siger hun.

Der var hverken dagsorden til mødet eller efterfølgende ført referat af mødet og dets konsekvenser for lederen i hendes personalemappe, siger hun selv til JP Randers.

Jeg har aldrig modtaget en fyring, og der er ikke lagt referat fra mødet i personalemappen

Tidligere børnehaveleder

Hun tilføjer, at hun ikke fik lov til at se trivselsrapporten.

»Jeg har aldrig modtaget en fyring, og der er ikke lagt referat fra mødet i personalemappen. Mine medarbejdere fik at vide, at jeg var sygemeldt,« forklarer den forhenværende børnehaveleder.

Hverken hendes eller de øvrige forhenværende pædagogiske lederes beskrivelser stemmer dermed overens med det svar, som børn- og skoleforvaltningen, hvor Michael Maaløe er øverste ansvarlig, har givet politikerne.

Ifølge børn- og skoleforvaltningens redegørelse stoppede lederen af børnehaven efter eget ønske.

»Der er således ikke tale om, at hun bliver afskediget,« understreger forvaltningen i svaret til byrådet.

Leder: Kommunen misinformerede

JP Randers har forelagt forvaltningens beskrivelse for den forhenværende børnehaveleder.

»Det er helt korrekt, at jeg opsiger stillingen for at gå på pension ved årsskiftet. De undlader imidlertid at informere om, at jeg bliver indkaldt til et møde ca. tre en halv måned før, hvor jeg får at vide, at jeg ikke mere skal møde på arbejde.«

Hvad angår de to øvrige forhenværende ledere beskrives det, at den ene gennem en længere periode har været sygemeldt, og at fratrædelsen derfor sker »som alternativ til en opsigelse på baggrund af helbredsmæssige årsager«.

Forvaltningen understreger, at den ene leder ikke er blevet opsagt, men har indgået en aftale om fratrædelse. Det samme skriver kommunen om den anden fratrådte leder.

JP Randers har bedt børn- og skoledirektør Michael Maaløe svare på, hvorfor forvaltningens forklaring langt fra stemmer overens med de forhenværende lederes udlægning. Han ønsker dog ikke at svare på spørgsmål om sagen.

Hvis du vil vide mere om Randers

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.