Det har været et »utåleligt« år: Samtlige dagtilbudsledere i Randers har klaget over direktør

Børn- og skoledirektør Michael Maaløe bliver af dagtilbudslederne beskrevet som en leder med »manglende empati« og en »arrogant« ledelsesstil. Interne dokumenter afslører en stribe eksempler. Både direktøren og kommunaldirektøren afviser at kommentere med henvisning til, at der er tale om »tavshedsbelagte oplysninger.«

Artiklens øverste billede
Direktøren for børn- og skoleforvaltningen i Randers, Michael Maaløe, har i løbet af 14 måneder fået 10 påbud, han skal leve op til. Fem af dem er givet efter klager fra samtlige dagtilbudsledere. Foto: Anne Myrup Pedersen/Scanpix
Hvis du vil vide mere om Randers

Pludselig brød en af dagtilbudslederne sammen under ledermødet.

Hun var »grådkvalt,« og der var endnu engang en tung følelse af »en meget dårlig stemning« på mødet i påsken 2020.

For bordenden sad Michael Maaløe. Han er en af de højest placerede embedsmænd i Randers Kommune og har siden 2017 været direktør for børn- og skoleforvaltningen.

Men siden sin ansættelse er han - som JP Randers beskrev mandag - blevet hovedpersonen i et usædvanligt forløb, hvor hans ledelsesstil to gange på kun 14 måneder er blevet sat under observation af kommunaldirektøren.

En række fortrolige dokumenter, som JP Randers er kommet i besiddelse af, viser, at samtlige fire dagtilbudsledere i Randers Kommune i 2020 valgte at råbe kommunaldirektøren op om det, de oplevede som en helt uacceptabel ledelsesstil fra Michael Maaløes side.

Problemerne har været så omfattende, at byrådet i sommer stemte om, hvorvidt han kunne beholde sit job. I stedet er han endt med i alt 10 påbud om forbedring i løbet af 14 måneder.

Dagtilbudslederens sammenbrud på det interne møde i 2020 var en udløber af en længere periode, hvor ledende medarbejdere i forvaltningen har oplevet massive problemer med arbejdsmiljøet.

»Menneskeligt grænseoverskridende«

Referater fra fortrolige møder mellem kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt og de enkelte dagtilbudsledere fra sidste år viser en lang række alvorlige kritikpunkter af direktørens ledelse.

Michael Maaløe bliver bl.a. beskrevet som en leder med »manglende empati« og en »arrogant« ledelsesstil, hvor kommunikationen og samarbejdet bliver betegnet som »menneskeligt grænseoverskridende« og som »ledelse gennem kontrol og frygt.«

En leder har rejst problematikker som manglende »lydhørhed og ordentlighed,« og en anden fortæller om en periode på et år, der har været direkte »utåleligt,« og hvor »hele forvaltningsteamet har været presset.«

»Der er helt åbenlyst foregået nogle ting her, som ikke skal foregå,« vurderer kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Der bliver i referaterne nævnt flere konkrete eksempler på situationer, hvor Michael Maaløes ledelsesstil bliver oplevet som »nedladende og arrogant, hvis det, der bliver sagt, ikke passer ind i hans plan« - og om et møde, hvor en leder »har en oplevelse af at sidde til forhør.«

Et af eksemplerne er ledermødet i påsken sidste år, hvor en af de fire dagtilbudsledere brød sammen. Her tog Michael Maaløe ifølge de fire ledere »ikke hånd om« den grådkvalte medarbejder.

»Det er klart, at hvis lederne sidder med den her opfattelse, så fungerer tingene jo ikke godt, og det er også urimelige arbejdsvilkår, at man skal få den oplevelse af at være leder på et område,« siger Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring og ekspert i offentlig ledelse ved Aalborg Universitet.

Opråbet fra de fire ledere får i april 2020 kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt til at nedskrive fem punkter, som Michael Maaløe skal have fokus på fremover.

»Ved møderne fremlagde dagtilbudslederne eksempler på en ledelsesstil fra direktørens side, som skaber et dårligt arbejdsmiljø og en mangel på tillid til ledelsen,« står der i oversigten over de fem punkter.

Som JP Randers har skrevet, er det ikke den eneste gang, at Michael Maaløe har fået påbud om forbedringer af kommunen.

JP Randers har været i kontakt med alle fire dagtilbudsledere, men de har ikke ønsket at kommentere sagen.

Direktør: Jeg bestræber mig altid på ordentlighed

Michael Maaløe har ikke ønsket at stille op til et interview eller svare på spørgsmål til denne artikel.

»Jeg har ikke yderligere kommentarer end dem, jeg allerede har sendt. Du stiller spørgsmål til dokumenter, som der ikke er aktindsigt i, da der er tale om personfølsomme oplysninger,« skriver Michael Maaløe i et svar.

Han har tidligere forklaret i en række skriftlige svar, at hvis der er noget i samarbejdet i forvaltningen, som »bliver oplevet uhensigtsmæssigt, så arbejder vi sammen om at tilpasse det.«

»Det, jeg kan sige, er, at jeg altid bestræber mig på, at mine chefer og jeg selv udøver en ledelse, der er præget af ordentlighed. Netop inddragelse af ledere og medarbejdere arbejder vi ganske systematisk med,« har han forklaret.

»Vi gør os umage for, at hverdagen er kendetegnet af, at hele kommunen arbejder med begreber om central styring og centralt fastlagte rammer og decentral ledelse og råderum inden for rammerne. Samtidig har både mine ledere og jeg fokus på, at der skal være kvalitet i de ydelser, vi leverer til borgerne, og der skal samtidig være plads til, at der kan ske fejl,« skrev Michael Maaløe.

Heller ikke kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt ønsker at stille op til et interview eller besvare spørgsmål om de oplysninger, som er beskrevet i denne artikel.

Gennem kommunikationschefen skriver kommunaldirektøren følgende:

»Jeg har ikke nogen kommentarer til de fremsendte spørgsmål, da der er tale om tavshedsbelagte oplysninger, som ikke er omfattet af aktindsigtsreglerne. Jeg kommenterer ikke interne personalespørgsmål. Jeg har tillid til Michael Maaløe og den opgave, han løser som direktør for børn og skole.«

I en mail til JP Randers påpeger direktør Michael Maaløe desuden, at »de forhold, som er nævnt, går tilbage til 2020,« og at »det er vigtigt for mig at se fremad, og jeg arbejder hele tiden på, hvordan jeg kan udvikle min ledelse og løbende udvikle og forbedre dialogen med min organisation.«

JP Randers har dog været i kontakt med flere nuværende ansatte i børn- og skoleforvaltningen, som fortæller, at der, ifølge dem, fortsat er problemer med arbejdsmiljøet.

Det har Michael Maaløe ikke ønsket at kommentere.

»Truer med at flytte penge fra dagtilbud til skoler«

I referaterne er der også eksempler på en situation, hvor Michael Maaløe under et møde angiveligt selv spørger en af lederne, om »der er noget, som han kan hjælpe med.«

Det får den pågældende leder til at nævne en udfordring i forbindelse med afskedigelse af medarbejdere, men svaret fra Michael Maaløe er, at »hvis du ikke kan løse det selv, så er du ikke dygtig nok,« står der i referatet.

På et andet møde, i efteråret 2019, fortæller en af dagtilbudslederne i et referat, at en kollega fremlægger en ide til en mulig besparelse over for Michael Maaløe, som kort efter angiveligt fejer ideen af bordet.

»Det er en dårlig ide, og hvis der ikke var bedre ideer, så behøver man ikke at komme med nogen,« svarede Michael Maaløe ifølge referatet, hvor lederen fortæller, at »den form for retorik skaber et klima,« hvor ledergruppen ikke tør melde ideer ind.

»Derfor har (lederen, red.) ikke haft modet til at komme med indspil, som kunne gå MM (Michael Maaløe, red.) imod,« står der i referatet.

Det fremgår også af et referat, at en leder angiveligt har oplevet, at Michael Maaløe »truer med at flytte penge fra dagtilbud til skoler, hvis ikke der er tilfredshed med den økonomiske redegørelse« i en konkret situation.

Ifølge Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet tegner klagerne et billede af en forvaltning, der har udfordringer og »en lang række problemer omkring arbejdsmiljøet«.

»Selv hvis vi betragter forklaringerne som partsindlæg, er det jo stadigvæk de oplevelser, som dagtilbudsledere har af ledelsesstilen og direktøren. Og den oplevelse er jo virkelig, og også den man er nødt til at forholde sig til,« siger han.

Fra Michael Maaløe lyder det, at han ikke kan genkende det billede, eksperterne tegner.

»De kommenterer på noget, som er taget ud af en sammenhæng, de af gode grunde ikke kender. Men jeg vil gerne sige, at det aldrig er min intention, at nogen skal opleve sig dårligt behandlet. Jeg bestræber mig på at udøve en ledelse, der er præget af ordentlighed,« skriver han til JP Randers.

Hvis du vil vide mere om Randers

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.