7 ting jeg vil spise, drikke og opleve i december

Vi guider dig til 7 ting, du skal spise, drikke og opleve i december i Randers.

Artiklens øverste billede
Vi guider dig til gode ting, du skal spise, drikke og opleve i løbet af december i Randers. Lige fra tyrkisk pølse og mousserende vin til film og juleflødeboller. Kollage: Daniel Lingren

Hvis du vil vide mere om Randers

Julen står for døren, og det betyder som regel, at vi kommer til at indtage mere mad, end vi kan spise, flere søde sager end vi plejer, og flere øl end vi burde.

Der er nok at vælge imellem - og nok at proppe i munden - i løbet af december. Men med så mange valgmuligheder, kan du lige så godt bruge din tid og penge på de rigtigt gode valg.

Hvad enten du trænger til at forny din nytårsaften, fylde en pose med slik eller spise noget helt andet end julemad, er der noget for dig på listen.

Hvis du sidder lidt fast i fortiden eller ikke er klar til at kaste dig ind i december med alt, hvad der hører med af juleknas og nisselandskaber, så kan du med fordel tage et kig på guiden fra november.

Men til alle andre, der er klar på en måned med jul, bringer JP Randes her en samling af syv forskellige oplevelser, som jeg enten ikke kan få nok af, eller som jeg som minimum glæder mig til at prøve i den kommende måned.

Rigtig god fornøjelse.

Hvis du ikke kan vente med at spise and til vi når den 24. december, kan du tyvstarte og snuppe en andeburger forinden. Foto: Restaurant Sejlklubben

1 Den mest julede burger i december

Hos Restaurant Sejlklubben, som i min optik er en af de mest besøgsværdige spisesteder i Randers, når det gælder mad, atmosfære og udsigt, er der nyligt kommet en ny ret på menukortet.

Hvis du ikke kan vente på at skulle fortære anden den 24. december (og hvem kan egentlig det), så har restauranten på Toldbodgade en redning. Der er tale om confiteret and i en briochebolle med rødkålssalat og syltede tranebær.

Det er ikke den eneste andeburger, jeg har fortæret i år, men det er klart den bedste.

Så giv den et skud, hvis du bliver træt af frikadeller, flæsesteg og medister i løbet af månedens julefrokoster.

Bodil Jørgensen spiller Gudrun Fiil i »Hvidstengruppen II - De efterladte.« Filmen får premiere på årets angiveligt største biografdag. Foto: Rene Schütze

2 Den største film-dag på året

I løbet af december skal vi traditionen tro igennem en lang række af de samme obligatoriske julefilm. Man skulle næsten tro, at vi var ved at have fanget plottet i Alene Hjemme og Love Actually. Men nostalgien vinder hver gang.

Hvis du alligevel får lyst til at udvide den kulturelle horisont, kan du med fordel reservere den første juledag. Den 25. december er - og det er nyt for mig - kendt som årets største biografdag.

Det skal i år komme an på en prøve for mit vedkommende, når en længe ventet film med relation til Randersegnen får premiere netop den dag.

Landet over slår biografer dørene op og viser »Hvidstengruppen II - De efterladte«.

Filmen fortsætter, hvor den første slap. Modstandsmanden Marius Fiil og flere andre medlemmer af Hvidstengruppen er blevet henrettet på Ryvangen, og filmen følger familiens døtre Tulle og Gerda Fiil på deres vej som krigsfanger ned gennem de tyske krigsrædsler. Samtidig kæmper Gudrun Fiil, spillet af Bodil Jørgensen, for at få døtrene hjem på kroen i Hvidsten.

Selvom erfaring viser, at en toer sjældent overgår den første af sin slags, ser den her utroligt lovende ud. Se selv traileren lige her.

Juleflødebollerne fra Frellsens Chokolade smager af intet mindre end jul. Foto: Daniel Lingren

3 En smag af kanel, marcipan og jul

Når vi nu er ved jul, skal der lyde en opfordring til, at du svinger forbi Frellsens Chokolade og prøver deres jule-flødeboller. De er smagen af jul fanget i tilpas tyk skal af chokolade og med en bund af marcipan, som i øvrigt burde være obligatorisk for alle flødeboller.

Flødebollerne er friske og tilsat en så kraftig smag af kanel, at du ikke kan undgå at tænke på jul. Af samme årsag er skummet langt fra hvidt som sne. De er perfekte til en kold søndag, mens sneen daler udenfor.

Hos Køfte i Brødregade er maden ikke julet, men derimod autentisk og god. Foto: Daniel Lingren

4 Autentisk og tyrkisk pølse

Når du har prøvet andeburgeren og indtaget de samme traditionelle retter til decemberens julefrokoster - som forhåbentlig ikke alle er aflyste - kommer der muligvis et tidspunkt, hvor du har brug for at smage noget andet end svin, and og brunede kartofler.

Sådan plejer jeg i hvert fald at få det.

Og i og med at temperaturen er dalet hen mod årets slutning, kan jeg godt tage mig selv i at drømme mig sydpå. Til et sted med pool, palmer og Pina Coladas. Men lige nu er det tætteste jeg kommer på dét en tyrkisk sandwich fra Køfte.

Den smager tilgengæld så ægte og autentisk tyrkisk, at det er næsten lige så godt som at være der selv.

Min personlige favorit er med et mix af tyrkisk salami, tyrkisk pepperoni og tyrkisk pølse.

Tante Olga har udvidet deres sortiment af øl, og det kommer Storegades gæster til gavn. Foto: Martin zakora

5 En anarkistisk tår øl

Traditionen tro byder december på julefrokoster, og der er altid en reel risiko for, at det også er ensbetydende med en tur videre på byens barer og diskoteker, selvom den bedste idé havde været at gå hjem i seng.

Tante Olga i Storegade har ikke ændret sig de seneste mange år, og hvorfor også ændre på noget, der fungerer?

Men stedet valgte under coronanedlukningen at udvide sit sortiment af specialøl på hane.

Det betyder, at du nu kan vælge mellem et væld af gode fadøl fra den fynske producent Anarkist Brewing Company. Tante Olga har et bredt sortiment af både lyse og mørke øl. Der er alt fra de milde til de kraftige og til frugtige.

Jeg kan ikke komme i tanke om andre steder med et lige så bredt sortiment, så jeg tør godt at sige, at vi ses i baren.

I min verden går slik hånd i hånd med jul. Men der er langt imellem de rigtigt gode steder. Foto: Jacob Ehrbahn

6 Julens mange synder: Slik, chokolade og marcipan

Julen er ikke kun hjerternes fest, og december er ikke kun et langt orgie af mad og gaver. Det er det også. Men det er også den absolut værste måned, hvis du ligesom jeg, har en lidt for sød tand.

For selvom jeg uden tvivl kan spise mig mæt i marcipan og chokolade gennem december, er der ikke meget, der kommer op på siden af slik. Desværre er mulighederne begrænsede, hvis du gerne vil blande dig slik selv i Randers.

Men hvis du skal fylde posen med bland-selv-slik, skal du bevæge dig op i den nordlige del af Randers og smutte en tur forbi ShellMariagervej. Det lyder måske mærkeligt, at en tank med benzin og franske hotdogs også er byens bedste slikbutik.

Men her er et bredt og vigtigst af alt frisk sortiment af vingummi, lakrids og alt det andet, vi gerne fylder i munden.

Hos Cold Hand Winery kan du få flere forskellige mousserende vine, der kan peppe din nytårsaften op. Foto: Daniel Lingren

7 Gør noget ved nytårskarrusellen

Nytår er blandt så meget andet et symbol på alt det nye, som året skal bringe. Et nyt år, et nyt dig. Nye muligheder og nye vaner.

Men problemet med selve nytåret og nytårsfester er, at de ikke udvikler sig. De er lidt for ofte en gentagelse af aftenen året forinden. Så herfra skal lyde en opfordring til at bryde loopet og gøre noget andet, når vi i år rammer årets sidste dag.

Men hvis din aften alligevel kommer til at minde om de foregående med Dronningens nytårstale, fiskeforret, 90-års fødselsdagen i TV’et, et middelmådigt fyrværkerishow til midnat og ømme fødder og ondt i hovedet dagen derpå, så kan du i det mindste overveje at skifte champagnen ud i år.

Jeg har før, som en sidebemærkning, anbefalet det lokale vineri Cold Hand Winerys mousserende rabarbervin. Og jeg vil fortsat våge den påstand, at den er et frisk pust til din nytårsaften.

Alle vineriets mousserende vine er fremstillet ved flaskegæring efter »den traditionelle metode,« som vi kender fra fremstillingen af Champagne blandt andet.

Skål og god fest!

Hvis du vil vide mere om Randers

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen