Nu bliver det mere sikkert at gå i byen

Østjyllands Politi følger i hælene på kolleger i København med særlige nattelivszoner.

Artiklens øverste billede
Hvis du begår kriminalitet i nattelivet kan du fremover miste retten til at gå i byen. Arkivfoto: Tilde Døssing Tornbjerg

Fra den 27. oktober bliver det mere sikkert at gå i byen. Politiet indfører nemlig en såkaldt nattelivszone, hvor dømte ikke må opholde sig i de sene nattetimer.

Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

I Randers kommer nattelivszonen til at omfatte Storegade og Middelgade. Der bliver også indført en nattelivszone i Aarhus, og flere steder i København er zonerne allerede indført.

»Nattelivszonerne kan være med til at gøre det tryggere at færdes i byen, fordi vi får dømte voldsmænd væk fra de områder, hvor rigtig mange folk færdes i de sene aften- og nattetimer. Zonerne vil ikke påvirke helt almindelige lovlydige borgere, men er udelukkende et værktøj til at holde dømte kriminelle væk fra nogle af de steder i Østjylland, hvor flest mennesker går i byen, siger Kirsten Dyrman, politidirektør i Østjyllands Politi, i en pressemeddelelse.

Samtidig kan man også risikere selv at miste retten til at gå i byen, hvis man laver kriminalitet. Det sker efter, at der den 1. juli i år trådte en lovændring i kraft, så personer, der bliver dømt for bestemte former for kriminalitet i nattelivet, kan idømmes et forbud mod at gå på bar, bodega, diskotek eller lignende mellem midnat og klokken 05.00 om morgenen.

Forbuddet gælder i hele landet, kan gælde i op til to år og gives, hvis en person er blevet dømt for for eksempel vold eller våbenbesiddelse i nattelivet.

Kan koste bøder og fængsel

Bliver man opdaget i en nattelivszone, hvor man har et forbud mod at færdes, kan man i førstegangstilfælde se frem til en bøde på 10.000 kroner. Ved gentagelse vil straffen som udgangspunkt være fængsel i 30 dage.

»Får vi nys om, at en person bryder sit forbud, så er det en opgave, vi vil prioritere, og vores betjente, der patruljerer i nattelivet, vil holde øje med personer, de ved er idømt et forbud. Vi kommer også til løbende at have særlige indsatser, hvor vi har særligt fokus på dømte, der ikke må færdes i nattelivet,« siger Kirsten Dyrman.

Til at starte med gælder nattelivszonerne i Randers fra den 27. oktober til og med den 26. oktober i 2023. Der er også indført en nattelivszone i Aarhus.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen